Sănătate. Răul de transport: cum să scapi de el fără medicamente?

Acest sindrom afectează persoanele de toate vârstele și se acutizează în timpul desplasării cu mașina, cu autocarul, cu avionul sau cu vaporul.

Fizioterapeutul Ramona Pavel, cu specializare în vertij, echilibru și posturologie clinică la Bio Ortoclinic explică în ce mod poate fi tratată această afecțiune fără medicamente și care este cauza ei. Potrivit specialistului, acest simptom poate fi vindecat printr-un proces de reeducare vestibulară, total neinvaziv.   

Chiar dacă este menționat încă din vremea lui Darwin, sindromul răului de transport (cinetozele), nu a fost niciodată luat în serios și cercetat cu adevărat în profunzime.

 

Amețeală, oboseală, greață sunt simptomele cele mai des întâlnite ale afecțiunii. Dacă mișcarea ce produce greața nu este rezolvată atunci apare chiar voma, însă aceasta nu eliberează pacientul de starea de rău, care va continua până când stimulul încetează.

”Vinovată pentru acest disconfort este o mică porțiune din creier, aria postremă ce activează voma în cazul intoxicațiilor și în cazul conflictelor apărute între ochi și urechea internă.
Când simțim mișcarea, dar nu o vedem (ca atunci când navigăm de exemplu) informațiile care ajung către creier, dinspre urechea internă și, respectiv, dinspre ochi, apare o discordanță senzorială și este activat un fel de sistem de apărare care se comportă ca și când a detectat o toxină și încearcă să o elimine prin vomă”
, susține fizioterapeutul Ramona Pavel.

Aceasta este de fapt cea mai comună ipoteză despre cauza răului de transport: că reprezintă un mecanism de apărare împotriva neurotoxinelor.
Potrivit specialistului, când circulăm cu mijloacele de transport se produc niște stimulări ale sistemelor senzoriale, iar dacă sistemul nervos central nu reușește să le integreze, apar semnele de apărare și starea de rău.