"Copilul meu nu va avea carii in viata de adult!". Cum este posibilarealizarea acestei dorinte? Raspunsul il veti afla citind sfaturilemedicului stomatolog Mihaela Pepel.
A doua serie de dinti (dinti permanenti), in numar de 32, incepe sa erupain cavitatea bucala in jurul varstei de 6 ani, procesul incheindu-sede-abia in jurul varstei de 18 ani. Incisivii, caninii, premolariipermanenti inlocuiesc un "predecesor" de lapte, in timp ce molarii apar inspatele dintilor de lapte! Deci atentie mare: deseori se confunda molarulde 6 ani cu un dinte de lapte, iar cariile ce apar frecvent pe acestdinte cu vulnerabilitate crescuta nu sunt bagate in seama de parinti!
Intre 6 si 2 ani are loc asa-numita permutare, adica inlocuirea dintilorde lapte cu dinti permanenti. Ordinea in care apar dintii definitivivariaza in functie de sex, rasa si particularitati individuale. Atentiela scosul dintilor de lapte cu ata! In afara de faptul ca procedeul etraumatizant pentru copil, pot ramane resturi de radacini care deviazaaxul de eruptie al inlocuitorului permanent si acesta "iese stramb". Deaceea este important ca extractia dintilor de lapte sa fie realizata deun medic stomatolog sub protectia unei anestezii locale.
Dintii permanenti isi incep mineralizarea din momentul nasterii, procesulincheindu-se in jurul varstei de 12 ani. Daca in acest interval detimp copilul primeste suplimente de fluor se obtine asa numitul efectcariostatic: acesti dinti nu se vor mai caria.
Cum se administreaza fluorul? Puteti opta pentru una din cele douametode: 1) generala si 2) locala.
1. Principalele metode de administrare generala sunt: fluorizarea apeipotabile, laptelui, sarii de bucatarie sau administrarea de comprimatecu fluor. Programul complet de administrare a tabletelor cu fluor incepede la nasterea copilului si continua zilnic fara intrerupere pana laviarsta de 12 ani. Daca administrarea se face pe o perioada mai scurta(0-6 ani sau 6 - 12 ani), eficienta metodei scade foarte mult.
2. Administrarea locala a fluorului se poate realiza de catre mediculstomatolog (asa numita fluorizare locala profesionala) sau acasa, decatre copil sau parinti, prin obisnuitele periaje dentare cu paste dedinti fluorurate sau prin clatiri cu solutii fluorurate.
Fluorizarea profesionala se face de 2-3 ori pe an si consta in aplicareatimp de cateva minute a unor geluri sau lacuri pe suprafetele dintilor,aceste produse avand gust si miros placut.
Indiferent de optiunea pentru una din aceste metode de fluorizare,este bine:
- sa cereti sfatul unui medic stomatolog, care in cazul optarii pentrutablete, va recomanda schema de dozare in functie de greutatea copilului;
- sa stiti ce concentratie are fluorul din apa potabila in zona in carelocuiti;
- sa nu lasati copiii sub 6 ani sa inghita pasta de dinti, chiar dacaaceasta are un gust placut! O cantitate de pasta de marimea unui bob demazare este suficienta pentru periajul copilului.
Luandu-va aceste precautii se evita supradozarile, ce pot duce fie laintoxicatii acute sau cronice (de exemplu, fluoroza dentara).
In articolul de saptamana viitoare vom vorbi despre consumul de dulciurisi efectele acestora asupra dintilor.
© Copyright:
Comentarii (1)
FETITA MEA ARE 6 ANI SI JUMATATE SI I-A CAZUT 2 DINTI DIN FATA DE SUS IN DECEMBRIE 2011 .ACUM SANTEM IN LUNA MARTIE 2012 SI INCA NU I-AU CRESCUT CEILALTI DINTISORI .AS VREA SA STIU DACA ESTE CEVA IN NEREGULA ,SAU DUPA CAT TIMP CRESC. CEILALTI DOI DINTI DE JOS DIN FATA I-AU CRESCUT FOARTE REPEDE .
Posteaza comentariu