In fiecare an, pe 24 martie, cu ocazia Zilei Mondiale de lupta impotriva Tuberculozei se trage un semnal de alarma asupra acestui pericol numit tuberculoza care inca mai ucide peste 5000 de oameni in fiecare zi. Specialistii s-au confruntat cu numeroase probleme legate de medicatia necesara pentru tratarea tuberculozei din cauza unor noi forme ale bolii care devin rezistente la tratamentele traditionale.
Tuberculoza, o boala veche de 9.000 de ani
Este considerata una dintre cele mai vechi boli care au afectat umanitatea. Daca pana anul trecut, dovezile aratau ca tuberculoza a aparut pentru prima data in urma cu 4000 de ani la un grup de egipteni, arheologii au scos la iveala un schelet uman care dateaza de acum 9000 de ani. Odata cu noua descoperire a fost dezmintita teoria conform careia tuberculoza deriva dintr-o bacterie animala care se tramsmitea la om.
Tuberculoza este o boala infectioasa determinata de un anumit fel de microbi: bacili tuberculosi sau bacili Koch. Cel mai frecvent afecteaza plamanii (peste 90% din cazuri),dar si alte organe (ganglioni, oase, meninge, rinichi etc). Se poate prezenta sub forma latenta (bacteria exista in organism, insa nu poate fi raspandita si altor persoane) sau activa (simptomele sunt prezente, permitand raspandirea infectiei prin tuse, stranut cand se elimina picaturi de saliva in aer). Printre simptomele care pot sa-ti trezeasca suspiciunea de tuberculoza se numara: tusea persistenta cu o durata mai mare de 15-21 de zile, febra, transpiratiile nocturne, oboseala permanenta, lipsa poftei de mancare, respiratie ingreunata, tuse cu sange, junghi toracic.
"Este o boala infectioasa care se comporta clinic nespecific: febra, tuse, scadere in greutate. Oricine se poate imbolnavi de tuberculoza, iar daca ai aceste simptome trebuie sa recurgi la un consult de specialitate pentru ca tuberculoza este nu numai tratabila, ci si vindecabila. De asemenea, trebuie sa stim ca tratamentul pentru tuberculoza este gratuit si este foarte important sa fie tratata corect de la A la Z", explica prof. dr. Bogdan Miron Alexandru, medic primar medicina interna si pneumologie si vicepresedintele Societatii Romane de Pneumologie.
Diferenta intre infectie si imbolnavire
Conf. dr. Constantin Marica, medic primar pneumolog, doctor in stiinte medicale si coordonator tehnic national al Programului National de Control al Tuberculozei face o diferentiere clara intre infectia cu bacilul tuberculozei si imbolnavirea propriu-zisa care este contagioasa., deoarece exista persoane care sunt infectate cu bacilul tuberculozei si datorita imunitatii bune nu au facut boala. "In niciun caz infectia nu este egala cu imbolnavirea. Doar 5 - 10% dintre persoanele infectate pot sa faca boala si nici 5% dintre ei nu pot transmite boala. De aceea, inceperea tratamentului are importanta maxima pentru inlaturarea factorilor de risc care duc la transformarea infectiei in imbolnavire".
Ce este infectia tuberculoasa: existenta bacililor tuberculozei in organismul unei persoane intr-o stare de "adormire", ei fiind tinuti sub control de sistemul imunitar al persoanei respective. La o persoana infectata, boala se poate declansa in conditii care duc la imunodepresii (infectie HIV, tratamente medicamentoase imunosupresoare, stres, carente alimentare). In acest caz, bacilii "adormiti" incep sa se inmulteasca si treptat apar si simptomele de boala.
