Unul dintre motivele pentru care lasam stresul sa ne copleseasca este si faptul ca nu stim sa refuzam. Cu siguranta, este mult mai usor sa raspundem afirmativ solicitarilor care ni se pun in fata, insa cu ce pret? Merita cu adevarat efortul tau, fizic si psihic? Iata o serie de situatii in care a spune "Nu" reprezinta o optiune mult mai sanatoasa pentru atenuarea si ameliorarea efectelor neplacute ale stresului.
Fii cinstita cu tine insati - ai o sumedenie de proiecte de dus la indeplinit, iar termenele limita pentru acestea par sa se ingramadeasca unul dupa altul? Abia de ai timp sa mananci intre sedinte? Incerci sa "indesi" cat mai multe activitati in timpul liber aproape inexistent? Daca te afli intr-o astfel de situatie, poti scapa la fel de usor de stres pe cat de usor poate fi si sa inveti sa spui "Nu"...
De ce te ajuta "Nu"?
Exista o sumedenie de solicitari (din partea sefilor, din partea familiei, a prietenilor etc.) care abia asteapta sa iti diminueze si mai mult timpul liber si asa putin pe care il ai "pe maini"... Nivelul stresului tau va atinge cote alarmante in cazul in care accepti si te angajezi sa duci la indeplinire toate sarcinile respective. Astfel, este usor sa iti creezi singura situatii stresante in viata, daca nu stii sa refuzi din cand in cand propunerile sau responsabilitatile legate de job sau de abilitatile tale.
Cine se va ocupa de cumparaturile pentru petrecerea de sfarsit de an a copilului tau daca nu tu? Cine se va interesa de inchirierea unui teren de fotbal pentru antrenamentele zilnice ale echipei micutului tau? Cine va cumpara cadouri pentru colegele de serviciu, cu ocazia zilelor lor de nastere? Raspunsul nu este unul simplu, insa te sfatuim sa iei in considerare si motivele de mai jos si sa te asiguri ca nu (mai) esti tu cea care face toate aceste lucruri...
Sa spui "Nu" poate fi benefic pentru tine. Sa spui "Nu" nu presupune un act egoist. In fapt, poate fi unul dintre cele mai benefice lucruri pe care le poti face pentru familia ta sau pentru alte angajamente pe care le ai, in afara de job. Atunci cand refuzi o sarcina suplimentara, inseamna ca iti castigi timp si ore de calitate pentru lucrurile pentru care ai confirmat deja.
Sa spui "Nu" iti poate permite sa incerci lucruri noi. Doar pentru ca mereu ai ajutat la pregatirile pentru petrecerile de la serviciu, cu ocazia evenimentelor speciale, nu inseamna ca trebuie sa faci acest lucru mereu, la infinit. Invata sa refuzi si vei avea timp sa iti urmaresti si sa te ocupi de propriile interese si hobby-uri.
"Da" nu este intotdeauna cel mai bun raspuns. Daca te-ai "inhamat" la prea multe proiecte si esti supusa unui stres fantastic, ai mult mai multe sanse sa te imbolnavesti (organismul si sistemul tau imunitar vor fi slabite), sa fii obosita si extrem de demoralizata, ceea ce nu face bine nimanui si, in principal, tie.
Este important sa recunosti puterea pe care o au ceilalti oameni. Lasa-i pe cei din jurul tau sa "ajunga" la tine. Chiar daca este posibil ca ceilalti sa nu faca lucrurile la fel ca tine, poti invata lucruri pretioase si lectii de viata permitandu-le sa te ajute, atunci cand se ofera sau atunci cand ai nevoie de acest lucru. In plus, vei obtine putin mai mult timp liber...
Care este cel mai bun moment pentru a spune "Nu" si cum il alegi?
