Principalii factori de risc asociati cu atacurile cerebrale

La fiecare cinci minute, cineva sufera un atac cerebral, fiind o cauza majora a dizabilitatilor. Oamenii de stiinta au identificat principalii factori de risc pentru accidentul vascular cerebral, responsabili de 90% din cazuri, cei mai importanti fiind hipertensiunea si fumatul.
La fiecare cinci minute, cineva sufera un atac cerebral, fiind o cauza majora a dizabilitatilor. Oamenii de stiinta au identificat principalii factori de risc pentru accidentul vascular cerebral, responsabili de 90% din cazuri, cei mai importanti fiind hipertensiunea si fumatul.

Accidentul vascular cerebral (AVC) apare atunci cand sangele nu mai iriga creierul si astfel creierul nu primeste nici oxigenul de care are nevoie. In acest caz, o parte a creierului sufera leziuni care pot fi temporare sau permanente.

Studiul Interstroke, publicat in revista The Lancet, a fost efectuat pe un numar de 6.000 de persoane din 22 de tari, in perioada 2007-2010. Jumatate dintre participanti au suferit un accident vascular cerebral, scrie WebMD.


Hipertensiunea - principalul factor de risc


"Rezultatele studiului indica faptul ca exista factori asociati cu 90% din riscul de atac cerebral ischemic si cel de origine hemoragica. Actiunile care au drept scop reducerea hipertensiunii, a numarului de fumatori si cele care promoveaza activitatea fizica si sanatatea inimii pot scadea semnificativ numarului de cazuri de accidente vasculare cerebrale la nivel global," declara cercetatorii.

Exista doua tipuri de accidente vasculare cerebrale.
Cel mai frecvent intalnit este cel ischemic, care apare cand fluxul sanguin este impiedicat sa ajunga la creier. Al doilea tip este accidentul vascular cerebral hemoragic, care are loc in cazul in care un vas de sange se sparge. In acest caz, principala cauza este presiunea sanguina ridicata.


Factorii de risc asociati cu 90% din cazurile de AVC


Oamenii de stiinta au identificat 10 factori de risc implicati in 90% din cazurile de atacuri cerebrale:

  • Istoric de hipertensiune;
  • Fumatul;
  • Obezitate abdominala;
  • Diabet;
  • Sedentarism;
  • Dieta nesanatoasa;
  • Consum excesiv de alcool;
  • Raportul de grasimi din sange;
  • Boli de inima;
  • Stresul psihologic / depresie.

Toti acesti factori au fost asociati cu un risc crescut de atac cerebral ischemic, insa doar hipertensiunea, fumatul, obezitatea abdominala si dieta cresc riscul de atac cerebral hemoragic, arata studiul. Hipertensiunea este, potrivit specialistilor, cel mai important factor de risc, persoanele care sufera de hipertensiune fiind de doua ori si jumatate mai expuse acestui risc.



Ce poti face pentru prevenirea AVC?


Iata cateva sfaturi care iti pot fi folositoare:

1. Masoara-ti regulat tensiunea arteriala! Hipertensiunea arteriala de obicei nu are simptome. Singurul mod in care poti sa afli daca suferi de aceasta boala este sa-ti masori tensiunea arteriala. Orice persoana poate invata sa-si ia tensiunea si singur. Pentru o persoana care are sub 35 de ani este indicat sa-si ia tensiunea macar o data la sase luni, iar o persoana care a trecut de 50 de ani, o data la trei luni.
2. Renunta la fumat! Este lucrul cel mai important pe care il poti face pentru a-ti imbunatati starea de sanatate.
3. Controleaza-ti greutatea! Obezitatea face parte din factorii de risc pentru multe afectiuni.
4. Urmeaza o dieta sanatoasa! Este recomandat sa consumi 5 portii de fructe si legume pe zi, intrucat acestea sunt bogate in vitamine, minerale si fibre si sunt sarace in calorii.
De asemenea, specialistii recomanda consumul de peste, cel putin de doua ori pe saptamana. Studii recente au aratat ca mancand pesti grasi care contin acizi grasi tip omega-3 (de exemplu somon, pastrav sau hering) se reduce riscul de deces prin boala coronariana.
5. Redu consumul de alcool! Consumul in cantitati mari si regulat de alcool poate sa creasca dramatic tensiunea arteriala. Daca esti pe o dieta de scadere in greutate, aminteste-ti ca alcoolul este bogat in calorii.
6. Fa sport in mod regulat!
 
In primul an dupa AVC, 30 - 40% din pacienti risca sa sufere un nou atac cerebral. Pentru a reduce riscul, pacientul trebuie sa urmeze tratamentul medicamentos recomandat de medic si sa-si schimbe modul de viata.