Prevenirea si combaterea durerilor de spate

Lucrul prelungit la birou, fara a lua periodic pauze scurte pentru destinderea musculaturii, poate provoca atat aparitia unor dureri ale spatelui sau gatului, cat si agravarea unor probleme deja existente la acest nivel. Aceasta se poate intampla chiar daca scaunul tau este unul foarte confortabil. Principala cauza consta in faptul ca pozitia este una statica si, astfel, creste presiunea exercitata asupra musculaturii spatelui, gatului, umerilor si bratelor.

In plus, fii sincera: pozitia ta la birou este chiar corecta? Foarte probabil, nu. Iar daca esti captivata de solutionarea unui proiect, spre exemplu, sunt toate sansele sa nu te mai ridici de acolo cateva ore bune. Azi asa, maine asa... iar nu peste mult timp, durerile vor aparea in episoade tot mai frecvente si mai intense. Vestea buna este ca exista cateva solutii la care poti recurge pentru a preveni aceasta situatie. Nu ai nevoie decat de putina autodisciplina.

Pentru inceput, cea mai buna varianta o constituie, fireste, scaunul ergonomic.

Numai ca inaltimea si nivelul spatarului acestuia trebuie sa fie adaptate si particularizate in functie de caracteristicile corpului. Iata care sunt principalele aspecte pe care este recomandabil sa le ai in vedere.

Asaza-te la birou, relaxeaza-te, stai cu spatele drept si pune-ti mainile pe masa astfel incat antebratele si coloana vertebrala sa fie paralele. Coatele tale trebuie sa formeze un unghi de 90 de grade. In cazul in care este necesar, modifica inaltimea scaunului si, eventual, gradul de inclinare al spatarului.

In masura in care acest lucru este posibil, spatele trebuie sa fie paralel cu spatarul, fara ca aceasta postura sa-ti cauzeze vreun disconfort. In felul acesta, muschii nu vor fi incordati in permanenta.

Un scaun ergonomic de calitate este realizat astfel incat, in momentul in care te lasi pe spate, spatarul se inclina usor si ramane in aceasta pozitie. Este esential ca spatarul sa nu revina la pozitia initiala de indata ce nu se mai exercita presiune fizica asupra lui.
Acest detaliu ar putea parea lipsit de importanta, dar, in realitate, este esential pentru a reduce gradul de presiune exercitata asupra musculaturii spatelui.

Dupa ce ai reusit sa-ti gasesti o pozitie cat mai buna si confortabila, inchide ochii si deschide-i usor. Privirea ta ar trebui sa cada exact in centrul monitorului. Daca acesta este situat prea sus ori prea jos in raport cu privirea ta, va trebui sa faci modificarile de rigoare. In caz contrar, musculatura gatului va fi in permanenta tensionata.

Modifica pozitia manerelor scaunului, astfel incat sa-ti poti sprijini bratele in timp ce lucrezi. Acest lucru va contribui la detensionarea musculaturii bratelor, dar si a spatelui si gatului.

La intervale de 15-20 de minute, executa cateva rotiri usoare ale gatului, in sensul acelor de ceasornic si invers. Cinci rotatii vor fi suficiente pentru a mentine mobilitatea musculara si a preveni instalarea unei stari de tensiune la acest nivel. De asemenea, sunt indicate si rotatiile umerilor, in ambele sensuri.

Pe de alta parte insa, oricat de confortabil ai sta la birou (si daca ai urmat sfaturile anterioare, asa se intampla), nu uita sa iei pauze pentru miscare.
Cel putin la fiecare 45 de minute, permite-ti un minut sau doua de miscare. O scurta plimbare - pana la automatul de cafea sau pana la toaleta, de pilda - are un rol foarte important.

Atunci cand iti iei pauza de masa, nu comanda mancare la birou, ci iesi din cladire si ia pranzul undeva in apropiere. Mica plimbare pe care o vei face va avea o contributie benefica pentru circulatia sangelui si pentru digestie.



Se poate intampla ca, in ciuda faptului ca ai urmat recomandarile precedente, sa constati ca la sfarsitul zilei musculatura spatelui si gatului este incordata si, nu peste multa vreme, survin durerile. Cel mai bun remediu il constituie masajul terapeutic, efectuat cel putin o data pe saptamana.

In aceeasi nota, relaxeaza-te facand o baie cu saruri si spuma din belsug; efectul acesteia se va resimti nu numai asupra starii de spirit, cat si in ceea ce priveste starea de tensiune instalata la nivelul musculaturii. Tot pentru a combate durerile si starile de incordare, este de preferat sa dormi fara perna.
In felul acesta, corpul se va putea destinde si te vei trezi cu adevarat odihnita.



Iata care sunt principalele semnale de alarma care te avertizeaza ca ar trebui sa mergi la un control medical:

Durerile sunt insotite si de alte manifestari precum febra, frisoane sau transpiratii;
Simptomele au devenit atat de intense, incat te trezesti in timpul noptii;
Constati ca survin stari de amorteala, urmate de furnicaturi;
Durerea de spate este insotita de manifestari similare la nivelul picioarelor.

Este esential sa nu intarzii prezentarea la medic, intrucat aceste simptome pot indica alte afectiuni, de natura ortopedica sau chiar neurologica.