Dacă pacientul urmează să realizeze o analiză de imagistică (ecografie, CT, RM), este important să afle:
- Există contraindicații?
- Ce pregătire este necesară?
- Cum se desfășoară investigația?
- Care este durata examinării?
- De ce este necesară injectarea cu substanța de contrast?
- Care este rezultatul examenului?
- Dacă rezultatul este normal, de ce a fost necesar examenul?
- De ce sunt necesare alte investigații complementare?
- Unde merg cu rezultatul?
O altă regulă foarte importantă este ca pacientul să fie deschis în fața specialistului. Medicul nu judecă nimic din cele spuse, iar tot ceea ce se discută în cabinet rămâne strict confidențial.
În plus, pacientul trebuie să aibă încredere în medic, să fie convins că acesta îi va rezolva problema, nu să îl suspecteze de greșeli sau rea voință. Nu vă simțiți în siguranță, ascultat sau tratat corespunzător - atunci schimbați medicul! Astfel, de multe ori ajungem să cerem opinia mai multor medici, cu sugestii diferite de tratament, uneori contradictorii. Cum procedăm în acest caz?
“Pacientul trebuie să aleagă doctorul care i se pare cel mai sincer, care îi inspiră încredere maximă, cel care i se pare că va face tot posibilul să ajute, oricât de gravă ar fi situația!” explică dr. Ovidiu Palea, Directorul General al Centrului Medical ProVita.
Astfel, cel mai important factor pe care trebuie să îl urmărim atunci când facem această alegere este modul în care suntem îngrijiți: “Anumiți medici, în special cei care tratează boli grave, depersonalizează pacientul pentru că astfel îl pot trata cel mai bine și corect. Este foarte greu să faci asta și nu toată lumea reușește. De exemplu, în cazul <Colectiv> mulți medici au tratat excelent pacienții pentru că nu știau detalii personale despre aceștia.
Alți medici funcționează mai bine atunci când empatizează cu pacienții și atunci stabilesc o relație deschisă, de încredere și comunicare. Când intrăm pe ușa cabinetului trebuie să ne gândim dacă ne dorim un prieten sau un tratament. Ideal ar fi amândouă, dar acest lucru nu este posibil mereu!”, adaugă dr. Simona Farcaș.
Dincolo de diagnostic și tratament trebuie să știm că partea de urmărire post terapeutică este critică, indiferent de afecțiune sau evoluția cazului. Este foarte important pentru pacient să știe ce are de făcut mai departe, de exemplu după operație. Actul medical nu se încheie la finalizarea operației, esențiale sunt și analizele, investigațiile periodice sau procesul de recuperare.
Posteaza comentariu