Sănătatea ta: 8 sfaturi ca să dormi mai bine. Trucuri ca să fii fresh

Somnul de frumuseţe contribuie şi la productivitatea şi starea ta din timpul zilei. Dacă nu dormi suficient sau calitatea somnului lasă de dorit, vei fi mai morocanoasă şi mai apatică în timpul zilei. Utilizează cele mai eficiente 8 sfaturi ca să dormi mai bine pentru a te trezi odihnită şi cu o stare bună.
Somnul de frumuseţe contribuie şi la productivitatea şi starea ta din timpul zilei. Dacă nu dormi suficient sau calitatea somnului lasă de dorit, vei fi mai morocanoasă şi mai apatică în timpul zilei. Utilizează cele mai eficiente 8 sfaturi ca să dormi mai bine pentru a te trezi odihnită şi cu o stare bună.

Crezi că nu ești o persoană matinală deoarece nu vrei să te dai jos din pat dimineața? Îmbunătățește calitatea somnului tău și îți crești șansele de a începe ziua cu mai multă energie.

Transformă dormitorul într-un spațiu calm și cald

Dormitorul tău este camera ideală pentru somn și sex și... doar atât. Renunță la alte activități în dormitor și nu-l transforma într-un centru multimedia cu TV, muzică și computer.
Decorează dormitorul pentru a obține o atmosferă relaxantă și confort maxim pentru somn și renunță la alte activități, inclusiv la mâncatul în pat.

Reglează-ți ritmul circadian

Cunoscut și ca ritmul nictemeal, ritmul circadian este responsabil pentru ciclul de 24 ore al proceselor biochimice, dar și comportamentale ale organismului. Pe scurt: dormi noaptea! Când te trezești dimineața, bucură-te de lumina soarelui. Evită somnul pentru perioade lungi de timp în timpul zilei dacă vrei să dormi mai bine noaptea.

Evită stimulanții înainte de culcare

Cofeina și nicotina sunt stimulanții responsabili cel mai des de problemele în timpul somnului, dar nici alcoolul nu este indicat înainte de culcare. Chiar dacă te ajută să adormi, modul în care este metabolizat solicită corpul și te poate predispune la treziri neplăcute în timpul nopții.

Renunță la cina copioasă

O cină bogată în grăsimi și mâncăruri picante te poate împiedica să adormi atunci când îți dorești, iar digestia unei mese mari nu lasă corpul să se odihnească în condiții optime.

Alimentele cu un conțiut ridicat de zahăr te țin trează, la fel ca și cele bogate în tiramină: brânzeturi, șuncă, vinete, mure, avocado, nuci, sos de soia și vin roșu.
În schimb, carbohidrații din pâine sau cereale integrale ajută producția de serotonină, hormon ce contribuie la senzația de somnolență.

Fă mișcare, dar nu înainte de culcare

Persoanele sedentare nu dorm la fel de bine, dar mișcarea este recomandată mai ales dimineața. Când soliciți corpul prea mult înainte de culcare, sunt produși hormoni ce te pot ține trează. Din fericire, sexul este excepția la această regulă și singurul efort bun de făcut înainte de somn.

Ferește-te de zgomote în timpul nopții

Orice zgomot te poate trezi în timpul nopții dacă nu ai un somn adânc. Dacă nu vrei să încerci dopurile speciale pentru urechi, asigură-te totuși că nu-ți va deranja nimic somnul. Nu adormi cu televizorul pornit sau cu castile în urechi, deoarece calitatea somnului scade.
Asigură-te ca animalul de companie nu te deranjează în timpul nopții sau alungă-l din pat.

Nu lăsa puiul de somn să se prelungească

Somnul nu prea poate fi recuperat după ce a fost pierdut. Un pui de somn în timpul zilei îți poate însă da mai multă energie cu o condiție imporantă: să nu depășească 20 minute. Pune-ți alarma întotdeauna înainte să ațipești. Dacă dormi mai mult, te vei trezi și mai obosită.

Bea mai puține lichide înainte de culcare

Chiar dacă nu te trezești în timpul nopții să mergi la baie, vezica plină contribuie la un somn agitat și mai puțin odihnitor. Redu cantitatea de lichide băute înainte de culcare și vei evita trezirea în timpul nopții pentru un drum până la baie.