Astmul este o boală a căilor respiratorii din plămâni. La pacienţii cu astm, acestea se irită, îngroaşă, se umflă, se imflamează şi devin mult mai sensibile la schimbările de mediu. În timpul crizelor, căile respiratorii se îngustează, muşchii din jurului lor se contractă, iar mucoasa blochează căile respiratorii din plămâni, ceea ce face respiraţia tot mai dificilă.
"Astmul este o boală care poate fi ţinută sub control. Este important ca pacienţii să ştie că pot duce o viaţă normală dacă îşi iau tratamentul şi se feresc de factorii de risc." spune Prof. Dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
Astmul este o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse.
- iau medicamentele prescrise de doctor;
- stau departe de factorii de risc (polen, animale de companie, fum, praf de casă, mirosuri puternice etc.);
- merg la medic de 2-3 ori pe an pentru control (chiar dacă se simt bine);
- învaţă care sunt semnele că astmul lor se agravează şi mai ales cum trebuie să reacţioneze.
Sfaturi utile pentru pacienţii cu astm:
- află care sunt factorii de risc care te afectează şi stai departe de ei;
- dacă ai animale de companie, vor trebui încredinţate din păcate altcuiva;
- dacă fumezi, lasă-te;
- dacă membrii familiei fumează, roagă-i să nu o facă în casă;
- nu folosi deodorante puternice - săpun, şampon, parfum, deodorant de cameră etc.
- fă pregătiri speciale pentru camera ta: scoate toate covoarele, pernele suplimentare şi fotoliile - ele adună praf; spală cearşafurile şi păturile des în apă fierbinte şi lasă-le să se usuce la soare; aeriseşte camera des.