Uneori, este extrem de dificil sa iti dai seama care dintre multiplele activitati pe care le ai de dus la indeplinire merita cu adevarat timpul si atentia ta. Foloseste-te de aceste strategii astfel incat sa iti evaluezi obligatiile si oportunitatile care iti pot aparea in cale:
Regaseste-te. Refuzul te ajuta sa stabilesti prioritati in ceea ce priveste lucrurile care sunt importante pentru tine. Vei obtine timp pe care il poti dedica lucrurilor pe care iti doresti cu adevarat sa le faci, cum ar fi sa pleci de la birou la o ora acceptabila - iti surade o ora de jogging la sfarsitul unei zile de munca obositoare si stresante, nu-i asa? In acest fel, starea ta de sanatate se va imbunatati considerabil, iar gandirea iti va fi eliberata de toate problemele adunate peste zi.
Inainte de a-ti asuma noi angajamente, examineaza-ti agenda, actualele obligatii, precum si prioritatile. Intreaba-te daca aceasta noua sarcina pe care vrei sa ti-o asumi este importanta pentru tine. Daca este ceva care simti cu toata puterea ca trebuie facut, mergi mai departe!
Cantareste raspunsul afirmativ comparativ cu nivelul stresului pe care il va genera sarcina acceptata. Noua activitate pe care te gandesti sa ti-o asumi este de termen scurt sau lung? Sa iti iei o dupa-amiaza libera sa pregatesti sandvisuri pentru petrecerea de sfarsit de an a prichindelului tau iti consuma foarte putin din timpul tau pretios comparativ cu sarcina de a deveni presedinta comitetului de parinti al scolii, timp de un an... Daca activitatea respectiva se va transforma intr-o noua sursa de stres in viata ta, mai ales daca situatia se mentine pe termen lung, mai bine refuza. Nervii si sanatatea ta sunt mult mai importante!
Renunta la sentimentul de vina. Daca prietenii vor sa va intalniti pe nepusa masa, in oras, cand deja ti-ai programat o seara linistita acasa, in compania partenerului de viata, este in regula sa refuzi oferta, chiar daca este tentanta. Fa ceea ce era deja in plan si nu te abate de la aceasta cale, din cauza sentimentelor de vina sau din obligatie. Acest lucru va aduce doar stres suplimentar in viata ta...
Fii la curent cu angajamentele luate si nu te stresa foarte tare. Daca stii ca iti vin rude la cina, nu te agita cu pregatirile mai mult decat este cazul. Daca nu ai nimic de mancare si vii tarziu acasa de la serviciu, comandati pizza sau cere-le tuturor sa aduca un fel de mancare preferat.
Mai gandeste-te. Daca esti tentata de invitatia unei prietene de a te oferi voluntar pentru un anumit program, gandeste-te o zi la aceasta propunere / solicitare si ofera un raspuns abia dupa ce ai reusit sa asimilezi toate informatiile si stii cum anume actualele angajamente vor fi afectate de noua oportunitate.
Care este cea mai buna formulare pentru refuz?
"Nu" - iata cat de simplu este sa pronunti un cuvant atat de mic, dar a carui putere este fantastica... Acest cuvant te poate elibera si iti poate oferi sansa sa spui pas unor lucruri care nu reprezinta o prioritate pentru tine. Bineinteles ca exista foarte multe situatii in care nu este atat de usor pe cat pare. Insa iata cateva motive care te vor ajuta sa tii minte cand ai nevoie sa spui "Nu":
Fii deschisa si sincera. Nu inventa motive pentru a scapa de o anumita obligatie. Adevarul este intotdeauna cea mai buna modalitate pentru a refuza un prieten, un membru al familiei sau un coleg.
Refuza politicos. Foarte multe cauze nobile iti "aterizeaza" la usa si este foarte posibil sa iti fie greu sa le intorci spatele. Complimenteaza eforturile persoanei sau grupului care iti formuleaza solicitarea, in timp ce le spui ca iti este imposibil sa te dedici acestei cauze in acest moment. O exprimare delicata poate atenua refuzul, mentinandu-te, in acelasi timp, in gratiile celui/celor care au apelat la ajutorul tau.
Sa spui "Nu" este un lucru dificil daca esti obisnuita sa spui "Da" de fiecare data... Insa a invata sa refuzi este un pas extrem de important daca urmaresti sa iti simplifici viata, sa nu suferi din cauza stresului si sa ai o stare de sanatate mult mai buna.
Posteaza comentariu