Ora de iarnă: 5 efecte asupra sănătăţii tale. Vezi cum te influenţează!

La noapte, ceasurile se dau înapoi, astfel că ora 4.00 devine ora 3.00. Această schimbare se face în fiecare an în ultima duminică a lunii octombrie.
În noaptea de sâmbătă (26 octombrie 2012) spre duminică (27 octombrie 2012) România va trece la ora oficială de iarnă. Astfel, ziua de duminică va fi cea mai lungă zi din an (25 de ore).

Trecerea la ora de iarnă se face în fiecare an în ultima duminică a lunii octombrie, iar revenirea la ora de vară se produce în ultima duminică din martie, când ceasul este dat înainte cu o oră.


Trecerea la ora de iarnă nu modifică mersul trenurilor în vigoare


CFR călători anunţă printr-un comunicat oficial că trenurile de călători vor pleca din gări (staţiile din care se formează) după ora oficială de vară până în noaptea de 26 / 27 octombrie ora 4.00, care devine ora 3.00.
 
În noaptea de 26 / 27 octombrie 2013, când ora 4.00 devine ora 3.00, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4.00, vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.
 
Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4.00, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinație.
Astfel, vor fi afectate de schimbarea de oră un număr de 65 de trenuri, din care 32 trenuri InterRegio, 31 trenuri Regio și 2 trenuri InterCity.
 
Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale oficială se face în aceeaşi zi de duminică, 27 octombrie 2013, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria și Ucraina, trenurile vor circula după orarul din mersul de tren în vigoare.


Efectele pe care le are asupra sănătăţii această schimbare


În general, trecerea de la ora de vară la ora de iarnă nu ridică mari probleme, însă pot să apară diverse stări până când organismul se adaptează la această schimbare. "Pentru organism, orice schimbare este un factor stresor. Trecerea în sine la ora de iarnă este un efort cu care organismul se poate adapta relativ uşor, însă acest lucru depinde şi de particularităţile fizice şi psihice ale fiecărui organism în parte.
În cele mai multe cazuri sunt necesare câteva zile pentru adaptare"
, ne spune Lena Rusti, psihoterapeut la Clinica Mentarex.

Astfel că în aceste câteva zile de adaptare a organismului la această schimbare unele persoane pot să se confruntă cu simptome precum:

1. O stare permanentă de oboseală şi lipsa de energie
2. Stări de depresie
3. Somnolenţă în timpul zilei
4. O stare mai accentuată de anxietate şi stres
5. Îţi dă peste cap toată rutina zilnică, lucru care poate să fie agasant pentru o persoană meticuloasă.

Prima menţionare legată de această idee de schimbare a orelor apare în anul 1784 şi a fost făcută de Benjamin Franklin.
Însă, abia în timpul Primului Război Mondial a fost implementată, după ce în anul 1895 a fost propusă de George Vernon Hudson. Primul oraş din lume care a folosit acest sistem a fost Brandon din Manitoba, Canada, trecând la ora de vară pe 17 aprilie 1916.

Foto: Mediafax
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod