Mahmureala este una dintre problemele cu care multi dintre noi se confrunta in aceasta perioada, pentru ca bauturile alcoolice fac si ele parte din "obiceiurile" sarbatorilor. Durerile puternice de cap, senzatia de greata sunt principalele simptome care apar dupa ce ai baut un pahar in plus. Pentru a veni in ajutorul vostru, am discutat cu biolog - nutritionistul Livia Nena. Iata ce am aflat.
Nu exista remedii-minune!
"Nu exista trucuri," este parerea specialistului. Biolog - nutritionistul Livia Nena recomanda ca un consum excesiv de alcool sa fie urmat de odihna si pauza alimentara. "Este indicat ca un consum ridicat de alcool sa fie urmat de 8 ore de somn si 8 ore de pauza alimentara. Dupa, recomand ceaiurile hepatobiliare (sunatoare, papadie) sau sucurile de fructe, care vor ajuta ficatul sa isi revina."
Vitamina C
Specialistul te sfatuieste sa consumi cat mai multe fructe, in special citrice pentru ca "vitamina C din citrice ajuta printr-o hranire mai buna a celulei hepatice, imbunatateste circulatia sanguina si ofera o curatire mai buna a organismului de alcool"
Fara alimente grele
"Trebuie evitate proteinele grele (carnea grasa, ouale, branza grasa etc)", avertizeaza nutritionistul.
"Recomand salatele de legume, fructe si un consum cat mai mare de lichide pentru a ajuta la eliminarea alcoolului din sange. Nu exista trucuri miraculoase. Repausul alimentar si evitarea hranei hiperproteice sunt singurele trucuri care pot ajuta."
Cafeaua si aspirina - ajuta sau nu?
Cafeina, atat cea din ceaiuri cat si din cafea, ne ajuta sa ne "trezim" si din acest punct de vedere reprezinta un bun remediu. Ca si cafeina, "aspirina ajuta la intensificarea circulatiei. Personal, insa, nu o recomand pentru ca poate consuma toata vitamina C din organism."