In aceasta perioada a anului, virozele respiratorii ne pandesc la fiecare pas. Pentru a nu-ti da batai de cap, afla ce sunt, cum se manifesta si care sunt principalele reguli de prevenire.
Temperaturile scazute ne fac vulnerabili in fata virusurilor ce produc diferite forme de afectiuni virale respiratorii.
Numai in a doua saptamana a lunii ianuarie a acestui an au fost semnalate in jur de 42.000 de cazuri de infectii acute ale cailor respiratorii si peste 15.000 de cazuri de pneumonie, potrivit Ministerului Sanatatii.
Cu toate acestea, la nivel european, s-a inregistrat o circulatie mai intensa a virusurilor gripale in sase tari din Vestul Europei (Portugalia, Franta, Anglia, Irlanda de Nord, Spania, Olanda), prin urmare, se asteapta o crestere a cazurilor de infectii respiratorii si in tara noastra.
"Gripa este o boala severa care determina niveluri ridicate ale mortalitatii. Se estimeaza ca intre 5% si 15% din populatia globului este afectata de virusul gripal in fiecare an, din care cca. 12 milioane se interneaza si intre 500.000 - 1 milion decedeaza. Un studiu recent estimeaza ca epidemiile de gripa anuale se asociaza cu cca. 60 milioane de zile de spitalizare.", declara Dr. Viorel Alexandrescu in raportul Laboratorului de infectii respiratorii virale al INCDMI "Cantacuzino".
Sistemul imunitar slabit este tinta perfecta pentru instalarea virusului gripal. Din aceasta cauza, sunt predispusi la imbolnavire copiii, varstincii si persoanele care au o stare generala de sanatate precara.
Pentru ca gripa poate avea implicatii serioase asupra sanatatii, daca nu este tratata corect si la timp, existand riscul de aparitie a complicatiilor, este necesar sa recunoastem simptomele gripei si sa le putem diferentia de cele ale unei simple raceli.