Multe dintre cele care citesc acum aceste randuri stau probabilmare parte din zi la birou, numai pe scaun. Incepem sa stam pe scauninca de la gradinita, apoi la scoala si din ce in ce mai mult timp lamaturitate. Efectele pozitiei incorecte sau a statului prelungit se vadin timp si pot fi foarte grave inspre batranete, ne-a explicat dr. AdrianElisei, specialist in medicina generala la SOS Medical & Ambulance.
Pentru intarirea musculaturii coloanei vertebrale si evitarea astfela multor probleme de sanatate ulterioare este bine ca orice copil sapractice un sport inca din perioada prescolara. Printre cele mai indicatesporturi se numara inotul si atletismul.
De la varsta de trei ani, cand copilul incepe sa mearga la gradinita,el trebuie educat sa stea intr-o pozitie anatomic normala.
Pentru ca din perioada scolara se incepe tonifierea musculaturii spatelui,copiii trebuie sa faca foarte mult sport si nu este indicat ca un parintesa caute a-l scuti pe acesta de la disciplina amintita.
Adultul trebuie sa aiba grija sa-si ia jumatate de ora pe zi pauza pentruexercitii usoare, de mobilitate. Este indicat si fitness-ul sau aerobicul(dupa program) dar este de preferat sa fie practicat cate cel putin ojumatate de ora in fiecare zi, sub indrumarea unui kinetoterapeut. Acestaeste cea mai indicata persoana deoarece stie sa practice terapia prinmiscare, foarte utila celor care stau atata timp intr-un loc.
Coloana vertebrala este afectata si daca se sta foarte mult timp inpicioare. Cercetatorii au aratat ca, daca stam mai mult de opt ore inpicioare, ne micsoram cu un centimetru.
Un alt efect al unei pozitii incorecte a coloanei vertebrale estedeformarea (cifoza), adica aplecarea coloanei toracale. Se producecocoasa, care in timp se poate permanentiza. In momentul in care persoanarespectiva incearca sa adopte o pozitie corecta, vor aparea durerilede spate. Si in acest caz, solutia este miscarea facuta sub indrumareakinetoterapeutului sau in cel mai rau caz, operatia.
Pozitia adoptata la birou, cu capul aplecat spre tastatura sau sprecaietul de scris, poate duce si la deformarea coloanei cervicale, iarspre perioada maturitatii apare spondiloza cervicala.
Efectele negative ale statului timp indelungat pe scaun apar in generalspre varsta de 50 de ani, dar uneori si mai devreme.
Unul din sfaturile doctorului Adrian Elisei este adresat copiilor darsi adultilor, care trebuie sa evite sariturile bruste de la inaltimesi aterizarea pe plan dur, pentru a nu cauza modificari ale coloaneivertebrale.
Sedentarismul trebuie combatut sub orice forma, pentru ca poate ducesi la tulburari cardiovasculare, neuroendocrine, chiar si tulburaripsihice. Sfatul medicului este sa nu uitam ca in fiecare dimineata safacem o gimnastica respiratorie, cateva exercitii simple, cu bratele sipicioarele. Daca avem timp, sunt indicate si plimbarile in aer liber.