Exista persoane care reusesc sa adoarma la numai cateva minute dupa ce au pus capul pe perna. Dintr-o categorie mai putin norocoasa fac parte insa cei care se lupta cu insomnia in fiecare noapte, indiferent cat de obositi ar fi. Aceste probleme sunt destul de frecvente, dar nu inseamna neaparat ca ai de-a face cu tulburari grave de somn. Pot fi consecintele unor obisnuinte zilnice daunatoare, printre care lipsa unui program de somn fix sau consumul unor stimulente precum cafeaua, ceaiul verde, ceaiul negru sau fumatul.
Pe de alta parte, chiar daca adormi destul de usor, somnul tau poate fi unul agitat si neodihnitor. Semnalele care indica faptul ca nu te odihnesti bine sunt:
- uiti frecvent tot felul de lucruri, de la nume si pana la locul unde ti-ai pus cheile sau telefonul. Este normal sa uiti diverse lucruri in fiecare zi, dar cand se intampla destul de des, este un semnal de alarma.
- oboseala iti afecteaza capacitatea mentala. Raspunzi cu greu la activitatile pe care trebuie sa le faci zilnic, atat acasa cat si la birou.
- esti irascibila
- viteza de reactie la diversi stimuli este scazuta
- iti este mai tot timpul frig
- sistemul tau imunitar este slabit
Iata cateva schimbari in obisnuintele tale zilnice care te pot ajuta sa adormi mai repede si sa ai un somn odihnitor:
Rutina face bine... la somn
Stabileste-ti o rutina si mergi la culcare la aceeasi ora in fiecare noapte, te sfatuiesc specialistii totalhealth.ivillage.com. Iti va fi mai greu in primele nopti, dar cu timpul, organismul tau va dezvolta o obisnuinta. Acelasi lucru este valabil si cu ora de trezire.
Intuneric, inainte de culcare
Lumina scazuta in intensitate actioneaza asemenea unui somnifer. Organismul tau va reactiona prin eliberarea hormonilor care iti dau senzatia de somnolenta. Din aceasta cauza suntem adesea somnorosi in zilele ploioase si intunecate. Cu o jumatate de ora inainte de culcare, incearca sa te relaxezi la lumina unei lumanari sau a unei veioze cu lumina slaba. Cea mai proasta alegere ar fi sa te uiti la televizor pentru ca imaginile derulate cu rapiditate iti activeaza anumite zone ale creierului, ceea ce te impiedica sa adormi usor.
Schimbare de temperatura
Un studiu efectuat la Universitatea Standford a demonstrat faptul ca scaderea temperaturii corpului ne ajuta sa adormim mai usor. De aceea, cu cel mult 90 de minute inainte de ora de culcare, fa o baie fierbinte. Cat timp stai in apa, temperatura corpului creste, ca apoi sa scada dupa ce iesi din cada. Nu trebuie sa iti fie frig, ci numai sa existe o mica fluctuatie de temperatura. De aici probabil ca vine si expresia "doarme ca un bebelus dupa baie".
Nu te enerva!
Cu cat vrei sa adormi mai repede si cu cat incerci sa "fortezi" somnul, cu atat mai tare te vei enerva si nu vei putea adormi. Daca nu adormi in cel mult 20 de minute de la momentul in care te-ai pus in pat, ridica-te si fa o activitate lejera. Citeste cateva pagini dintr-o carte, bea lapte cald sau un ceai din plante (nu ceai negru sau verde).
Fara exercitii seara
Exercitiile fizice efectuate zilnic sau cel putin saptamanal sunt ideale pentru sanatatea ta si chiar te pot ajuta sa adormi mai usor si ai un somn odihnitor. Cu toate acestea, exercitiile efectuate seara, inainte de culcare, nu sunt o ideea prea buna. Substantele eliberate in organism in timpul activitatilor fizice intense iti alunga somnul.
Trezeste-te atunci cand suna ceasul
Obiceiul de a amana trezirea iti face mai mult rau decat bine. Cele cateva minute in plus petrecute in pat iti pot da ziua peste cap. Pe de alta parte, daca te trezesti inainte ca ceasul sa sune, asa cum se poate intampla de obicei in weekend, nu lenevi in pat. Desi uneori este foarte dificil, cea mai buna decizie este aceea de a-ti asculta ceasul biologic.