Ce este boala tuberculoasa: bacilii se inmultesc in organismul unei persoane, ceea ce va duce la aparitia simptomelor bolii. Bacilii se inmultesc lent, distrugand treptat tesutul unde se afla. In lipsa tratamentului apar adeverate "gauri" in plamani, numite caverne tuberculoase. In momentul in care plamanii sunt grav afectati ei nu isi mai pot indeplini functia si apare decesul (evolutia fiind de regula de cativa ani de la declansarea bolii)
Tratamentul dureaza minimum 6 luni
Este important sa retinem ca orice persoana care a fost internata pentru tuberculoza si urmeaza in continuare tratamentul corect nu mai este contagioasa, deoarece medicamentele le distrug microbii si le opresc inmultirea, deci ei nu mai au cum sa iasa in aerul expirat de persoana bolnava.
"Tratamentul este foarte codificat, necesitand scheme care trebuie respectate si facute de un pneumolog", adauga prof. dr. Bogdan Miron Alexandru. Este necesar ca persoana afectata sa urmeze cu strictete indicatiile medicamentoase date de specialist si sa nu intrerupa tratamentul dupa bunul plac, deoarece risca sa nu-si mai poate vindeca boala chiar daca se reia tratamentul. Prof. dr. Bogdan Miron Alexandru ne explica si de ce: "la cei care abandoneaza tratamentul nejustificat apare riscul contractarii unei forma tuberculoase cu rezistenta la tratament".
Timp de un secol, tuberculoza a fost tratata cu succes, insa cum orice microorganism nu vrea sa piara, el se apara si devine rezistent, atrage atentia dr. Geza Molnar, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie si consilier al Ministerului Sanatatii care explica aceasta rezistenta a tuberculozei la unele medicamente "daca folosim acelasi antibiotic in exces se creeaza o rezistenta. Acum am ajuns in situatia in care trebuie gasite combinatii de medicamente ca sa distrugem bacilul Koch".
Acum cateva saptamani, o stire aparuta pe site-ul Institutului National de Sanatate vorbeste despre un studiu care a identificat un potential tratament pentru formele de tuberculoza rezistente la antibiotice. Daca in general, tuberculoza poate fi tratata cu ajutorul unei combinatii de medicamente administrate pe o perioada de cateva luni, exista unele forme care prezinta o rezistenta la mai multe antibiotice si reprezinta o adevarata provocare, necesitand un tratament intensiv mai mult de 2 ani. Specialistii sustin ca este vorba despre o combinatie intre doua medicamente recunoscute si aprobate pentru tratarea infectiilor bacteriene: clavulanat si meropenem. Aceasta combinatie a reusit sa distruga in laborator culturile de bacili tuberculosi in doar 14 zile si urmeaza sa fie testata in faza a doua a studiului clinic.
Fumatul nu cauzeaza tuberculoza
Specialistii accentueaza ideea ca in mod direct nu exista nicio relatie intre fumat si boala si ca cei care fumeaza mult nu fac neaparat tuberculoza. "Singura corelatie observata intre fumat si tuberculoza este cea legata de faptul ca dintre cei care sufera de aceasta boala sunt mai frecvent fumatori. Insa, nu exista o relatie cauzala. Fumatul este o toxicomanie asociata cu alte adictii (de exemplu, alcoolul), fiind un marker, dar nicidecum un factor cauzal al tuberculozei", explica prof. dr. Bogdan Miron Alexandru, medic primar medicina interna si pneumologie si vicepresedintele Societatii Romane de Pneumologie.
Vestea buna este ca incidenta tuberculozei la noi este in scadere: in anul 2008 au fost 19.108 cazuri noi comparativ cu 19.495 cate erau in anul 2007, iar recidivele au avut un ritm de scadere mult mai lent, desi constant: 4.075 in 2008 si 4.152 in 2007. Prin aceste rezultate, Romania se aliniaza cu succes la tendinta pozitiva de stopare si reducere a incidentei acestei boli, inregistrata si in alte tari din Europa si din lume.
Vezi filmuletul de pe site-ul Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor
Citeste si:
Tuberculoza: informatii esentiale
Tuberculoza se trateaza gratuit