Spondilita anchilozanta afecteaza in special tinerii

Spondilita anchilozanta este o suferinta reumatica inflamatorie cronica cu o etiologie inca incomplet elucidata care afecteaza in principal scheletul axial, dar si articulatiile periferice. Aproximativ 1% din populatie sufera de aceasta afectiune. "Prevalenta spondilitei anchilozante este apropiata de cea a poliartritei reumatoide, apropiindu-se de 1%," ne spune prof. dr. Stefan Suteanu medic specialist reumatolog.

Evolutia bolii se deruleaza pe termen lung. Datele epidemiologice actuale indica faptul ca spondilita anchilozanta este cel putin la fel de frecventa precum artrita reumatoida, astfel ca in functie de prevalenta antigenului HLA B27 intr-o populatie selectata, incidenta spondilitei anchilozante este cuprinsa intre 0,5 si 1,9%. Adesea primele simptome ale spondilitei anchilozante apar treptat si pot include dureri frecvente si rigiditate in partea inferioara a spatelui.


Barbatii sunt cei mai afectati

Incidenta este de 2 - 3 ori mai mare la barbati, mai frecvent la barbatii tineri. Afecteaza in special tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 40 de ani si mai ales persoanele care depun eforturi fizice intense. Studiile recente arata ca pacientii sunt afectati de boala in perioada cea mai productiva a vietii. "Spre deosebire de poliartrita reumatoida care poate aparea la orice varsta, spondilita anchilozanta afecteaza in special tinerii," explica prof.

dr. Stefan Suteanu, medic reumatolog.


Afecteaza capacitatea de munca

Evolutia bolii (severa, cronica, invalidanta) face ca un numar mare de bolnavi sa-si intrerupa prematur activitatea profesionala sau sa nu se poata angaja, ceea ce determina cresterea substantiala a costurilor sociale ale bolii. "Aceasta afectiune nu afecteaza numai calitatea vietii, ci si capacitatea de munca," completeaza prof. dr. Suteanu.

Desi gravitatea spondilitei anchilozante difera de la persoana la persoana, unii pacienti devin invalizi, cei care sufera de spondilita progresiva pot suferi multiple deformari.


Cauzele sunt necunoscute

Cauzele spondilitei anchilozante sunt necunoscute, insa bagajul genetic are un rol important: 95% dintre pacientii ce sufera de spondilita anchilozanta prezinta un marker genetic comun, numit HLA B27. Insa doar pentru ca o persoana are acest marker genetic nu inseamna ca va dezvolta si aceasta boala.


Simptome

In afara de durerea de spate, alte simptome mai pot fi: pierderea poftei de mancare, oboseala, anemia, inflamarea ochilor (uveita) si manifestari digestive.
Aproximativ 30% din cei care sufera de spondilita anchilozanta prezinta si simptome sistemice si aproape jumatate din pacientii cu spondilita anchilozanta prezinta o inflamatie asimptomatica la nivel intestinal, iar la un procent de 5% sau 10% dintre pacienti aceasta se poate transforma intr-o boala inflamatoare a intestinului cu simptome neplacute.

Pe masura ce boala avanseaza, coloana vertebrala se poate inflama, limitand astfel mobilitatea pacientului. Deoarece resimt durere cand se apleaca, multi dintre pacienti recurg la o pozitie inclinata a corpului care le afecteaza postura.


Diagnostic si tratament

Spondilita anchilozanta poate fi diagnosticata datorita simptomelor specifice, prin examen clinic, teste de sange, radiografii, RMN. Tratamentele clasice pentru SA includ medicamente anti-inflamatoare, agenti modificatori de boala, steroizi, care actioneaza asupra simptomelor, dar nu opresc progresia bolii.

Terapia biologica (agentii anti-TNF) a dovedit o actiune eficienta atat in tratarea simptomelor bolii cat si in oprirea progresiei leziunilor articulare.
 

Tabloul clinic este dominat de afectarea articulara cronica, progresiva cu evolutie spre deformari articulare, anchiloze, handicap fizic. Afectarea sistemica poate apare in cursul spondilitei anchilozante sau chiar de la debutul ei, caracteristice fiind afectarile oculare, cardiace, pulmonare, renale. Acestea sunt urmate de mortalitate prematura considerabila si reducerea semnificativa a sperantei de viata a bolnavilor.

Un studiu a aratat ca din 529 de pacienti cu spondilita, cu o slujba platita inainte de diagnostic, 5% au fost pensionati in primul an dupa diagnostic, 13% dupa 5 ani, 21% dupa 10 ani, 23% dupa 15 ani si 31% dupa 20 de ani.

Un alt studiu publicat in 2001 specifica faptul ca 31% dintre pacientii cu spondilita anchilozanta (42,2% dintre femeile cu acest diagnostic) nu pot munci ca urmare a acestei afectiuni iar, 15% dintre cei care-si gasesc totusi un loc de munca renunta la el ca urmare a starii fizice care nu le permite incadrarea intr-un program ordonat de activitate.
 

Calitatea vietii pacientilor cu spondilita anchilozanta este afectata, aproape toti cei diagnosticati prezentand oboseala marcata, durere si redoare articulara. O treime dintre ei nu se pot deplasa, modificarea indicilor functionali in cazul acestor pacienti fiind una dintre cele mai marcate comparativ cu ale afectiuni invalidante.