O analiza simpla poate preveni bolile de prostata

Barbatii trebuie sa fie constienti de necesitatea unui control anual la medicul urolog, cancerul de prostata fiind una din cele mai frecvente forme de cancer la barbati. Ce analize te pot salva si cum poti sa previi bolile de prostata?

Barbatii trebuie sa fie constienti de necesitatea unui control anual la medicul urolog, cancerul de prostata fiind una din cele mai frecvente forme de cancer la barbati. Ce analize te pot salva si cum poti sa previi bolile de prostata?

 

In stadiul incipient, bolile prostatei pot fi tratate. De aceea, examenul fizic, insotit obligatoriu de tuseu rectal, ecografia prostatica si determinarea antigenului specific prostatic (PSA) sunt cateva dintre investigatiile pe care un barbat trebuie sa le faca in fiecare an, dupa cum sustin medicii urologi. Valorile crescute ale PSA pot indica prezenta cancerului prostatic. Aceste valori crescute pot fi produse insa si de alte afectiuni, aceasta analiza nereprezentand o metoda de diagnostic pentru cancerul de prostata. Daca valoarea PSA este crescuta si prostata are suprafata neregulata, pot fi necesare teste suplimentare.

Necazurile incep odata cu varsta de 40 de ani si se amplifica treptat in functie de particularitatile clinice ale fiecarei boli. Potrivit specialistilor, inainte de aceasta varsta, majoritatea problemelor de la nivelul prostatei sunt de natura infectioasa.

In  numai 10 ani cancerul de prostata a  urcat, la nivel mondial, de pe locul 3  pe locul secund privind cauza mortalitatii de cancer in randul barbatilor, reprezentand una din cele mai frecvente forme de cancer la barbati.

 

 

Adenomul de prostata versus cancerul de prostata


Adenomul de prostata (hiperplazie benigna de prostata) este o tumora benigna, omogena, incapsulata care se dezvolta in prostata centrala, in timp ce cancerul de prostata (adenocarcinomul de prostata / ADK-P) reprezinta o tumora maligna epiteliala localizata la nivelul epiteliului acinilor glandulari prostatici, dezvoltat in general in glanda periferica si mai rar in segmentul central.

Cauzele sunt pentru ambele boli de departe neelucidate, insa la cancerul de prostata s-au identificat mai multi factori incriminatori: genetici, alimentari (vitaminele C si A au un caracter protector);
hormonali (dezechilibrele hormonale, in special la perioada pubertatii par a avea un rol carcinogen);
virusurile etc.

Dezvoltarea adenomului de prostata este influentata de alterarea echilibrului estrogen-testosteron. Dezechilibrul acesta explica dezvoltarea bolii, dar nu poate explica declansarea ei.

 

 

5 simptome care trebuie sa te puna pe ganduri


Cateva lucruri care ar trebui sa te puna pe ganduri si te determine sa-ti faci o programare la un medic urolog. Invinge-ti jena si discuta cu un specialist daca ai constatat ca te confrunti cu aceste probleme!

1. Noaptea nu este normal sa te trezesti pentru a urina pentru ca vezica se odihneste;
2. Dupa fiecare urinare, trebuie sa simti ca vezica s-a golit complet;
3. Nu este normala durerea la urinat. Daca simti durere sau jena la urinat trebuie sa ceri sfatul urologului;
4. Carenta de zinc conduce la hipertrofia prostatei (marire necanceroasa a glandei);
5. Adenomul de prostata si cancerul de prostata sunt doua afectiuni separate care se dezvolta in zone diferite.


De regula, cand exista o afectiune prostatica sunt cateva simptome dupa care te poti ghida si sa te prezinti neaparat la un control medical. Cele mai frecvent raportate de barbati sunt: dificultati sau durere la urinare; urinari frecvente, in special noaptea; senzatia de urinare iminenta, care nu mai poate fi amanata; prezenta sangelui in urina sau sperma; impotenta.

 

 

10 mai - 10 iunie: campania "Curge apa la cismea?"


Pana pe 10 iunie a.c. poti sa efectuezi gratuit testul rapid de PSA in cadrul campaniei "Curge apa la cismea?" care urmareste informarea populatiei cu privire la preventia si tratamentul adecvat bolilor de prostata.

Actiunea se desfasoara in clinicile Gral Medical din Bucuresti si Ploiesti, iar in numai 10-15 minute vei obtine si rezultatul analizei.

De asemenea, daca medicul specialisti iti recomanda alta investigatie poti sa beneficiezi de o reducere de 25%. Programarile se pot face apeland numerele de telefon: 021 323 00 00 (02) - Clinica de Diagnostic Gral; 021 317 83 95 - Clinica Gral Colentina; 0244 597 753 - Clinica Gral Ploiesti sau online pe site-ul oficial al clinicii.

 

 

Sfatul specialistului

Dr. Victor Mirciulescu, medic primar urolog, cercetator si dr. in stiinte medicale - Gral Medical

“Evitarea unui control folosind criteriul “sunt prea tanar ca sa am probleme cu prostata” sau “cum sa mi se intample tocmai mie”, poate conduce la afectiuni serioase, la diagnostice in faze avansate, in care tratamentele actuale sunt mai putin eficiente, ori invazive” O alimentatie sanatoasa si efectuarea periodic a analizelor specifice pot diminua riscul de aparitie a bolilor de prostata. Orice afectiune depistata din timp mareste sansele de vindecare a bolii prin urmarea unor tratamente personalizate. Comunicarea dintre pacient si doctor este importanta deoarece in alegerea unei alternative terapeutice trebuie tinut cont si de optiunea pacientului, el trebuie sa stie din timp de avantajele si dezavantajele oferite de tratamente.

Tratamentul medicamentos trebuie sa se faca numai sub supravegherea medicului specialist, orice alta varianta poate sa inrautateasca in timp starea de sanatate a bolnavului". 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod