Stranuti din ce in ce mai des, te doare capul si parca ai si un pic de febra. Desi de cele mai multe ori confundam raceala cu gripa, trebuie sa stii ca sunt infectii virale cauzate de virusi din familii diferite si care se manifesta in mod diferit desi ambele sunt contagioase. In general, raceala are simptome mai usor de suportat de care scapi dupa patru cinci zile. Gripa, mai putin frecventa, este mult mai grava mai ales atunci cand apare la persoanele in varsta sau care sufera de o boala cronica. Daca nu apar complicatii, simptomele dispar in 5-10 zile.
Esti racita daca tusesti, te doare in gat, ai febra usoara si ai de-aface cu neplacutul nas "curgand". In cazul in care febra este ridicata, te doare capul, tusesti, ai secretii nazale abundente, te dor mainile si picioarele si te simti foarte obosita, ai contactat un virus gripal.
Virusii care cauzeaza raceala sunt diferiti de cei ai gripei si principalele cai de acces sunt nasul si gura. Virusii gripali patrund in sange, se inmultesc rapid si se pot raspandi in intreg corpul, provocand aparitia simptomelor generale.
Cum reduci simptomele
Cea mai buna metoda de a scapa cat mai repede de virusi este sa iei medicamente. Paracetamolul si aspirina sunt eficiente importiva febrei si a durerilor de cap. Fii insa atenta deoarece, la cei mici, aspirina si medicamentele care o contin cresc riscul dezvoltarii sindromului Reye, o tulburare neurologica grava. Este mai bine sa il tratezi cu paracetamol.
Apeleaza la decongestionanti, dar nu face exces. Vaporii nazali sunt eficienti pentru raceala pentru o perioada scurta de timp. Utilizati mai mult de sase zile, risca sa irite mucoasa nazala, provocand o alergie medicamentoasa sau congestie nazala cronica. Exista decongestionanti sub forma de pastile sau sirop. De asemenea, incearca acest truc: fa o baie indelungata cu apa calda, respira aburii apei clocotite, consuma multe bauturi calde si tine cont de faptul ca si umiditatea desfunda caile respiratorii.
Alege un sirop cu efect unic. Cele mai multe siropuri contin doua medicamente intr-un singur produs (expectorant si decongestionant, decongestionant si antituse etc.). Eficacitatea acestora este adesea limitata. Este insa bine sa le alegi pe cele cu actiune unica pentru a indeparta simptomul care te deranjeaza cel mai mult: antituse pentru a scapa de tuse, decongestionant pentru nasul infundat. Cere sfatul medicului sau al farmacistului.
Odihneste-te cat poti de mult. Daca este posibil, ia-ti cateva zile de concediu si incearca sa stai linistita in pat si sa dormi cat mai mult posibil. Odihna iti va ameliora starea si va diminua simptomele. Astfel, te vei pune pe picioare mult mai repede si vei evita sa "daruiesti" virusul celorlalti.
Hidrateaza-te. Consuma multe lichide, mai ales bauturi calde. Ele ajuta la lichefierea secretiilor nazale si le face mai usor de eliminat. In plus, te scutesc de deshidratarea provocata de febra.
Mananca lejer. Daca ai gripa, cu siguranta nu ai pofta de mancare. Prepara supe lejere, paine parajita, compot de mere, branza de vaci, piure, legume, orez fiert si alte alimente usor de mestecat si inghitit.
Protejeaza-ti nasul. Dataorita faptului ca este mereu agresat de batiste se va deshidrata si pielea va fi ranita. Hidrateaza-l cu putina crema de fata.
Pentru a scapa mai repede de durerile de gat si de secretiile nazale fa gargara cu apa sarata. Amesteca 5 mililitri de sare in jumatate de litru de apa calda. Ai grija sa nu inghiti apa, contine prea multa sare!
Ai grija de tine. Nu sta in frig, nu face efort fizic, respecta tratamentul indicat de doctor, nu sari peste mese si odihneste-te. Incearca sa iei cateva medicamente pentru gat, incalzeste-te cu o perna calda, frictioneaza-te cu un alcool mentolat, tine-ti picioarele in apa calda, ridica capul de pe perna pentru a putea respira mai bine - toatea acestea te pot insanatosi mult mai repede.
Tine cont de faptul ca antibioticele nu au niciun efect impotriva gripei sau a racelii care sunt infectii virale, provocate de virusi.
Posteaza comentariu