Momentul în care observi că abia mai încapi în fusta sau pantalonii pregătiţi pentru o seară specială este momentul în care accepţi că balonarea începe să-ţi afecteze negativ viaţa. Iată 10 sfaturi ca să scapi de balonare, indiferent dacă este asociată sindromului premenstrual sau provocată de alimentaţie.
1. Modifică-ţi alimentaţia
Când balonarea este o problemă de care te loveşti frecvent, modifică-ţi alimentaţia pentru a observa dacă simptomele se datorează dietei tale.
Carbohidraţii complecşi din alimentaţia ta, din pâine sau paste, provoacă retenţia de apă, mai ales atunci când sunt consumaţi la scurt timp înainte de culcare. Unele legume şi fructe crude te pot balona rapid: varză, conopidă, ceapă, ardei iute, şi toate citricele.
Mâncărurile prăjite, cele foarte sărate, alături de băuturile acidulate, indiferent dacă sunt dulci sau alcoolice contribuie semnificativ la balonare, la fel ca şi îndulcitorii artificiali, în special xylitolul, ingredient folosit de cele mai multe mărci de gumă de mestecat fără zahăr.
La spectrul odpus, alimentele bogate in potasiu conţin de obicei şi un aminoacid diuretic. Mănâncă mai multe banane, pepene galben, mango, spanac, roşii, nuci şi sparanghel.
2. Închide gura!
Mestecatul gumei şi băutul cu paiul duc la înghiţirea de aer în exces ce poate provoca sau agrava balonarea. Fumatul şi vorbitul în timpul meselor au acelaşi efect neplăcut.
3. Încearcă un probiotic
Bacteriile probiotice cu efecte benefice asupra organismului se găsesc de cele mai multe ori în produse pe bază de lapte. B. infantis este una dintre cele mai eficiente probiotice cu efect puternic împotriva balonării.
4. Pregăteşte-te pentru sindromul premenstrual
Dacă balonarea apare în mod regulat, înainte sau în timpul ciclului menstrual, un supliment de calciu şi magneziu poate ameliora simptomele problemei. Necesarul zilnic de calciu este de 1.2000 mg, iar cel de magneziu este de 200-400 mg.
5. Foloseşte bicarbonat de sodiu
Deoarece balonarea este provocată de multe ori de aciditatea excesivă, tratamentul cel mai bun poate fi o bază, pentru neutralizarea celor două. Amestecă bine o linguriţă cu vârf de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă de 250 ml şi bea-l până la fund.
6. Aplică presiune pe abdomen
Una dintre cele mai evidente tratamente pentru balonare, cu eficacitate ridicată, este aplicarea presiunii pe abdomen, pentru a grăbi eliminarea gazelor din tractul gastrointestinal. Începi apăsarea cu degetele de deasupra coapsei drepte, apoi ridică-le până sub coaste, mişcă-le de-a lungul abdomenului şi coboară-le în partea stângă. Aceasta este forma a colonului tău şi poţi elimina uneori foarte rapid gazele care te balonează.
7. Înghite cărbune activ
Ai încercat până acum cărbune activ în perioadele de balonare? Dacă nu, dă-i acum o şansă de a elimina balonarea rapid, urmând instrucţiunile şi dozajul de pe ambalaj.
8. Fă mişcare
Balonarea cauzată de constipaţie este de multe ori un semn al unei digestii defectuoase cauzată de lipsa de mişcare. Cu 15-20 minute de mers pe jos pe zi, bolul alimentar îşi continuă drumul în tractul gastrointestinal în ritm normal, fără întârzierile care provoacă balonarea.
Sănătatea ta: 8 sfaturi ca să scapi de balonare. Simte-te uşoară ca un fulg!
Momentul în care observi că abia mai încapi în fusta sau pantalonii pregătiţi pentru o seară specială este momentul în care accepţi că balonarea începe să-ţi afecteze negativ viaţa.
De Iulia Anghel