Atopia inseamna tendinta mostenita a unui individ de a dezvolta reactii alergice in cursul vietii. Cele mai intalnite sunt conjunctivita si rinita alergica, astmul bronsic, urticaria si dermatita atopica.
Dermatita atopica este o boala inflamatorie cronica si reprezinta cea mai frecventa afectiune cutanata intalnita in randul copiilor. Afecteaza 10-20% din populatie, avand o crestere progresiva in ultimii ani. Majoritatea cazurilor debuteaza sub varsta de 1 an, iar simptomatologia se amelioreaza in general la pubertate. Un mic procent de cazuri va prezenta simptome toata viata.
Cum se manifesta dermatita atopica?
Distingem trei stadii ale acestei afectiuni in functie de varsta individului afectat:
1. Dermatita atopica infantila (sub 2 ani) se manifesta prin papule si vezicule exudative, intens pruriginoase, localizate la nivelul fetei, al trunchiului si al fetelor extensoare ale membrelor. Sugarul se scarpina, plange mult si se trezeste des noaptea.
2. Dermatita atopica a copilului (2-12 ani): leziunile devin mai putin exudative, iar pielea se poate ingrosa ca rezultat al scarpinarii insistente, in special la nivelul flexurilor (genunchi, coate, glezne). Boala asociaza piele uscata, foarte pruriginoasa.
3. Dermatita atopica a adultului (peste 12 ani): localizarea leziunilor devine predominanta la nivelul fetei si flexural. Incepand cu aceasta varsta, individul afectat poate asocia si alte afectiuni alergice: rinita si conjunctivita alergica, astm bronsic, urticarie.
Cum tratam dermatita atopica?
Fiind o afectiune cronica, dermatita atopica nu poate fi vindecata, insa poate fi tratata si ameliorata in timpul puseelor acute. Majoritatea cazurilor au tendinta de ameliorare spontana progresiva.
- Alaptatul la san, pana la 6-7 luni, este una din cele mai bune metode de a preveni aparitia dermatitei atopice; dupa inceperea diversificarii se vor evita pana la varsta de 1 an alimente cu potential alergenic ridicat, cum ar fi capsunile, ouale, carnea de peste.
- Baia va fi preferata dusului, iar durata acesteia nu va fi mai mare de 10 minute. Se va evita apa fierbinte si vor fi utilizate numai produse de curatat speciale pentru pielea uscata, cu continut ridicat de uleiuri sau glicerina si preferabil neparfumate. Dupa baie, uscarea se face prin tamponare usoara cu prosopul, nu prin frecare. Pe pielea inca usor umeda se vor aplica unguente grase.
- Trebuie evitata pe cat posibil scarpinarea leziunilor. In acest scop unghiile vor fi taiate cat mai scurt si pilite cu atentie pentru a preveni zgarierea si infectarea pielii.
- Se vor evita materialele sintetice si iritante (de ex. lana), fiind recomandata imbracamintea de bumbac alb, colorantii fiind potentiali alergeni.
- Temperatura ambientala trebuie sa fie cat mai racoroasa, deoarece caldura excesiva si aerul uscat favorizeaza mancarimile.
- Evitarea fumului de tigara, care creste riscul dezvoltarii simptomelor respiratorii alergice, cum ar fi rinita si astmul.
- Cel mai des folosit tratament il reprezinta cremele si unguentele cu corticosteroizi, utilizate numai la indicatia si in dozele prescrise de medic.
- Tratamentul cu antihistaminice orale este util in reducerea pruritului, intrerupandu-se astfel cercul vicios al acestei afectiuni.
- Expunerea la soare are un efect favorabil asupra puseului acut.