Remedii eficiente pentru calmarea pielii arse de soare

"Foloseste crema cu factor de protectie solara inainte de a te expune la soare", este un sfat pe care l-ai tot auzit in ultimul timp. Dar l-ai si respectat? Daca nu ai urmat acesta recomandare si acum pielea ta suporta consecintele, iti venim in ajutor cu mici tips-uri care iti vor fi de mare folos.
De cele mai multe ori, ne ardem din dorinta de obtine cat mai rapid un bronz frumos, prelungind astfel perioada de expunere la soare, fara a folosi metode de protectie. Pe langa durata expunerii, un factor de risc il reprezinta si perioada zilei in care ne expunem si gradul de sensibilitate al pielii, persoanele cu pielea deschisa la culoare prezentand un risc mai mare.

Iata cateva remedii naturiste eficiente pentru calmarea pielii arse, care pot fi pregatite cu usurinta acasa:

Cartofi. Taie bucatele doi cartofi si, cu ajutorul blender-ului, transforma-i intr-o crema. Adauga apa, daca pasta este prea groasa. Aplica peste zonele afectate.

Bicarbonat de sodiu. Adauga 2 cesti de bicarbonat de sodiu in apa de baie. Nu sta mai mult de 15-20 de minute in apa.

Ceai de musetel. Cu ajutorul unui buretel, spala pielea cu ceaiul de musetel dupa ce s-a racit.

Amidon de porumb. Aplica praful direct pe zonele arse, dupa ce le-ai spalat cu apa calduta, sau amesteca amidonul cu apa si intinde pe piele.

Lapte. Datorita continutului ridicat de minerale, vitamine, grasimi esentiale, laptele este un remediu eficient pentru tratarea arsurilor. Se poate folosi sub forma de comprese sau adaugat in apa de baie.

Otet. Inmoaie un prosop in solutie de otet cu apa si apoi spala zonele arse. O alta metoda este cea de a pulveriza solutia de otet cu apa pe piele.

Aloe Vera. Cunoscute pentru efectele anti-inflamatoare, gelurile sau cremele cu Aloe Vera reprezinta remedii excelente pentru pielea arsa. Poti folosi chiar gelul gasit in frunzele plantei pentru a calma arsurile.

Rosii. Aplica felii de rosii direct pe piele sau foloste un amestec de suc de rosii cu apa pentru a spala zonele afectate.

Castravete. Taie felii subtiri de castravete si maseaza zonele inrosite.

Ulei de masline. Amesteca ulei de masline cu otet, in cantitati egale, si aplica pe pielea afectata, cu o ora inainte de baie.

Nu uita! Este important sa consumi cat mai multe lichide, pentru ca expunerea indelungata la soare te poate lasa deshidratat.


Atentie la arsurile solare repetate!

Expunerea prelungita la soare poate provoca arsuri dar si alte complicatii.

Infectii. Basicutele care se formeaza pe piele in urma expunerii la soare favorizeaza aparitia infectiilor.

Imbatranirea prematura a pielii. Expunerea indelungata la soare si arsurile repetate accelereaza procesul de imbatranire al pielii, rezultatul fiind un aspect imbatranit.

Cancer de piele. Specialistii avertizeaza ca atat la noi cat si in tarile din jurul nostru (Austria, Polonia, Ungaria) s-a depasit gradul 8 de radiatii ultraviolete, considerat periculos. Aceasta inseamna ca o expunere prelungita la soare produce arsuri solare care pot transforma orice neg pigmentar intr-unul malign.

Afectiuni ale ochiului. Aparitia cataractei are drept cauza absorbtia radiatiilor UV de cristalin. De asemenea, lumina solara poate accelera procesul de degenerescenta maculara, principala cauza de pierdere ireversibila a vederii.

Expunerea excesiva la raze UV poate genera arsuri ale corneii, dar si aparitia cancerelor la nivelul pleoapei. "Alegeti ochelarii de soare cu un filtru UV cat mai mare. Acestia ar trebui sa blocheze 75-90% din lumina vizibila si 99-100% din razele ultraviolete" ne sfatuieste dr. Ionut Coastache, specialist Bausch & Lomb.


Cum poti preveni arsurile solare

Comisia Europeana atrage atentia la importanta unei protectii adecvate impotriva soarelui:

  • Cauta produsele etichetate in conformitate cu sistemul de etichetare imbunatatit. In acelasi timp, este recomandat sa folosesti produsele de protectie solara doar ca una dintre numeroasele masuri de protectie impotriva soarelui;
  • Evita expunerea excesiva la soare la orele de varf, de obicei intre 11.00 si 15.00;
  • In cazul in care nu este posibil sa te adapostesti de soare, acopera-te. Palariile si ochelarii de soare iti pot oferi protectie suplimentara;
  • Foloseste produse de protectie solara care protejeaza atat impotriva radiatiilor UVB, cat si a celor UVA;
  • Evita expunerea directa la soare a bebelusilor si a copiilor mici;
  • Foloseste cantitati suficiente de produse de protectie solara. Aplicarea corecta a produsului este la fel de importanta ca si alegerea produsului. Pentru a atinge nivelul de protectie indicat de "factorul de protectie solara", trebuie aplicata o cantitate de 2mg/cm². Aceasta reprezinta aproximativ 36 de grame (6 lingurite pline) de crema de protectie solara pentru un corp de adult. In prezent, consumatorii folosesc de obicei numai aproximativ o jumatate din aceasta cantitate. Aceasta cantitate trebuie aplicata din nou dupa inot sau dupa stergerea cu prosopul pentru a mentine protectia.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Zoltan P pe 29 Iul 2009, 08:33
    Da si mai sunt

    La arsuri mari si chiar cu ulei incins sau cu flacara , sudura etc se foloseste cu mare succes MIEREA de albina pe suprafata arsa ( e antiinflamator etc ) Incercati sigur si linistit !! Zoltan P.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod