Materialul de astazi deschide o serie de articole destinate in specialcelor care desfasoara una sau mai multe afaceri. Principiile dinmanagementul taoist pot fi folosite si in alte domenii nu numai indomeniul afacerilor, iata de ce aceasta serie de articole este dedicatatuturor celor care urmaresc dezvoltarea personala.
Atata timp cat vor exista oameni va exista si management. Cat timp doisau mai multi oameni vor trai impreuna va exista management (conducere,pe scurt). Chiar daca instrumentele care ii ajuta pe oameni sa actionezese pot schimba, principiile psihologiei si comportamentului uman nu sevor schimba.
Cel mai bun management a fost intotdeauna cheia care a deschis potentialuluman. De la cea mai mica gospodarie si pana la Casa Alba un bun managementeste o necesitate comuna. Cei care activeaza deja in domeniu stiu ca,in ultima perioada, in lumea afacerilor, indiferent cat de dura este,s-au produs anumite shimbari in stilurile de conducere. Au aparut noitendinte iar aceasta lume a afacerilor s-a deschis tot mai mult catreshimbare, nu mai este o lume rigida si conservatoare.
Asa cum este si normal exista mai multe stiluri de management. Taoistiile-au denumit dupa anumite caracteristici in modul urmator:
1. Stilul invatatului, fondat de Confucius, pune accent pe ordine,considerata baza cea mai importanta a managementului.
2. Stilul legalist, bazat pe legi sau reguli concrete si de nezdruncinat.
3. Stilul Mo (al muncitorilor), promoveaza drepturile muncitorilor,considerandu-se ca daca acestia sunt cointeresati ei vor munci maieficient si toti vor obtine succesul si prosperitatea.
4. Stilul productivitatii, bazat pe completa exploatare a resurselorumane.
5. Stilul comunicarii, bazat pe crearea de planuri si executarea lorprintr-o comunicare eficienta.
6. Stilul diplomatiei, bazat pe obtinerea rezultatelor prin negocieresi diplomatie.
7. Stilul militarist, bazat pe folosirea fortei, in special a forteiarmate.
8. Stilul Yin-Yang bazat pe legea Universala a cauzei si efectului. Unefect este rezultatul unei cauze.
Toate aceste stiluri au aspecte pozitive si aspecte negative. Nu voiintra in detalierea acestor stiluri.
Stilul Tao, considerat cea mai avansata forma de management (in Chinaantica), furniza mijloacele prin care se utilizau celelalte 8 stiluripentru a obtine o eficienta manageriala maxima. Furniza de asemenea simijloacele de a invalida in mod automat si aspectele negative ale fiecaruistil. Explicat in termeni simpli, stilul Tao este stilul apei. Despreacest stil voi scrie data viitoare.
Managementul taoist (II)
Atitudinile apei si ale focului
Managementul taoist (4) - Atitudinile cerului si pamantului
Managementul taoist (5) - atitudinile lacului si muntelui
Management taoist (VI): Atitudinile tunetului si vantului
Posteaza comentariu