Sunt Alina din Braila, am 28 de ani si imi doresc foarte tare uncopil. Din cauza unui avort molar in urma cu 4 ani, medicul mi-arecomandat sa fac niste investigatii. As dori sa stiu unde se pot face:toxoplasma cantitativ, virus herpetic si teste genetice pentru mine sisotul meu, avand in vedere faptul ca nu stiu nici tarifele pentru astfelde analize. Sunt aceste investigatii suportate de casa de asigurari? Cealte investigatii ma sfatuiti sa fac avand in vedere antecedentele? Vamultumesc din suflet!
Dr. Dan Tutunaru, specialist obstetrica - ginecologie la spitalul Eliasdin Bucuresti, raspunde:
O sarcina normala presupune unirea cu succes a unui spermatozoid (carepoarta informatia genetica a tatalui in cei 23 de cromozomi ai sai,jumatate din numarul de cromozomi ai unui organism uman) cu un ovul(purtator a informatiei genetice de la mama, de asemenea in jumatate dinnumarul de cromozomi).
Dar daca acelasi ovul anucleat este penetrat de doi spermatozoizi,materialul genetic al acestora restabileste numarul diploid de cromozomi,astfel ca se poate da startul formarii unui nou organism. Celula astfelformata incepe sa se divida si sa formeze zigotul, adica viitorulembrion. Un astfel de organism nu poate supravietui, pentru simplulmotiv ca anumite gene necesare dezvoltarii embrionare se afla doar inmaterialul genetic al mamei si nu la tata, si invers. In consecinta pentrudezvoltarea unui organism uman sunt necesare prezenta materialului geneticde la ambii parinti. Daca este prezent numai materialul genetic patern,se dezvolta bine placenta dar nu si embrionul propriu-zis. Daca esteprezent numai material genetic matern, se dezvolta bine embrionul, dar cuo placentatie nula. Inutil a spune ca ambele situatii conduc la sarcinineviabile. Mola hidatiforma reprezinta o sarcina care are material geneticdoar de la tata, in consecinta este doar un fel de placenta (mola totala)sau si cu un rudiment de embrion (mola partiala). Sansa ca dvs. sa maiaveti inca o sarcina molara frizeaza absurdul (sau ghinionul absolut).
Recomandarea facuta de medicul dvs. ca sa faceti anumite analize nu vava aduce nici un beneficiu asupra cauzei sarcinii molare pe care atiavut-o. Daca vreti sa ramaneti insarcinata trebuie sa faceti analizecomplete pentru a verifica care este statusul dvs. din punct de vedereinfectios, imun si hormonal, ca sa fiti sigura ca veti duce sarcina lacapat fara probleme.
Analizele genetice (kariotip, translocatii etc.) ar fi fost justificatedaca ati fi avut mai multe avorturi spontane, sau feti malformati insarcinile precedente. La dvs. nu e cazul. Deci faceti analizele pentrufactorii infectiosi (toxoplasma, listeria, mycoplasma, herpes simplex II,cytomegalus, rubeola, rujeola, heoatita B si C etc), care sunt acoperitede casa de asigurari daca le faceti in regim de internare la un spital, sicele uzuale (sange, urina). Cele genetice nu sunt acoperite de asigurari,dar repet, nu isi au rostul in cazul dvs. Va urez succes!