Medicii de familie, instruiti pentru prevenirea malpraxisului

Tema malpraxisului este indelung dezbatuta, insa pana nu demult nu a existat un proiect legat de profilaxia acestuia. Incepand de la 1 octombrie 2009 s-a implementat si la noi proiectul "Calitate in sanatate prin instruirea medicilor de familie" in scopul prevenirii malpraxisului in randul medicilor de familie.

Tema malpraxisului este indelung dezbatuta, insa pana nu demult nu a existat un proiect legat de profilaxia acestuia. Incepand de la 1 octombrie 2009 s-a implementat si la noi proiectul "Calitate in sanatate prin instruirea medicilor de familie" in scopul prevenirii malpraxisului in randul medicilor de familie.


Proiectul asigura accesul gratuit la cursuri pe teme de legislatie medicala si prevenirea riscului si acuzatiilor de malpraxis pentru 1600 de medici de familie din toata tara. Cursurile, destinate exclusiv medicilor de familie, vor fi organizate in perioada decembrie 2009 - februarie 2012.


Cazurile de malpraxis de la noi raman neelucidate

"In ceea ce priveste profilaxia malpraxisului, s-au mai realizat si la noi diverse actiuni, dar nu sub forma unui proiect", potrivit prof.
dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania. "La Iasi, de exemplu, avem astfel de actiuni inca din 1973. Cu toate acestea, se observa anumite lacune in ceea ce priveste malpraxisul si in pregatirea universitara, si in cea postuniversitara", a adaugat specialistul.

"Abordarea malpraxisului difera foarte mult la noi fata de alte tari din Europa.  Daca in statele civilizate, pacientii sunt protejati si despagubiti, iar medicii nu sunt blamati, in Romania malpraxisul este abordat grosier, vindicativ si fara efect, astfel incat cazurile raman neelucidate, pacientilor nu le sunt acoperite prejudiciile si nu este respectata siguranta pacientului", mai spune prof. Astarastoae. De asemenea, o alta problema este faptul ca medicilor nu le sunt acoperite politele de malpraxis de catre societatile de asigurari.

2009 a adus mai putine reclamatii din partea pacientilor la Colegiul Medicilor fata de 2008.
Prof. dr. Vasile Astarastoae atrage atentia ca malpraxisul tine de raspunderea civila si nu este atributia CMR. Colegiul poate sa vada doar daca medicii au incalcat codul deontologic.  


Fonduri europene pentru prevenirea malpraxisului


Participarea la cursuri este creditata ca forma de educatie medicala continua de catre Colegiul Medicilor din Romania si nu presupune din partea medicilor plata vreunei taxe, proiectul beneficiind de finantare din Fondul Social European si din bugetul de stat al Romaniei.

Proiectul este initiat de MedRight Experts, furnizor acreditat de educatie medicala continua pentru medici, in parteneriat cu Colegiul Medicilor din Romania, Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi si Grupul de Consultanta pentru Dezvoltare. La baza proiectului stau rezultatele unei cercetari si un program pilot initiate si derulate de MedRight Experts, la care au participat, in perioada 2008-2009, 190 de medici de familie.


Cursurile incep in decembrie

"Primele sesiuni de instruire vor incepe in luna decembrie a acestui an, iar pe parcursul anului viitor vor fi organizate cursuri in toate judetele.
Ulterior participarii la curs, medicii vor beneficia de consultanta pe teme de legislatie medicala si malpraxis, precum si de actualizarea permanenta a informatiilor din acest domeniu"
, a declarat dr. Andrei Nanu, coordonatorul proiectului.

Cursurile tip ateliere de lucru cu durata de doua zile vor avea ca teme: zone de vulnerabilitate ale practicii medicale actuale, tehnici de evitare a acuzatiilor de malpraxis, exigente legale aplicabile profesiei medicale, metode de negociere a asigurarii de malpraxis.

"Initiativa de educare profesionala a medicilor in acest domeniu s-a nascut in urma cu doi ani. Am reusit sa identificam sursele de finantare pentru a pregati structura de formare necesara instruirii medicilor de familie pe teme de malpraxis medical si ne propunem sa dezvoltam programe similare si pentru alte domenii medicale cu risc crescut, cum ar fi anestezia si terapia intensiva, chirurgia si obstetrica-ginecologia", a declarat prof.
dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.