Aceasta poate include fasting, un exces de exerciții sau un abuz de laxative și diuretice pentru a preveni creșterea greutății. Ciclul de supraalimentare și apoi eliminarea alimentelor poate deveni compulsiv, în unele moduri similar cu o dependență de droguri.
Care sunt semnele bulimiei la adolescenți?
Prevalența cazurilor de bulimie în cazul fetelor tinere este estimată la aproximativ 1% până la 1,5%. Cu toate acestea, un studiu european a constatat că expresia simptomelor de bază ale anorexiei și bulimiei este prezentă în până la 12% dintre femei pe parcursul vieții lor. Cele mai multe persoane care suferă de bulimie sunt femei, însă poate fi prezentă și în cazul bărbaților. De fapt, probabil că există o lipsă a raportării afecțiunii, în special la bărbați.
Această tulburare de alimentație poate fi declanșată de stres, de o dietă ineficientă sau de o încercare de a face față emoțiilor dureroase sau de o neacceptare a imaginii corporale. Procedeul de eliminare a alimentelor face bulimia foarte dăunătoare pentru corp. Dacă ești de părere că adolescentul tău poate suferi de bulimie, apelează la sfatul și evaluarea unui specialist.Simptomele bulimiei la adolescenți
Intervenția timpurie îmbunătățește șansele de recuperare a adolescenților. Poate fi greu să te confrunți cu semnele bulimiei la adolescenți, dar este important să fii vigilent pentru a te asigura că obiceiurile alimentare ale copilului tău sunt normale. Poate fi folositor pentru tine și pentru copilul tău să stați de vorbă cu un medic despre tulburările de alimentație posibile și despre semnalele pe care le observi, precum și despre modalitățile potențiale de a trata problema.
Există motive de îngrijorare dacă observi unul sau mai multe dintre următoarele simptome de bulimie la adolescenți:- mănâncă o cantitate semnificativ mai mare de alimente într-o perioadă limitată de timp decât ar mânca cei mai mulți oameni de obicei (binge eating);
- senzația de a nu putea controla sau de a se opri să mănânce odată ce începe o activitate;
- continuă să mănânce chiar dacă se simt sătui;
- exprimarea preocupărilor frecvente cu privire la greutatea corporală;
- experimentarea sentimentelor de vinovăție, rușine sau anxietate după ce au mâncat;
- îndepărtarea alimentelor din organism după mese pentru a evita creșterea greutății și încercarea de a recâștiga un sentiment de control;
- eliminarea meselor sau alegerea dietelor extreme;
- frica extremă de a lua în greutate;
- folosirea gumei de mestecat pentru a acoperi mirosul după vărsături;
- nemulțumirile nemotivate cu privire la dimensiunea sau forma corpului;
- utilizarea anormală sau abuzivă a pastilelor de dietă sau a diureticelor pentru controlul greutății;
- petrecerea unui timp îndelungat în baie;
- antrenamentele excesive, chiar și în momente nepotrivite, când adolescenții sunt bolnavi sau răniți.
Impactul bulimiei asupra adolescenților
Bulimia poate avea un impact devastator asupra adolescenților. Este important să îți educi adolescentul cu privire la efectele dăunătoare ale bulimiei asupra corpului, minții și sufletului.
În timp ce există o recuperare completă după efectele fizice ale bulimiei, efectele mentale și emoționale pot fi prezente o viață întreagă. Iată principalele consecințe ale bulimiei asupra sănătății:
- dezechilibre mintale și electrolitice;
- funcție intestinală anormală;
- anemie;
- distrugerea smalțului dinților;
- abuz de substanțe;
- probleme hormonale;
- amețeală;
- oboseală;
- schimbări de dispoziție sau deprimare;
- vase de sânge sparte la nivelul ochilor;
- stop cardiac;
- moarte;
- ruptura peretelui esofagian din cauza vărsăturilor.