Stimularea cerebrala si celulele stem, noi sperante pentru Parkinson

In Romania apar anual 300 de cazuri noi de Parkinson sau "blestemul lent", cum mai este denumita afectiunea. Pe langa tratamentele medicamentoase au aparut acum noi optiuni: stimularea cerebrala si celulele stem.
Din statisticile medicale rezulta ca de aceasta boala sufera 40.000 de romani, in fapt existand 70.000 de mii de bolnavi care ar fi afectati, potrivit Asociatiei Antiparkinson. "Aceasta afectiune are o frecventa deosebita la noi in tara, la fel cum se intampla si in S.U.A sau Canada", explica dr. George Lugoji, medic primar neurolog.

Boala Parkinson este o boala degenerativa care survine in urma distrugerii lente si progresive a neuronilor. Zona afectata joaca un rol important in controlul miscarilor, de aceea persoanele afectate prezinta gesturi rigide, incontrolabile, tremor si instabilitate posturala. Printre factorii declansatori ai bolii se numara: pesticidele, drogurile, virusii, loviturile la cap, stresul, pierderea protectiei celulelor nervoase.


De retinut! Nu afecteaza doar persoanele in varsta

Simptomele bolii Parkinson incep sa apara atunci cand nivelurile de dopamina din creier scad cu aproximativ 20% din valorile normale. Trebuie sa retinem ca nu este o afectiune doar a varstnicilor, desi varsta medie la stabilirea diagnosticului este de 60 ani, una din 20 persoane cu Parkinson incep sa prezinte simptome inainte de a implini varsta de 40 de ani. Persoanele diagnosticate la varste intre 21 si 40 de ani sufera de ceea ce se numeste boala Parkinson cu debut precoce. Desi se fac numeroase eforturi stiintifice si medicale, inca nu s-a descoperit un tratament care sa-i vindece pe bolnavii de Parkinson, insa exista diverse scheme de tratament si optiuni care le imbunatatesc calitatea vietii.

"Datoria noastra este sa luptam impreuna cu ei.
Desi, aceasta patologie nu este acoperita foarte bine din punct de vedere medical, totusi ne bucuram ca primele stimulatoare cerebrale s-au implantat in Romania
", sustine prof. dr. Jean Ciurea, medic primar neurochirurg.

Cele mai multe studii s-au concentrat asupra medicamentelor denumite "dopaminergice" care sunt concepute pentru a substitui deficitul de dopamina, insa au aparut optiuni noi care aduc sperante mari medicilor si bolnavilor de Parkinson: stimularea cerebrala si celulele stem. "Pe langa tratamentul medicamentos apar noi optiuni. Stimularea cerebrala si tratamentul cu celule stem reprezinta cele mai noi metode de prevenire si vindecare ale sindromului Parkinson. De asemenea, tratamentul cu celulele stem constituie o alta speranta pe care o avem in privinta tratamentului pentru maladia Parkinson. Ne indreptam toata atentia asupra ei, insa va mai trece o perioada pana sa obtinem date stiintifice complete", adauga dr. George Lugoji, medic primar neurolog.


Electrostimularea creierului inhiba simptomele bolii Parkinson


Intr-un studiu publicat pe site-ul oficial al National Institutes of Health (NIH), oamenii de stiinta sustin ca electrostimularea in profunzime a creierului imbunatateste calitatea vietii si le acorda pacientilor mai multe ore pe zi fara sa prezinte simptomele de tremur al membrelor, care necesita ingrijiri medicale speciale. Este o metoda de tratament indicata persoanelor cu Parkinson, cand tratamentul clasic medicamentos nu mai este eficient.

Procedura presupune implantarea chirurgicala a unor mici electrozi in regiunea creierului, care controleaza miscarile. Cand electrozii sunt stimulati, acestia inhiba semnalele eronate ale creierului care cauzeaza tremurul.
La cel mai complex studiu au participat 255 pacienti care sufereau de o forma avansata de Parkinson si care urmau sa faca tratamanet prin electrostimularea creierului. Aproximativ 25% dintre pacientii aveau peste 70 de ani. Dupa cele 6 luni de terapie, 71% dintre pacienti au remarcat ameliorari ale functiilor motrice, avand mai putine miscari necontrolate. Totusi, informatiile recente arata ca implantarea de electrozi in creier poate avea si consecinte neplacute. Printre acestea se numara infectiile, tulburarile sistemului nervos, afectiuni cardiace sau psihiatrice.

