O alimentatie echilibrata te fereste de anemie

Atunci cand ai ales o dieta, ai tinut cont de ceea ce ii este necesar organismului tau si de ce iti asigura ea? Daca nu, este momentul sa iti revizuiesti atitudinea fata de alimentele bogate in fier...

Atunci cand ai ales o dieta, ai tinut cont de ceea ce ii este necesar organismului tau si de ce iti asigura ea? Daca nu, este momentul sa iti revizuiesti atitudinea fata de alimentele bogate in fier, pentru a nu avea de-a face cu anemia.

Anemia reprezinta reducerea sub valorile normale a concentratiei de hemoglobina (Hb) din sange. Ea poate fi o urmare a problemelor de nutritie, boli cronice, pierderi de sange, hemoliza sau cancer.

Anemia se manifesta prin carenta de fier, indica prezenta unei boli in organism si reduce capacitatea acestuia de a-si reveni dupa o afectiune. Anemia poate fi identificata in urma unor analize ale sangelui.

Semnele care te pun pe ganduri

Nimic nu este mai obisnuit decat sa te simti slabita imediat dupa menstruatie, mai ales daca ai montat un sterilet.

Totusi, daca aceasta oboseala se prelungeste sau devine o stare permanenta, trebuie sa mergi la doctor, deoarece este posibil sa ai anemie.

De cele mai multe ori, anemia se asociaza cu consumul indelungat al unor medicamente (aspirina si antiinflamatorii), unei pierderi mari de sange sau unei sarcini, deoarece fatul creste din rezervele mamei. Tratamentul impotriva anemiei dureaza intre patru si sase luni si vizeaza cresterea rezervelor de fier din organism.

Consuma alimente bogate in fier

Fierul este prezent in organism sub doua forme: heminic (70%), asociat hemoglobinei globulelor noastre rosii, si nonheminic (30%), care serveste la transportul si la constituirea rezervelor noastre din organism.
Iti poti procura fierul:

- sub forma heminica: din carne rosie si sangerete, in special, dar si din maruntaie, ficat si plamani. Se regaseste si in carnea alba, peste, fructe de mare si oua.
- sub forma nonheminica: din legumele proaspete si uscate. Contrar credintei larg raspandite, spanacul nu contine prea mult fier.

Fierul prezent in carne este de doua ori mai usor de asimilat decat fierul din produsele vegetale. Totusi el este mai bine absorbit de organism daca este asociat, in timpul aceleiasi mese, cu fierul de origine animala si cu alimente bogate in vitamina C: cruditati, fructe, ierburi aromatice, patrunjel, hasmatuchi sau tarhon.

Nu este bine sa bei ceai in timp ce mananci.
In asociatie cu ciocolata, cafeaua si cerealele complete, chiar si in cantitate mica, el face parte dintre alimentele care reduc absorbtia fierului.

Medicul iti va prescrie sa iei fier sub forma de comprimate, sirop, pudra sau granule pastile, in doua cazuri: constata ca ai anemie, in urma analizelor de sange, si, in mod preventiv, daca esti insarcinata si ai o carenta de fier. Suplimentele de fier se prescriu incepand cu al doilea trimestru al sarcinei si pana la nastere.

Atentie!

  • Fierul este esential bunei functionari a organismului nostru, deorece el serveste mai ales la transportul oxigenului de la plamani spre toate celelalte organe.

  • Chiar daca fierul este un oligo-element atat de important, el nu trebuie consumat sub forma de medicamente fara indicatiile doctorului.
    O cantitate prea mare poate avea un efect nociv pentru organism, deoarece fierul in exces se depune in tesuturi. Pe de alta parte, el este un agent oxidant care favorizeaza formarea radicalilor liberi.

  • Fierul este mai bine asimilat daca este luat cu un pahar de apa inainte de masa. Cum el provoaca si efecte secundare de natura digestiva - greata, constipatie sau diaree, fierul trebuie administrat progresiv.