Test care depistează tuberculoza în doar 90 de minute

Tuberculoza va putea fi diagnoticată mai rapid şi mai eficient cu ajutorul unui nou test care va putea identifica chiar şi formele de boală rezistente la medicamente, anunţă oamenii de ştiinţă americani.
Tuberculoza va putea fi diagnoticată mai rapid şi mai eficient cu ajutorul unui nou test care va putea identifica chiar şi formele de boală rezistente la medicamente, anunţă oamenii de ştiinţă americani.
 
Noua metodă de testare poate detecta boala în doar 90 de minute, spre deosebire de testele folosite în prezent care au nevoie de câteva săptămâni pentru rezultat.
 
Studiul publicat în revista medicală New England Journal of Medicine arată că acest test identifică tuberculoza în 98% din cazuri, înregistrând o eficientă mai ridicată faţă de alte tehnici de diagnosticare. De asemenea, testul poate stabili dacă boala produce bacterii rezistente la rifampicina, medicament folosit în tratarea tuberculozei. Cu ajutorul testului numit Xpert MTB/RIF, se poate diagnostica şi 72% din cazurile de infecţii cu HIV şi tuberculoză, lucru ce nu poate fi realizat cu ajutorul altor teste.

 
Anthony Fauci, directorul Institutului American de Alergologie şi Boli infecţioase a descris testul ca fiind "impresionant" din punct de vedere al vitezei de diagnosticare cât şi al acurateţei. "În mai puţin de două ore, poţi obţine nu numai un diagnostic ci poţi afla şi ce medicamente nu sunt eficiente în cazul tău," declară specialistul, citat de Reuters.
 
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, tuberculoza este vinovată de aproximativ 1,8 milioane de decese anual. În cazul pacienţilor infectaţi cu HIV dar şi cu tuberculoză, boala este dezvoltă deseori rezistanta la tratament iar infecţia este fatală.
 
Acest test poate revoluţia tehnicile de diagnostic în cazul tuberculozei, susţin cercetătorii. Deşi în ultimii ani s-au făcut descoperiri importante în tratarea acestei boli, metodele de diagnostic nu au înregistrat îmbunătăţiri semnificative, susţin medicii.
În următoarele săptămâni, OMS va analiza dovezile legate de efienta acestui test şi va hotărî dacă îl va recomanda ministerelor sănătăţii.  

 

Infecţia se transmite pe cale aeriană

 
Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă provocată de bacilul Koch, denumit după numele cercetătorului care l-a descoperit. Infecţia se transmite de la o persoană care are tuberculoză pulmonară la o persoană sănătoasă, pe cale aeriană, prin intermediul picăturilor de spută eliminate în mediul înconjurător prin tuse, strănut, vorbitul cu voce tare, cântat. O persoană poate fi infectată, dar nu înseamnă că este şi bolnavă de tuberculoză. Persoanele infectate nu prezintă niciun semn sau simptom care ar sugera boala.
În condiţiile în care sistemul imunitar al organismului nu mai este eficient, microbii se înmulţesc şi încep să producă distrugerea ţesutului pulmonar, infecţia trecând în formă de tuberculoză boală sau tuberculoză activă. În general este recunoscut faptul că o persoană cu tuberculoză activă, în lipsa unui tratament eficace, poate infecta aproximativ 10-15 persoane pe an. Dintre pacienţii cu tuberculoză, 80% au vârste cuprinse între 15 şi 45 de ani.    
 
Tuberculoza nu se transmite prin strângerea de mână, folosirea aceloraşi pahare şi farfurii, toalete şi mai ales, tuberculoza nu doare. Numai 10% dintre persoanele infectate pot face boala pe parcursul vieţii, în condiţiile în care imunitatea organismului este compromisă.

 

 

Simptomele se instalează lent

 
Semnele şi simptomele sugestive pentru tuberculoză, respectiv tusea cu expectoraţie, scăderea în greutate, febrilitatea, transpiraţiile nocturne, uneori şi sângerarea pot să apară şi în alte boli pulmonare. Toate aceste simptome se instalează lent în decurs de mai multe luni, în tot acest timp persoana putând fi contagioasă pentru cei din jur. Diagnosticul se pune prin evidenţierea bacilului Koch în probele de spută şi a leziunilor produse de microb la nivel pulmonar.