Depresia nu înseamnă doar o tristețe generalizată și pierderea chefului de viață. Simptomele depresiei pot fi mult mai subtile și este important să le recunoști deoarece manifestările emoționale și fizice pot fi foarte variate.
„Depresia nu arată întotdeauna ca o tristețe accentuată", explică Richard Kravitz, profesor de medicină internă la Universitatea din California și expert în identificarea depresiei. „Pacienții sunt reticenți în a considera depresia ca o cauză a simptomelor lor, în parte, deoarece aceasta poate echivala cu slăbiciune, dar, de asemenea, pentru că pur și simplu nu își imaginează legătura dintre aceste simptome”.
Identificarea exactă a problemei este esențială, pentru că începerea rapidă a unui tratament adecvat te va ajuta să fii tu însăți și să te bucuri de fiecare clipă așa cum îți dorești.
Iată simptomele depresiei pe care nu trebuie să le treci cu vederea:
1. Ai dureri
Depresia și durerea sunt asemănătoare din punct de vedere al neurotransmițătorilor. Aproximativ 75% dintre persoanele cu depresie suferă de dureri recurente sau cronice.
În cadrul unui studiu canadian s-a constatat că persoanele depresive au un risc de patru ori mai mare de a se confrunta cu dureri de spate sau de gât, față de cei care nu sunt deprimati.
Când ai o stare emoțională negativă acorzi o atenție excesivă corpului și, prin urmare, vei resimți orice disconfort mult mai acut. Este posibil să devii mai sensibilă la durerile de stomac sau de cap sau pur și simplu să capeți o sensibilitate mai mare la durere, în general. Potrivit specialiștilor, atunci când persoanele depresive anticipează durerea, activitatea creierului lor indică mai multă emoție și mai puțină adaptare, astfel încât sunt mai puțin capabile să concentreze pe refacere.
2. Ai acumulat câteva kilograme în plus
Hainele îți vin mai fixe și a trebuit să renunți la unele dintre ținutele tale preferate? Să fie din cauză că în ultima vreme apelezi din ce în ce mai des la înghețată sau alte dulciuri și cumperi semipreparate pentru că nu ai chef de gătit sau cumpărături?
Alimentele care îți creează confort pot ridica nivelul serotoninei creând buna dispoziție, dar mâncatul pe fond emoțional poate duce la creșterea în greutate și sentimente de vinovăție și rușine, plus că nu face decât să agraveze cauzele care stau la baza depresiei.
Specialiștii confirmă faptul că nivelurile ridicate de stres și depresie fac mult mai dificilă eliminarea excesului de greutate. Pe de altă parte, unele persoane pot să piardă în greutate, deoarece depresia le suprimă apetitul.
3. Te enervezi repede
Dacă cea mai mică greșeală te scoate din minți sau ești mereu prost dispusă, ai putea fi deprimată. Aproximativ 54% dintre persoanele depresive manifestă ostilitate, furie și tendința de a se certa fără oprire.
„Odată ce starea generală are o tendință negativă, devii mult mai vulnerabil în fața frustrării și furiei", spune Simon Rego, profesor de psihiatrie clinică și științe comportamentale de la Colegiul de Medicină Albert Einstein. 4. Nu simți nimic
Ești amorțită, nu vezi motivul pentru care ar trebui să te aranjezi dimineața? „Majoritatea dintre noi au un motiv pentru care se scoală în fiecare zi, fie că este vorba de muncă, sport, socializare sau micul dejun", explică Rego. „Dar pentru cei care sunt deprimați, aceste motive dispar, iar lucrurile care îi făceau să zâmbească înainte par foarte vagi și nu au efect. Acest tip de comportament zombi este un semn distinctiv al depresiei și îi poate face să pară reci, îndepărtând persoanele care le pot oferi dragoste și sprijin.”
5. Cocteilul de seară apare după-amiaza
Dacă bei mai multe pahare de alcool, este momentul să te gândești că nu este vorba doar de o zi dificilă la serviciu. Aproape o treime dintre persoanele depresive au și o problemă cu alcoolul, arată cercetările.
Și, chiar dacă o băutură te poate face să te simți mai bine pe moment, o a doua sau a treia poate amplifica emoțiile negative - furie, agresivitate, anxietate - adâncind depresia.6. Ești „lipită” de Facebook
Sau de jocurile de noroc sau de cumpărături ... în esență repeți excesiv o anumită activitate, mai ales online. Studiile efectuate confirmă faptul că persoanele care au mai multe interacțiuni sociale virtuale decât reale pot fi deprimate deoarece folosesc lumea online pentru a scăpa de gânduri și sentimente. Deși dependența de internet și depresia sunt diagnostice separate, ele se suprapun adesea.