Punctul de turnură care a făcut-o să conștientizeze cât de mult rău își face singură a fost atunci când medicii au diagnosticat-o cu cancer de piele la nivelul feței. Cicatricile rămase au făcut-o să renunțe la solar și să aibă mai multă grijă de pielea ei. Însă, pericolul nu s-a diminuat, iar până la 30 de ani, Lisa ajunsese să facă peste 50 de operații din cauza cancerului de piele apărut pe tot corpul.
La un moment dat ajunsese să aibă câte o operație la fiecare trei luni, după cum poveștește Lisa, care reușea să depisteze singură zonele cu probleme.
Operațiile pe care le-a făcut sunt pe brațe, picioare, spate, piept, față și nas. Și mai urmează și altele, după cum au avertizat-o dermatologii. Acum, a ajuns să meargă la dermatolog aproape zilnic și are foarte multă grijă să folosească cremă cu protecție solară și hainele potrivite ca să se protejeze de radiații. ”Aș prefera să fiu palidă și albă, acoperită de pistrui decât să am toate aceste cicatrici pe tot corpul”, spune Lisa. Ea își dorește ca adolescentele care visează la o piele bronzată să știe că:”sunt frumoase pentru cei care contează, chiar și fără o piele bronzată perfect”.
Bronzul la solar este foarte periculos și crește riscul de a face cancer la piele
Incidența cancerului de piele este în creștere, în ultimii ani, din cauza expunerii repetate la soare, fără protecție, a schimbărilor climatice și obiceiului bronzării la solar. Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, folosirea solarului înainte de 35 de ani crește cu 59% riscul de a dezvolta un melanom.
Iar riscul este mult mai ridicat în cazul în care se folosește frecvent solarul în rândul tinerilor. Melanomul este cea mai agresivă formă: 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic își pierd viața în primul an de la diagnostic. Depistat la timp, melanomul poate fi vindecat în 95% dintre cazuri, iar screeningul joacă un rol major în diagnosticarea precoce a bolii. Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare în funcție de factorii genetici, de mediu și care țin de stilul de viață:
- Piele sensibilă la soare: la persoanele cu pielea, ochii și părul deschise la culoare;
- Factori genetici: prezența a numeroase alunițe, antecendente personale sau în familie de tumori cutanate;
- Arsuri solare grave și repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani;
- Obiceiul bronzării artificiale, la solar.
Comentarii (1)
Dna Moroșan, articolul este împrumutat, sau vă aparține, și l-ați rerepostat, nu mai rețin autorul de câte ori l-am citit.
Posteaza comentariu