Simptomele cancerului. Nu ignora aceste semnale de alarmă

Cu toate că nu ai de unde să știi cu siguranță vreodată până când nu faci analize mai detaliate, există câteva simptome ale cancerului la care poți fi atent, pentru a preveni avansarea bolii. Iată care sunt acestea!

Semnale de alarmă care indică prezența cancerului


1. Schimbări la nivelul pielii


O nouă pată pe piele sau una care își schimbă dimensiunea, forma sau culoarea ar putea fi un semn al cancerului de piele. Poate fi vorba și despre un punct care nu arată la fel ca celelalte de pe corpul tău. Dacă ai semne neobișnuite, programează-ți o consultație la dermatolog. S-ar putea să fie nevoie să elimine o bucată mică de piele pentru biopsie, în vederea examinării mai atente a celulelor.

2. Tuse deranjantă


Dacă nu fumezi, există foarte puține riscuri ca o tuse deranjantă să fie un semn al cancerului. De obicei, este cauzată de o infecție, de astm, de refluxul de acid.
Dar dacă tusea nu dispare sau dacă tușești cu sânge, mai ales dacă ești fumător, discută cu un medic. Acesta poate testa mucusul din plămâni sau face o radiografie pentru a verifica.

3. Schimbări ale sânilor


Cele mai multe schimbări ale sânilor nu indică prezența cancerului. Cu toate acestea, este important să i le spui doctorului pe toate și să-ți faci analizele anuale. Spune dacă ai observat noduli, roșeață sau îngroșare a țesutului sau chiar și durere. Medicul va face un control și poate o ecografie, o mamografie sau chiar o biopsie.

4. Balonare


Este posibil să ai o senzație de balonare din cauza dietei sau a stresului. Dar dacă starea de sănătate nu se îmbunătățește și simți mereu oboseală, observi pierderi în greutate sau dureri de spate, consultă un medic.
Balonarea constantă la femei poate fi un semn al cancerului ovarian. 

5. Probleme la urinare


Mulți bărbați au probleme urinare pe măsură ce îmbătrânesc, cum ar fi nevoia de a merge mai des la toaletă, scurgeri sau un flux slab. De obicei, acestea sunt semne ale unei prostate mărite, dar ar putea indica și un cancer de prostată. Trebuie făcut un examen medical pentru a confirma.

6. Probleme la înghițire


Răcelile obișnuite, refluxul de acid și unele medicamente pot provoca probleme la înghițire în anumite cazuri. Dacă nu se îmbunătățesc cu timpul sau cu antiacid, stai de vorbă cu un doctor. Problemele la înghițire pot fi și un semn al cancerului de gât sau de esofag.
Medicul te va consulta și va face unele analize

7. Pierdere în greutate


Bineînțeles că poți slăbi atunci când schimbi modul în care mănânci sau regimul de exerciții fizice. Însă poți slăbi și dacă ai alte probleme, cum ar fi stresul sau probleme cu tiroida. Dar nu este normal să slăbești 5 kilograme sau mai mult fără a încerca. Există riscul să fie primul semn al cancerului de pancreas, stomac, esofac, plămâni sau alt tip de cancer.

8. Febră


Febra nu este, de obicei, un lucru rău. Uneori este doar un semn că organismul tău se luptă cu o infecție. De asemenea, poate fi un efect secundar al unor medicamente. Dar o febră care nu dispare și nu are o cauză evidentă ar putea fi un semn al unui cancer de sânge, cum ar fi leucemia sau limfomul.

9. Oboseală


Te pot obosi multe lucru și majoritatea nu sunt grave. Dar oboseala este un semn precoce al unor forme de cancer, cum ar fi leucemia.
Unele tipuri de cancer de colon și de stomac pot cauza pierderi de sânge pe care nu le poți vedea și te poți simți foarte obosit. Dacă ești mereu obosit, iar odihna nu pare să te ajute, discută cu un medic.
iulia-mirica