Rezultatele studiului au fost publicate in numarul din ianuarie al publicatiei "Journal of the American Medical Association", insa urmeaza sa fie realizat si a doua parte a studiului in care cercetatorii si-au propus sa analizeze efectele pe termin lung ale electrostimularii creierului.

Luna trecuta, un alt studiu mentionat in publicatia britanica DailyMail vorbeste despre un implant care stimuleaza nervii din maduva spinarii usurand suferintele bolnavilor de Parkinson. Oamenii de stiinta precizeaza ca aceasta tehnica ar fi mai simpla si mai ieftina decat introducerea unui electrod in regiunea creierului si s-a dovedit extrem de eficienta la testele efectuate pe soarecii de laborator. "S-a observat o schimbare imediata la animalele pe care a fost testat implantul, acestea recapatandu-si functiile motorii cand mecanismul a stimulat maduva spinarii. Daca demonstram ca metoda este sigura si eficienta pe termen lung in cazul animalelor si apoi la oameni, in viitor fiecare pacient va putea beneficia de acest tratament", a declarat coordonatorul studiului, dr.
Miguel Nicolelis, de la Duke University din Carolina de Nord.


Tratamentul cu celule stem aduce mari sperante

Desi avem de asteptat pana cand cercetatorii vor avea date stiintifice complete despre tratamentul maladiei Parkinson cu ajutorul celulelor stem, studiile efectuate pana in prezent suna promitator. Luna trecuta, oamenii de stiinta anuntau ca s-a descoperit o noua tehnica prin care celulele epidermei sunt transformate in celule cerebrale sanatoase, iar prin injectarea acestora in creier pot regenera zonele afectate de boala, ameliorand simptomele bolii.

De asemenea, injectiile cu celule stem descoperite in mucoasa uterina pot determina dezvoltarea unor neuroni noi in creier, dupa cum arata studiile efectuate pe soareci de laborator. Cercetatorii de la Universitatea de Medicina Yale au descoperit ca celulele stem prelevate din mucoasa uterina se pot transforma in neuroni care sa stimuleze nivelul dopaminei, corectand astfel partial problemele cauzate de boala Parkinson. "Nivelul dopaminei a crescut la soareci dupa ce au fost transferate celuele stem in creierul lor. Noutatea adusa de acest studiu este aceea ca femeile au celule stem usor de prelevat si care au posibilitatea de a fi folosite in diverse scopuri terapeutice", ne spune dr. Hugh S. Taylor, coordonatorul studiului si seful sectiei de Endocrinologie reproductiva si infertilitate de la Scoala de medicina Yale.


Menopauza timpurie: risc crescut de Parkinson

Potrivit unui studiu efectuat de cercetatorii de la Albert Einstein College si prezentat la intalnirea anuala a Academiei Americane de Neurologie, femeile care intra la menopauza la o varsta mai tanara sunt predispuse mai mult sa se imbolnaveasca de Parkinson. La studiu au participat 73.973 de femei aflate la menopauza.
Rezultatele au aratat ca daca menopauza s-a instalat in jurul varstei de 39 de ani, probabilitatea de aparitie a bolii Parkinson a crescut cu 24% fata de femeile care mai aveau menstruatie dupa aceasta varsta. "Aceste rezultate arata faptul ca estrogenul poate proteja celulele cerebrale de boala Parkinson", a declarat Rachel Saunders-Pullman, coordonatoarea studiului. Este vorba insa de estrogenul produs in mod natural de corpul femeii, terapia de substitutie hormonala neavand efecte benefice in ceea ce priveste protejarea impotriva maladiei Parkinson.


De retinut!

  • levodopa si alte medicamente sunt mult mai eficiente daca sunt luate cu 30 de minute inainte de masa;
  • oprirea brusca a medicatiei inrautateste simptomele si poate fi periculoasa;
  • complicatiile care pot sa apara: modificari spontane in raspunsul pacientului la medicatie, spasme sau convulsii, imposibilitatea de a se misca, scaderea tonusului muscular, somnolenta diurna, afectand capacitatea de a conduce un vehicul.

Mai multe detalii despre Parkinson gasesti AICI.

Resurse online:
www.parkinson.org
www.apdaparkinson.org
www.epda.eu.com
www.parkinson.home.ro
www.pfdr.ro