Dacă ai sub 40 de ani, cea mai potrivită metodă de investigaţie pentru sâni este ecografia mamară. Însă, trebuie să ştii că mai există o altă metodă neiradiantă, cu o acurateţe mai mare: sonoelastografia sau elastografia.
Ecografia şi mamografia sunt două dintre investigaţiile recomandate pentru depistarea cancerului la sân. În funcţie de vârstă, medicul recomandă ecografia mamară pentru investigaţiile de rutină, aceasta fiind neinvazivă, sau mamografia pentru femeile care au peste 40 de ani. Spre deosebire de ecografia mamară care se poate face de câte ori vrei şi fără să dăuneze în vreun fel, mamografia nu se face dacă ai sub 35 de ani numai atunci când există situaţii speciale şi o recomandă medicul pentru a înlătura o suspiciune.
Acum, pe lângă ecografia mamară poţi să optezi pentru sonoelastografie, o nouă metodă de examinare a sânilor care este la fel de inofensivă precum ecografia. Mai mult, medicii specialişti sunt de părere că aceasta oferă rezultate mult mai exacte decât ecografia şi mamografia, având o acurateţe de 90% în depistarea tumorilor. De asemenea, sonoelastografia poate să ajute medicul să constate dacă nodulii sunt de natură malignă sau benignă.
Ce presupune sonoelastografia şi cum se face ea?
Este esenţial să mergi la un consult anual al sânilor pentru a depista din timp eventualele probleme care pot să apară. Dacă ai sub 40 de ani, poţi să faci o ecografie mamară, iar dacă medicul depistează un eventual nodul următorul pas recomandat ar fi sonoelastografia care are scopul de a analiza nodulii mamari, ducând fie la evitarea unei intervenţii chirurgicale inutile, fie, dimpotrivă, la un diagnostic corect şi precis, în urma căruia se va decide intervenţia potrivită.
Medicul radiolog Elena Claudia Teodorescu spune că sonoelastografia constă în aplicarea unei compresii dozate ce determină răspunsuri diferite ale nodulilor mamari: nodulii canceroşi sunt în general duri, rigizi şi deplasarea lor va fi minimă, pe când nodulii benigni sunt de obicei elastici, mai moi şi se deplasează mai mult.
Această procedură se realizează prin intermediul unui ecograf ultraperformant, iar zonele verzi şi roşii semnifică zone elastice, moi, uşor compresibile, pe când zonele albastre semnifică zone rigide, cu atât mai dure cu cât nuanţa este mai închisă.
Care sunt beneficiile sonoelastografiei?
- Este o procedură neiradiantă şi neinvazivă.
- Nu prezintă efecte secundare şi nu doare.
- Se mai foloseşte investigaţii pentru afecţiuni ale tiroidei, prostatei, ficatului, sistemului vascular şi musculo-scheletal.
- Rezultatul este obţinut pe loc, durata examinării fiind de 20-30 minute.
- Prin utilizarea sonoelastografiei se poate reduce numărul biopsiilor mamare.
- Poate fi repetată frecvent, deoarece nu iradiază sânul.
- Poate să fie efectuată şi femeilor însărcinate sau celor care alăptează.
Preţul acestei investigaţii se situează undeva între 150 şi 200 de lei, în funcţie de clinica la care se efectuează şi dacă se aplică doar pe un singur sân sau pe ambii.
Sfatul specialistului
Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar în radiologie şi imagistică medicală la Donna Medical Center
„Femeile trebuie să conştientizeze că un control periodic al sânilor este foarte important şi le poate salva viata. Mai ales după vârsta de 30 de ani, ecografia (respectiv mamografia pentru femeile de peste 40 de ani) trebuie să devină un control anual. Acum, cu ajutorul sonoelastografiei, ele pot obţine răspunsuri mult mai precise în urma investigaţiilor. Sonoelastografia ne ajută sa diferenţiem nodulii mamari maligni (cancere mamare) de cei benigni şi ne ajută să dăm pacientei o veste bună, spunându-i că are o tumoră benignă sau dimpotrivă, dându-i un rezultat mai puţin bun, dar de o acurateţe ridicată, că formaţiunea este suspectă şi necesită verificare histo-patologică şi intervenţie chirurgicală”.