Stii cum poti preveni hepatita C?

Denumit si "ucigasul tacut", virusul hepatitei poate ramane in organism ani de zile fara simptome semnificative. In cele mai multe cazuri, boala este descoperita intamplator. Din acest motiv, specialistii recomanda efectuarea testelor si analizelor medicale pentru detectarea virusului si inceperea tratamentului in stadii incipiente.
Denumit si "ucigasul tacut", virusul hepatitei poate ramane in organism ani de zile fara simptome semnificative. In cele mai multe cazuri, boala este descoperita intamplator. Din acest motiv, specialistii recomanda efectuarea testelor si analizelor medicale pentru detectarea virusului si inceperea tratamentului in stadii incipiente.

Estimarile arata ca aproximativ un milion de romani sunt infectati cu virusul hepatitei C si, din acest motiv, Romania ocupa primul loc in Europa  cu cel mai mare numar de persoane infectate.


Riscul de transmitere la romani este de 35%


Hepatita C este o boala virala infectioasa provocata de virusul hepatitei C (VHC) si care se manifesta prin inflamarea ficatului. In cazul hepatitei C nu exista vaccin.

Hepatita C se transmite:
  • prin sangele unei persoane infectate;
  • prin fluide corporale;
  • de la mama la fat (in timpul sarcinii sau al nasterii);
  • prin utilizarea de ace, seringi si alte instrumente de uz medical, stomatologic sau cosmetic, care pot veni in contact cu sangele infectat si care sunt nesterilizate corect;
  • folosirea in comun a obiectelor de igiena personala care pot veni in contact cu sangele (periute de dinti, aparate de ras, truse de manichiura);
  • realizarea de piercinguri si tatuaje cu ace si instrumente nesterile;
  • inteparea sau taierea accidentala cu instrumentar care are sange infectat pe el (in cazul personalului medical);
  • contact sexual neprotejat cu o persoana infectata.

Potrivit prof. dr.
Adrian Streinu-Cercel, Secretar de Stat in Ministerul Sanatatii, principalele cai de transmitere in Romania sunt: contactul sexual si realizarea de piercinguri si tatuaje. Riscul de transmitere la romani este de 35%, adauga specialistul.


Care sunt simptomele?


60 – 70 % din cazuri sunt asimptomatice. "Hepatita C este cel mai adesea descoperita intamplator," spune prof. dr. Oliviu Pascu, presedintele Comisiei Nationale de Hepatite, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Simptomele sunt putine (stare de oboseala, randament scazut) si adesea este considerat raspunzator pentru acestea surmenajul si nu boala. Un lucru de retinut pentru bolnavii cu hepatita C este ca alcoolul accelereaza evolutia bolii, avertizeaza specialistul.


Tratamentul - eficienta crescuta in statii incipiente


Tratamentul pentru hepatita cronica B sau C este compensat de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Pentru a intra in schema de tratament, pe baza dosarului medical pacientii trebuie sa se inscrie pe listele de asteptare.
"Accesul la tratament pentru hepatita cronica B sau C s-a imbunatatit in ultimii ani. Spre exemplu, prin comparatie 2008 - 2009, s-a trecut de la o durata maxima a asteptarii de 2 - 3 ani (2008) la maxim 12 luni (2009). Acest lucru a fost posibil printr-o fluidizare transparenta a prelucrarii dosarelor la Comisia CNAS, fapt care a dus la o crestere importanta a numarului pacientilor tratati in 2009 – cu 2.433 pentru hepatita cronica C si cu 655 pentru hepatita cronica B. Mai mult, pentru hepatita cronica C, va pot spune ca pentru prima data de la initierea tratamentului antiviral lista de asteptare s-a redus cu peste 20%", a declarat prof. dr. Oliviu Pascu.

In 50% din cazuri, diagnosticarea se face in stadii avansate, arata statisticile. In cazul depistarii precoce, sansele de insanatosire cresc, iar costurile de tratament sunt reduse, evitandu-se complicatiile.
Complicatiile care pot aparea in urma netratarii sunt: cancerul hepatic (55%) si ciroza (52%). "Costurile tratamentului in stadii avansate este de 13 pana la 28 de ori mai scump decat cel in stadii incipiente," spune prof. dr. Streinu-Cercel.


Incidenta hepatitei C este cea mai ridicata la varstele 30 – 44 de ani


Incidenta infectiei cu virusul hepatitei C este cea mai ridicata in grupul de varsta cel mai productiv din punct de vedere economic (30 – 44 ani), arata un nou studiu.

Studiul "Hepatita C – prevalenta si probleme la nivel regional" a fost realizat in tarile Europei Centrale si de Est (Azerbaijan, Belarus, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Kazahstan, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia si Ucraina). Obiectivul cercetarii a constat in realizarea unei evaluari epidemiologice si economice a efectelor virusului Hepatitei C.