Masoara cat de bine respiri!

Astmul reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni cronice din lume, iar statisticile arata ca in prezent circa 300 milioane persoane sunt diagnosticate cu astm bronsic.
Astmul reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni cronice din lume, iar statisticile arata ca in prezent circa 300 milioane persoane sunt diagnosticate cu astm bronsic.

Astmul este o boala cronica care produce inflamatia si ingustarea cailor aeriene (conductele prin care aerul este transportat in plamani). Inflamatia este prezenta permanent, chiar si in cazul in care pacientul nu prezinta aparent niciun simptom. In lipsa unui tratament, astmul se agraveaza si duce la aparitia crizelor astmatice.


Spirometrii gratuite


Anul 2010 a fost desemnat de catre Forumul International al Societatilor Respiratorii ca fiind "Anul Plamanului". "Scopul acestui An al Plamanului este sa modifice modul in care oamenii se gandesc la plamanii lor.
Dat fiindca sunt sute de milioane de oameni din intreaga lume care sufera in fiecare an de boli respiratorii, este vitala cresterea importantei sanatatii plamanului
," declara Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele "Societatii Romane de Pneumologie".

In perioada 3-7 mai se vor face spirometrii gratuite in mai multe orase din tara. Pe data de 8 mai in orasele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara vor fi amplasate corturi, unde locuitorii vor putea sa afle cat de bine respira, dupa cum urmeaza: Bucuresti – Parcul Tineretului, Iasi – Parcul Copou, Timisoara – Parcul Operei, Cluj – Piata Avram Iancu. Poti afla mai multe detalii despre campanie la www.campanieastm.ro.


Cand este recomandat sa-ti faci un test?


Mergi la medic, daca:
  • ai episoade de respiratie ca un suierat;
  • tusesti sau gafai dupa ce urci scarile;
  • nu poti sa faci sport sau efort fizic pentru ca tusesti sau ramai fara aer;
  • simti cateodata o apasare in piept cand iesi afara, cand stai langa animale sau langa cineva care fumeaza;
  • ai crize de tuse noaptea, in mod repetat, chiar daca nu ai simptome de raceala (stranut, nas infundat);
  • iti pierzi usor rasuflarea cand faci efort fizic;
  • racesti frecvent si racelile dureaza mai mult de 10 zile.


Astmul bronsic poate ucide


Statisticile ne arata ca prevalenta astmului a crescut ingrijorator in ultimele doua decenii. Aceeasi crestere s-a inregistrat si in cazul bolilor alergice (rinita si eczemele).
Numai in Romania, exista peste 1 milion de persoane care sufera de aceasta afectiune, iar in Europa sunt aproximativ 30 milioane de cazuri.

La nivel mondial, 1 din 250 decese sunt provocate de astmul bronsic. Specialistii avertizeaza ca in cele mai multe cazuri, aceste decese pot fi prevenite. Cauzele principale sunt: sub-dozarea tratamentului medicamentos pe termen lung si intarzierile prezentarii pacientilor in sistem de urgenta, in timpul crizelor astmatice severe.


Criza astmatica: lipsa de aer, sufocare si frica


Cand o persoana care sufera de astm intra in contact cu anumiti factori declansatori, muschii din peretii cailor aeriene se contracta si determina ingustarea conductelor prin care circula aerul in plamani.

Conductele devin rosii, se umfla si incep sa se umple cu mucus, o substanta vascoasa care se lipeste de peretii cailor aeriene.
Diametrul cailor aeriene se reduce foarte mult si aerul nu mai poate circula prin plamani. Astfel apar simptomele astmatice.

Dintre simptomele astmului cele mai frecvente fac parte:
  • tusea;
  • suieratul sau respiratia suieratoare;
  • lipsa de aer sau senzatia de sufocare (dispnee);
  • senzatia ca te strange pieptul (constrictie toracica).

Atentie!
Nu este obligatoriu ca o persoana sa aiba toate aceste simptome, sau ca simptomele sa fie prezente permanent.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod