Sedentarismul și un job la birou care presupune petrecerea unui timp îndelungat pe scaun cresc riscul de deces prematur, după cum arată un nou studiu apărut în Annals of Internal Medicine. Relația directă între timpul petrecut pe scaun și riscul mare de deces este de necontestat, susțin cercetătorii care au realizat acest studiu pe un eșantion de 8000 de adulți.
Ceea ce aduce nou acest studiu este faptul că nici măcar sportul nu ne poate salva. Se pare că nu contează câte exerciții faci, dacă apoi îți petreci toată ziua stând pe un scaun.
Potrivit cercetătorilor, cea mai bună soluție pentru a contracara efectele negative ale statului jos constă în pauzele pe care trebuie să le faci la fiecare 30 de minute și să te ridici de pe scaun.
Ei au constatat că în cazul în care facem pauze la fiecare 30 de minute și ne mișcăm puțin, riscul de deces prematur scade foarte mult.”Riscul de deces prematur al participanților la studiu a crescut în funcție de timpul pe care-l petreceau pe scaun, indiferent de rasă, vârstă, sex, indice de masă corporală și nivelul de activitate fizică pe care-l aveau. Mai exact, cei care au stat jos mai mult de 13 ore pe zi au prezentat un risc cu 200% mai ridicat de deces, în comparație cu cei care obșnuiau să petreacă sub 11 ore la birou”, explică pentru CNN dr. Keith Diaz, coordonatorul studiului și cercetător la departamentul de medicină al Universității Columbia.
Prin urmare, s-a demonstrat încă o dată cât de periculos este statul pe scaun perioade prelungite în fiecare zi.
Încearcă să ții cont de pauzele necesare la fiecare 30 de minute și ia în calcul și opțiunea de a lucra din picioare la birou, măcar câteva ore pe zi. 10 ore petrecute zilnic la birou te îmbătrânesc cu 8 ani
Un alt studiu care a apărut în urmă cu câteva luni arată că cele 8 sau 10 ore pe care le petreci zilnic la birou stând pe un scaun accelerează procesul de îmbătrânire, astfel că în fiecare zi tu îmbătrâneşti cu 8 ani.
Mai mult, petrecerea unui timp atât de mult stând pe scaun mai are şi alte efecte devastatoare asupra organismului. Se pare că tot aceste ore petrecute stând jos sunt cele care cresc riscul de cancer, diabet şi boli cardiovasculare.
Aceste rezultate s-au observat în urma unei analize atente a obiceiurilor zilnice pe care le-au avut în jur de 1500 de femei cu vârsta peste 64 de ani.
După ce au monitorizat atent activitatea acestor femei, specialiştii de la Universitatea California, San Diego au observat o legătură directă între stilul de viaţă sedentar şi îmbătrânirea prematură a celulelor în corp.
"Studiul nostru arată că celulele corpului îmbătrânesc mult mai repede atunci când avem o viaţă sedentară.
Astfel că vârsta cronologică pe care o ai în buletin nu este aceeaşi cu cea biologică, deoarece starea funcţională a organismului este afectată", explică Dr Aladdin Shadyab, coordonatorul studiului.
Comentarii (1)
Cum poate cineva sa sustina ca: "astfel că în fiecare zi tu îmbătrâneşti cu 8 ani"
Posteaza comentariu