Abdomenul umflat si senzatia de balonare sunt doua siptome care iti indica faptul ca ai o problema de digestie sau ca te confrunti cu aerofagia. Deosebit de dezagreabila pentru organism si jenanta in societate, aerofagia este provocata de un act reflex caracterizat prin patrunderea in stomac a unei cantitati de aer, odata cu inghitirea salivei, bauturilor sau alimentelor.
Ce este aerofagia?
In momentul in care deshizi gura, fie ca vorbesti, mananci sau bei, inghiti aer. Acest fapt este cat se poate de normal, doar ca, in momentul in care mananci prea repede sau vorbesti in timp ce mesteci, inghiti si o cantitate de aer mult mai mare. Acesta coboara de-a lungul esofagului si se alatura alimentelor care trebuie digerate, aflate in stomac.
Odata ce aerul ajunge in stomac, acesta din urma se umfla, iar organismul nostru se simte stanjenit, confruntandu-se cu balonarea, mai ales atunci cand incercam sa purtam haine stramte.
Iti dezvaluim 10 sfaturi cu ajutorul carora vei scapa de aerofagie.1. Fii mai putin stresata. In cele mai multe cazuri, aerofagia este o urmare a stresului. Asadar, este esential sa incerci sa identifici cauzele stresului si sa le elimini. Relaxeaza-te cand esti acasa, iar in timp ce lucrezi, ia-ti pauze cat mai dese, care sa te detensioneze. Astfel, vei evita crizele neastepate care iti sporesc starea de nervozitate. Inainte de culcare, fa o baie si un masaj relaxant. Iti vin in ajutor si plantele cum ar fi ierburile aromatice si valeriana.
2. Mananca si mesteca incet. Acest lucru te va ajuta sa diminuezi cantitatea de aer care iti patrunde in stomac in timp ce mananci. Daca ai grija ca fiecare masa sa dureze 30 de minute, cu timpul vei scapa de neplacuta senzatie de balonare.
Deseori, avem tendinta sa facem si altceva in timp ce mancam: sa citim corespondenta, sa ne uitam la televizor sau chiar sa ne luam pranzul pe birou, in fata calculatorului.
Daca inghiti alimentele prea repede, nu le vei mesteca bine si vei inghiti si o cantitate mare de aer, iar astfel iti vei ingreuna digestia. Pe langa aerofagie, stomacul tau va munci mai mult sa digere, iar acest lucru il vei resimti si tu in mod neplacut. O digestie proasta se manifesta prin arsuri ale stomacului, constipatie si balonare.
Un sfat important: Nu vorbi la masa!
3. Nu vorbi in timp ce mananci. In primul rand, nu este politicos sa vorbesti cu gura plina, iar in al doilea rand - si cel mai important, iti faci rau singura. Vorbind in timp ce mananci, vei inghiti o cantitate de aer pe care stomacul tau o va suporta cu greu. Tine minte ca cea mai buna metoda de a evita patrunderea de aer in stomac este sa mananci cu gura inchisa.
4. Evita bauturile carbogazoase. Pe langa faptul ca nu sunt deloc sanatoase, contin si foarte multe bule de gaz, dupa cum indica numele... Odata ce acestea ajung in stomac, nu vor face decat sa il umfle, iar tu te vei confrunta cu o senzatie neplacuta de greutate si balonare a abdomenului.
5. Bea apa plata. La restaurant, comanda de baut doar apa plata sau cel mult un suc natural de fructe fara indulcitori. Nu bea niciodata apa inainte de masa sau in timpul acesteia! Ideal este sa consumi apa doar intre mese, deoarece, astfel, apa favorizeaza digestia.
6. Mananca la masa. Stai pe scaun si evita sa faci altceva si chiar sa te plimbi prin bucatarie. Inainte de a manca, pregateste-ti tot ce ai nevoie, astfel incat sa nu fii nevoita sa te ridici de la masa. Miscarile, ridicarea si anumite gesturi ample favorizeaza patrunderea aerului in stomac.
Cum eviti aerofagia: alte sfaturi utile
7. Evita guma de mestecat. Cand mesteci guma, produci saliva si, pentru ca nu ai ce sa inghiti, va intra in stomac doar aerul. Fapt ce va fi cu atat mai rau pentru digestie.
8. Redu consumul de alcool, cafea si tigari. Acesti excitanti sunt cunoscuti ca factori care agraveaza aerofagia.
9. Treci cu bine de crize. Daca simti ca se apropie o criza de eructatie (eliminarea aerului pe gura), intinde-te pe burta, apasand pe stomac. Acest lucru va opri fenomenul.
10. Incearca plantele. Scapa de aerofagie cu ajutorul plantelor folosite ca si condimente: busuioc, coriandru etc. Acestea favorizeaza eliminarea gazelor. Cere sfatul unei farmaciste, apeleaza la un plafar sau o persoana care comercializeaza produse naturiste.
Incearca aceasta reteta: amesteca 50 de grame de gutuie cu 50 de grame de patrunjel si alte 50 de grame de varza. Sfarama-le intr-un castron si adauga putin vin. Lasa-le la macerat si bea un pahar din acest preparat dupa fiecare masa.