Obezitatea la copii, motiv de ingrijorare pentru parinti

Din ce in ce mai multi copii depasesc limitele normale ale greutatii si trec in categoria persoanelor supraponderale. Cauzele sunt multiple: de la factori genetici pana la sedentarism si obiceiuri alimentare proaste.
Din ce in ce mai multi copii depasesc limitele normale ale greutatii si trec in categoria persoanelor supraponderale. Cauzele sunt multiple: de la factori genetici pana la sedentarism si obiceiuri alimentare proaste.

Obezitatea infantila constituie o problema extrem de ingrijoratoare, numarul copiilor supraponderali sau obezi inregistrand o crestere anuala de 400.000, si asta doar in Europa, releva un raport anual al Uniunii Europene.

Copiii obezi nu au doar probleme de sanatate, precum diabet si afectiuni ale ficatului, atunci cand sunt mici, dar este mai mult decat probabil ca ei sa se confrunte cu un risc sporit de boli cardiace, cancer, hipertensiune arteriala, accidente vasculare cerebrale si depresii, pe masura ce inainteaza in varsta.


Dincolo de problemele care pot aparea la maturitate, efectele negative se manifesta si asupra psihicului copilului mic: acesta este izolat de colegi, socializeaza greu, este retras, apatic, irascibil si neinteles. In aceste conditii, uneori scade chiar si randamentul la invatatura. Un copil obez este imatur, vulnerabil si dependent de adultii din jurul sau, intr-o mai mare masura decat cel normoponderal.

Camelia Stanescu, medic pediatru si medic de familie, afirma: "Varsta biologica a copilului obez este mai mare decat cea normala.
Un copil cu 10-15 kilograme peste limita normala are, practic, o varsta mai inaintata, ca urmare a uzurii organelor interne care muncesc pentru a intretine masa corporala suplimentara. De aici si problemele in cerc vicios care afecteaza inima, ficatul, metabolismul, in general.".


Dr. Camelia Stanescu sfatuieste parintii cu copii care depasesc greutatea normala sa apeleze de urgenta la medic si, impreuna, sa puna la punct un program sustinut, pentru a-l ajuta pe cel mic.

"Obezitatea in copilarie este o problema foarte severa, care lasa urme adanci in organismul copilului si in psihicul acestuia.
Medicul si familia sunt cei care trebuie sa intervina concentrat, pentru a aduce lucrurile pe fagasul cel bun. Este greu si este nevoie de foarte multa rabdare."
, a adaugat dr. Stanescu.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • liliana pe 19 Feb 2009, 12:53
    multumesc

    Fetita mea este putin grasa! si sufar din cauza asta, foarte tare si eu si ea. articolul vosatru mi-a placut, mi-a dat niste idei... multumesc!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod