Sănătate. Cele mai eficiente tratamente pentru sforăit. Sfatul specialistului

45% din europeni suferă de această afecțiune, iar 80% din cuplurile în care unul dintre parteneri sforăie dorm periodic în camere separate

Cei mai predispuși la această afecțiune sunt bărbații. Aproximativ 45-50% dintre bărbați sforăie, în timp ce la femei procentajul este mult mai mic, 25-30%. Dacă ne raportăm la copii, 5.6% dintre aceștia sforăie în mod obișnuit.

Sforăitul este provocat de perturbarea fluxului de aer inspirat prin gură sau nas în plămâni, în timpul somnului. Cel mai adesea, cauza este îngustarea sau blocarea căilor aeriene la nivelul nasului sau gâtului.

Astfel, țesuturile căilor aeriene vibrează și se lovesc de partea posterioară a gâtului, aerul trece printr-un spațiu îngust, determinând apariția unor sunete diferite ca intensitate de la persoană la

„Sforăitul este o afecțiune care apare mai ales în cazul persoanelor care suferă de obezitate, așa că una dintre primele modificări pe care trebuie să le faceți pentru a scăpa de această afecțiune este scăderea în greutate.
Un program de somn regulat, renunțarea la fumat și evitarea consumului de alcool înainte de culcare sunt alte aspecte care pot îmbunătăți calitatea somnului”,
declară Dr. Răducu Stănciulescu, medic primar ORL, șeful secției ORL a Spitalului Elias.


Pentru rezultate de durată este necesară operaţia


De cele mai multe ori însă, sforăitul nu răspunde la remedii simple și este necesară apelarea la un medic ORL, în cadrul unui consult de somnologie, în care se vor stabili cauzele și se vor propune măsurile posibile de tratament.  

Mai frecventă este obstrucția nazală prin deviație de sept sau hipertofia de cornete inferioare, ce necesită intervenții chirurgicale. „Deși puțini pacienți acceptă să se opereze, de frica anesteziei sau a unei recuperări mai greoaie, pentru rezultate de durată este necesară cel mai adesea cura chirurgicală”, explică Dr.

Raducu Stănciulescu, medic primar ORL, specialist și în cadrul Centrului Medical ExMedica.