Semne că vei face diabet, chiar dacă nu te simți bolnavă

Semne că vei face diabet există. Este una dintre bolile cronice ale secolului, cu urmări devastatoare pentru organism. Dacă nu e tratată corespunzător. Iar simptomele de diabet pot fi trecute ușor cu vederea.

Această boală este una dintre cele mai parșive. Se instalează comod, nu dă semne decât târziu. Face ravagii în organism și nu se vindecă. Se spune că nu diabetul în sine e pericolul adevărat, ci complicațiile sale devastatoare. Iar simptomele sunt greu de recunoscut pentru cineva neavizat. Pot fi confundate cu ușurință cu alte stări trecătoare. Îngrijorător este că aproape două milioane de români au diabet, însă numai o treime urmează un tratament adecvat.

Iar semne că vei face diabet există.

Cum apare


Diabetul duce la situația în care organismul nu mai asimilează corespunzător nutrienții din alimente, așa încât energia nu mai ajunge la celule, pentru funcționarea normală. Glucoza, forma prin care zahărul se găsește în sânge, ajutată de insulină, hormon secretat de pancreas, descompun alimentele consumate și le transformă în energie la nivel celular. La diabetici, pancreasul secretă prea puțină insulină sau deloc.
Prin urmare, organismul nu mai produce energie, blocând în sânge o cantitate foarte mare de zahăr. În timp, acest lucru duce la complicații cronice, precum ateroscleroza, neuropatia, retinopatia, bolile renale și cardiovasculare. Există două tipuri de diabet: insulino și noninsulino-dependent. Diabetul de tip I, când pancreasul nu produce deloc insulină, este caracteristic tinerilor și copiilor. Însă pericolul real îl reprezintă diabetul de tip II, întâlnit la peste 90% dintre diabetici.
Iar aproximativ 80% dintre diabeticii de tip II sunt supraponderali, motiv pentru care și complicațiile bolii se accentuează. De obicei, predispoziția la apariția acestei boli este dată de greutatea corporală mare, de sedentarism, de înaintarea în vârstă și de antecedentele familiale.

5 semne că vei face diabet


Primele semne ale diabetului sunt comune, motiv pentru care boala e depistată în stadiu avansat. Însă, dacă te regăsești în vreuna dintre ipostazele următoare, nu ezita să dai o fugă la medic și să-ți faci analizele.
Iată când trebuie să tragi semnalulo de alarmă:

1. Urinezi prea des

Când nivelul glucozei din sânge e mare, rinichii încearcă să remedieze situația și elimină surplusul prin urină. Consecința? Vizitele dese la toaletă, mai ales pe timpul nopții. Citește continurea pe libertateapentrufemei.ro