Sănătatea ta: De ce nu e bine să combini grepfrutul cu unele medicamente

O combinaţie periculoasă este cea cu statinele care ajută la scăderea colesterolului, deoarece le poate creşte de până la 15 ori efectul.

Spre deosebire de alte fructe, grepfrutul are în compoziţie furanocumarine, nişte substanţe care pot influenţa negativ modul în care organismul absoarbe anumite principii active din unele medicamente. În urma numeroaselor cercetări, lista medicamentelor care impun precauţii la administrarea concomitentă cu zeama grepfrutului s-a mărit de la 20, la 85, dintre care două duzini realmente periculoase, iar 17 implicând risc de moarte subită.

Două dintre cele mai susţinute studii care au investigat interdependenţa dintre furanocumarină şi popularul fruct au fost efectuate la Lawson Health Research (London, Ontario, Canada), respectiv la University at Chapel Hill (North Carolina, SUA) de o echipă coordonată de Dr.

Paul Watkins, rezultatele fiind publicate în American Journal of Clinical Nutrition.


Simptomele care apar în urma asocierii grepfrutului cu unele medicamente


  • erupţii cutanate
  • migrene
  • ameţeli
  • hemoragii gastrointestinale
  • blocaj renal
  • disfuncţii respiratorii
  • deces.


Cu ce medicamente nu trebuie să asociezi grepfrutul


Iată o listă cu medicamentele pe care nu trebuie să le combini cu sucul de grepfrut, după cum ne avertizează Georgeta Ionică, Farmacist DONA:

1. Hipercolesterolemiante: simvastatine şi, într-o mai mică măsură, atorvastatină
Un pahar cu suc de grepfrut băut în acelaşi timp cu substanţele indicate pentru reducerea nivelului colesterolului în sânge le poate creşte de până la 15 ori efectul, ceea ce poate avea consecinţe negative majore asupra musculaturii.

2.
Imunosupresoare: ciclosporine, tacrolimus
Administrarea concomitentă şi repetată a acestor formule recomandate în principal contra efectului de reject post-transplant cu suc de grepfrut poate duce la afectarea gravă a funcţiei renale.

3. Antiinflamatoare (inclusiv uzualul acid acetilsalicilic - aspirina)
Înghiţirea lor cu suc de grepfrut poate genera pirozis şi reflux gastroesofagian. Oricum, este bine ca aceste medicamente să se ia în timpul mesei, adică să se combine cu bolul alimentar, pentru a limita apariţia efectelor nedorite.

4. Hipotensoare
S-a constatat că grepfrutul le reduce efectul.

5. Benzodiazepine
Nu este exclus să apară tulburări de atenţie şi stări de somnolenţă pregnante.

6.
Antianginoase
La unii pacienţi cu cardiopatie ischemică care şi-au luat medicaţia cotidiană cu suc de grepfrut s-a observat vasodilataţie anormală, concomitent cu bufeuri şi înroşirea tenului.

7. Chimioterapice citostatice (molecule destinate combaterii cancerului)

8. Unele antibiotice

9. Alte clase de medicamente destinate cardiacilor (în special betablocante).

Cu toate acestea, specialiştii nu recomandă excluderea totală a grepfrutului din alimentaţie, deoarece un singur fruct de mărime medie asigurând necesarul zilnic de acid ascorbic al unui adult. El are rolul de a regla tranzitul intestinal, de a normaliza apetitul alimentar şi de a ajuta persoanele care suferă de diabet, ajutându-le să slăbească.


Persoanele care iau unele dintre medicamentele de mai sus trebuie să evite sucul de grepfrut cu cel puţin două ore înainte de a-şi lua tratamentul prescris de medic.