"Osteoporoza de postmenopauza este cea mai frecventa forma de osteoporoza, iar varsta medie la care se instaleaza menopauza este in jur de 50 de ani", ne spune Dr. Calin Codreanu, Presedintele Ligii Romane contra Reumatismului.
Prin urmare, avand in vedere "relatia stransa" dintre osteoporoza si menopauza, femeile trecute de varsta de 50 de ani trebuie sa acorde o atentie deosebita starii sistemului osos, controalele medicale fiind o necesitate dupa aceasta varsta.
O investigatie foarte simpla, care nu implica nici un fel de durere, este stabilirea densitatii masei osoase. Aceasta se realizeaza cu ajutorul unui aparat numit densiometru si poate fi facuta la recomandarea unui medic, daca pacienta prezinta factori de risc pentru osteoporoza. Costurile investigatiei sunt cuprinse, cu aproximatie, intre 60 si 120 lei, in functie de centrul medical in care este realizata.
Datorita unui proiect initiat de Organizatia Modiala a Sanatatii, in prezent, persoanele cu varsta cuprinsa intre 40 si 90 de ani isi pot calcula on-line riscul de a suferi de o fractura osteoporotica in urmatorii 10 ani. Aplicatia se numeste Frax si poate fi accesata pe site-ul http://www.shef.ac.uk.
Asa cum ai observat, poti face destule pentru a pastra sanatatea sistemului osos. Schimbarea stilului de viata te poate scuti de numeroase neplaceri, in special pentru ca masa osoasa construita in timpul tineretii influenteaza puternic riscul de a suferi de fractura osteoporotica mai tarziu in viata.
Obiceiurile nutritionale si de stil de viata necesare dezvoltarii oaselor puternice la tineri, se aplica de asemenea si la adulti, pentru prevenirea pierderii excesive de os. Printre acestea se numara: aport adecvat de calciu si vitamina D (recomandarile variaza intre 800 si 1300 mg/zi, in functie de varsta), exercitii fizice efectuate regulat, absenta fumatului si evitarea consumului excesiv de alcool.
Pe langa modificarile stilului de viata si ale dietei, daca osteoporoza este diagnosticata, medicii pot prescrie terapie medicamentoasa. In prezent exista un numar de optiuni terapeutice eficiente care actioneaza rapid (in decurs de 1 an sau chiar mai repede) atat pentru mentinerea densitatii minerale osoase, cat mai ales pentru reducerea riscului de fractura.
Te mai poate interesa:
Calciul - un mineral de stricta necesitate
Ce forme de calciu se absorb mai usor?
De ce trebuie sa ne temem de osteoporoza...
Comentarii (4)
as dori sa stiu mai multe despre glanda tiroida .astept un rarpuns. va multumesc.
Am 50 ani mai exact fac 51 pe 02-01-2009.De citeva zile [3 ],ma dor umerii [oasele] si am observat ca mi sa umflat gitul pe dinafara de sub barbie pina la golul de la piept [stern sau cum se spune],mai exact in termeni populari beregata.Ma gindesc sa nu cumva sa am glanda tiroida.Va rog spuneti-mi ce sa fac.Astept raspuns . Multumesc !
cum pot preveni osteoporoza?
as vrea sa stiu daca dapa vasta de 50 ani este normal sa scada apetitul sexual. daca nu ce este de facut.eu ma confrunt cu o asemenea pr. multumesc
Posteaza comentariu