Legătura dintre o inimă sănătoasă și un risc scăzut de demență

Pentru a preveni bolile cardiace, American Heart Association a făcut publică o listă utilă care cuprinde cei mai importanți factori de risc, care pot reduce riscul de a dezvolta probleme cardiace. Se pare că aceleași lucruri pot reduce și riscul demenței.

Care este corelația dintre o inimă sănătoasă și un risc scăzut de demență?


Într-un nou studiu publicat în JAMA, cercetătorii conduși de Cecilia Samieri, epidemiolog la Universitatea Bordeaux și INSERM din Franța, au investivat metodele American Heart Association care pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă. Dar Samieri și colegii săi au evaluat aceste metode din perspectiva modului în care afectează riscul demenței Aceste măsuri includ renunțarea la fumat, menținerea unui indice al masei corporale sunt 25, exercițiile fizice regulate, o tensiune arterială cu valori sub 120/80 mm Hg, un nivel al colesterolului total mai mic de 200 mg/dL și al zahărului din sânge mai mic de 100 mg/dL, precum și includerea în dietă a două porții de pește pe săptămână și fructe și legume consumate de cel puțin trei ori pe zi.

Cercetătorii au descoperit că, pentru fiecare măsură pe care oamenii au dus-o la sfârșit cu succes, riscul lor de demență a scăzut cu 10% comparativ cu persoanele care nu au controlat nici măcar unul dintre cei șapte factori prezentați.
Pentru cei care au reușit să mențină toți cei șapte factori de risc la nivel optim, riscul de demență a fost redus cu 70%.

Majoritatea studiilor anterioare privind comportamentele modificabile și riscul de demență s-au concentrat pe faptul că măsurile individuale, cum ar fi doar tensiunea arterială sau doar obezitatea, ar putea avea un declin cognitiv. Dar, potrivit lui Samieri, au fost combinați factorii și s-a demonstrat că, de fiecare dată când adaugi un factor suplimentar care este menținut între niveluri optime, reușești să reduci și riscul de demență.

Chiar și mai încurajator este faptul că efectul pare să rămână puternic chiar și pentru grupul de persoane mai în vârstă care a participat la studiu, acești participanți fiind cu vârsta peste 65 de ani.
Cu alte cuvinte, nu este niciodată prea târziu să controlezi acești factori de risc pentru a menține sănătatea creierului.

Studiul a analizat eșantioanele studiate pentru o perioadă medie de 8,5 ani și a măsurat demența și declinul cognitiv utilizând o combinație de examene neurologice și teste cognitive de memorie. Cu cât există mai mulți factori de risc menținuți la un nivel optim de către oameni, cu atât mai mic este riscul de a dezvolta demență. Acest lucru înseamnă că, în cazul în care oamenii nu pot controla toți cei șapte factori de risc, controlul câtorva sau chiar și a unuia poate fi benefic pentru creier.

Acesta este un mesaj important atât pentru medici, cât și pentru pacienți.
Chiar dacă nu poți controla toți cei șapte factori de risc, atunci este important să controlezi cât de mult poți. Cercetătorii care au realizat studiul speră că aceste constatări să îi încurajeze pe cei mai mulți medici să-și sfătuiască pacienții că factorii de risc pentru sănătatea inimii și a creierului nu reprezintă un concept exclusivist și că orice schimbare pe care o fac oamenii față de menținerea acestor factori la un nivel optim îi poate proteja de demență, chiar dacă fac aceste schimbări mai târziu în viață.
iulia-mirica