Pentru a diminua acest miros neplacut, trebuie in primul rand sa intelegem ce il cauzeaza... Mirosul de picioare are doua motive: purtarea incaltamintei si transpiratia. Interactiunea dintre transpiratie si bacteriile care se dezvolta in interiorul incaltamintei si in soseste genereaza acest miros.
Picioarele si mainile au mult mai multe glande sudoripare decat orice alta parte a corpului (aproximativ 3000 de glande pe aproape 3 cm patrati, ceea ce inseamna ca produc o cantitate mare de transpiratie). Mainile, ca urmare a faptului ca nu sunt acoperite, nu produc un miros neplacut, transpiratia uscandu-se relativ repede in contact cu aerul.
Mirosul neplacut al picioarelor poate aparea si in urma unei afectiuni, numite hiperhidroza sau transpiratie excesiva, care apare in special la barbati. In plus, transpiratia poate sa devina mai abundenta in cazul in care esti stresat/a, iei anumite medicamente sau treci printr-o schimbare hormonala.
Cum previn mirosul neplacut?
In mod normal, pasii care trebuie facuti pentru prevenirea mirosului picioarelor sunt simpli si eficienti si tin de igiena proprie.
- Pentru a mentine un nivel scazut al bacteriilor, ai grija in primul rand de igiena ta;
- Spala-ti picioarele in apa calduta zilnic, folosind un sapun bland. Sterge-ti picioarele de fiecare data;
- Schimba-ti sosetele si incaltamintea macar o data pe zi;
- Pudreaza-ti labele piciorului cu o pudra de bebelusi. De asemenea, aplicarea unui unguent antibacterian poate ajuta;
- Verifica daca nu cumva ai o ciuperca intre degete sau pe talpa. Daca observi portiuni de piele inrosite sau uscate, programeaza-te neaparat la un doctor;
- Poarta soseste subtiri si moi. Cel mai bun material este bumbacul;
- Evita folosirea sosetelor de nailon sau din oricare alta fibra sintetica sau a incaltamintei din cauciuc. In loc, poarta incaltaminte din piele, panza, plasa sau orice alt material care lasa piciorul sa respire;
- Nu purta aceeasi incaltaminte doua zile la rand. Daca esti genul care poarta incaltaminte sport, alterneaza incaltarile, ca sa le lasi sa se usuce. Lasa-ti incaltamintea sa respire cel putin 24 de ore. Daca mirosul tot nu se duce, renunta la respectiva incaltaminte;
- Intotdeauna poarta sosete atunci cand te incalti in pantofi sau adidasi.
Cum scap de mirosul neplacut?
Mirosul neplacut persistent poate indica o infectie usoara sau o forma severa de transpiratie excesiva mostenita. In aceaste cazuri, doctorul poate sa iti prescrie un unguent special, pe care sa-l aplici inainte de culcare, dupa care iti invelesti picioarele intr-un material impermeabil, cum ar fi folia de plastic de uz casnic.
De asemenea, un bun remediu este inmuierea picioarelor in ceai negru concentrat pentru 30 de minute. Acidul tanic, prezent in ceaiul negru, omoara bacteriile si inchide porii, mentinandu-ti picioarele uscate mai mult timp. Este indicat sa folosesti doua plicuri de ceai la aproape 500 de ml de apa. Fierbe amestecul pentru 15 minute, apoi adauga 2 litri de apa rece. Inmoaie-ti picioarele in solutia rece.
Alternativ, inmoaie-ti picioarele intr-o solutie din o parte otet si doua parti apa.