Memoria, capacitatea de concentrare si chiar buna dispozitie depind foarte mult de resursele de energie de care dispune creierul nostru. O dieta echilibrata, variata, dar si un stil de viata sanatos, in care sunt incluse exercitiile fizice, contribuie la mentinerea sanatatii mentale. Dar, pe langa un stil de viata adecvat, putem apela si la mici trucuri pentru stimularea puterii creierului. Ne putem stimula creierul cu ajutorul unor alimente si suplimente care ii ofera exact substantele de care are nevoie.
Numeroase persoane abordeaza gresit problema concentrarii si stimularii memoriei. In prezent, cele mai cautate substante pentru stimularea puterii de concentrare sunt cofeina sau teina - cafeaua, bauturile pe baza de cofeina, bauturile energizante si ceaiul negru fiind indispensabile multora. Desi ofera energie pentru o perioada scurta de timp, consumate in cantitati mari, aceste substante ne epuizeaza si produc diverse efecte adverse, cele mai frecvente fiind migrenele.
Acizii grasi omega-3
Membrana exterioara a celulelor nervoase este alcatuita in mare parte din acizi grasi. Prin urmare, grasimile sunt esentiale pentru sanatatea si buna lor functionare, dar... nu orice tip de grasimi. Grasimile nesaturate, precum acizii grasi omega-3, se afla in topul nutrientilor ce nu ar trebui sa lipseasca dintr-o dieta echilibrata. Pestele, in special cel oceanic, contine cantitati impresionante de acizi grasi omega-3.
Colina
Colina este o substanta care face parte din familia vitaminelor de tip B, deosebit de importanta in formarea acetilcolinei, un neurotransmitator indispensabil sistemului nervos. Potrivit site-ului www.whfoods.com, colina are capacitatea de a stimula memoria, puterea de concentrare, rezistenta la stres, precum si de a reduce efectele oboselii. Alimentele bogate in colina sunt ouale, soia si ficatul de pui sau vita. Lecitina obtinuta din soia este unul dintre suplimentele alimentare cu un continut ridicat de colina.
Tiamina
Cunoscuta sub denumirea de Vitamina B1, tiamina detine un rol important in biosinteza neurotransmitatorilor. O dieta saraca in tiamina afecteaza capacitatea de concentare, memoria si provoaca o stare generala letargica. Potrivit site-ului www.sciencecases.org, tiamina nu poate fi stocata sau produsa de catre organismul uman, prin urmare, este necesar ca prin alimentatie sa se refaca "depozitele" interne de tiamina. Cerealele integrale reprezinta principala sursa de vitamina B1. Fixarea tiaminei in organism este afectata negativ de obiceiuri precum consumul de alcool, cafea sau ceai negru.
Fierul
Deficienta de fier, fara a vorbi neaparat de anemie feripriva, determina scaderea capacitatii de memorare si a capacitatii cognitive per ansamblu, ne informeaza site-ul www.drbriffa.com. Fierul participa la reactiile chimice ce au rolul de a elibera energie la nivelul celulelor creierului. Prin urmare, deficienta de fier priveaza celulele nervoase de energia necesara functionarii la capacitate maxima. Alimentele bogate in fier sunt ficatul de pui, porc sau vita, carnea rosie, pestele, fructele de mare, legumele verzi (broccoli, spanac, salata), galbenusul de ou etc.
Comentarii (2)
ma supara tare talpile,picioarelor,indiferent cit merg si tot indiferent de nivelul tocurilor.
ma enervez mereu si nu styu dece asa din mici chestii
Posteaza comentariu