De ce aleg românii pastilele de slăbit?
În societatea modernă, în criza timpului în care ne aflăm, încercăm să găsim alternative ,,salvatoare’’ pentru a compensa orele în care nu am mers la sală, sau mesele de tip fast-food pe care le-am servit pentru că nu am avut timp să gătim, sau mâncatul nocturn pentru că ,,nu am avut timp să mancam’’. E trist să realizăm că nu ne acordăm nouă atenție, sănătății noastre și suntem ,,sclavii societății sau timpului’’. Observăm că inactivitatea și stilul alimentar se traduce în câteva kilograme în plus și pentru că ,,nu avem timp’’ optăm pentru soluții rapide de tipul pastilelor de slăbit sau chiar la soluții radicale de tipul intervențiilor chirurgicale pentru a ne corecta greșelile zilnice.
Sănătatea este o alegere și un stil de viață sănătos implică alegeri permanente, conștiente. Cu alte cuvinte, să renunțăm conștient prin alegere, informare, educare, autoeducare la obiceiurile automate, nesănătoase, negative, la dietele sau pilulele ,,miraculoase’’ promovate fără dovezi științifice. Stilul de viață sănătos implică o abordarea complexă și completă atât printr-un regim alimentar echilibrat cât și exerciții fizice adaptate constituției fizie, problemelor medicale dacă acestea există cât și toleranței fizice.
Nu recomand pastilele de slăbit
Dietele, curele de slăbire nu sunt recomandate pe termen lung pentru că pot duce la dereglări metabolice, hormonale și uneori ne pot produce sau agrava afecțiuni existențe.
Nu există diete minune de scădere în greutate.
Nu trebuie să transformăm scăderea în greutate într-un simplu scop, un ideal care trebuie atins indiferent de mijloace. E important ca scăderea ponderală să fie un proces sănătos, de preferat sub îndrumarea unui specialist și personalizat individului și problemelor medicale ale acestuia, dacă acestea există. Nu recomand pastilele de slăbit promovate cu pretextul că rezervele de grăsime stocate în țesutul adipos sunt rapid reduse, sau că acestea ajută la eliminarea toxinelor și a depozitelor de grăsime. Ce înseamnă o alimentație sănătoasă?
O alimentație sănătoasă presupune consumarea alimentelor din toate categoriile de produse, în cantități mici, distribuite echilibrat în 5 mese, 3 mese principale și 2 gustări. Chiar dacă produsele pe care le consumăm sunt de calitate nutrițională, putem asimila nutrienții doar dacă alimentele sunt combinate corect.
Cum combinăm alimentele?
Recomand pacienților mei să combine carnea doar cu legume de culoare verde, iaurtul îl consumăm simplu, ca o gustare sau la mic dejun în combinație cu 1-2 lingurițe de cereale, iar fructele se consumă la gustare sau la mic dejun și nu se combină cu niciun aliment. Nu combinăm proteinele cu carbohidrații. Nu recomand combinarea proteinei animale, fie carne roșie sau albă cu carbohidrații din pâine,, orez, cartof, deoarece carbohidrații se metabolizează rapid și procesul de digestie al proteinelor este îngreunat.
Suntem ceea ce mâncăm
Atenția pentru care o acordăm alimentației se reflectă în starea noastră de sănătate. Pastilele de slăbit nu sunt soluția pentru obținerea stării de sănătate, ci din contră, pot fi nocive. O schimbare a mentalității, a felului în care trebuie să privim stilul de viață este punctul de plecare pentru obținerea acestui deziderat.
Dr. Florin Ioan Bălănică, specialist în nutriție, medicină specializată și nutrigenomică