Care este legătura dintre buricul tău și mărimea creierului?
Studiul realizat în Marea Britanie a constatat că persoanele care erau obeze și aveau un raport ridicat talie-șold (măsura grăsimii abdominale) aveau un volum al creierului mai mic în medie, comparativ cu persoanele care aveau o greutate sănătoasă. În mod specific, grăsimea din jurul buricului a fost corelată cu volume mai mici de materie cenușie, adică țesutul cerebral care conține celule nervoase.
Cercetarea a analizat un grup mare de oameni și a constatat că obezitatea, în special în zona taliei, poate fi corelată cu o contracție a creierului. Un volum redus al creierului sau o contracție a creierului are legătură cu un risc crescut al scăderii memoriei și al apariției demenței.
Noile descoperiri publicate în revista Neurology sugerează că o combinație a obezității și a unui raport ridicat talie-șold poate fi un factor de risc pentru contracția creierului.
Cu toate acestea, studiul a constatat doar o asociere între grăsimea abdominală și volumul creierului inferior și nu poate dovedi că o cantitate mai mare de grăsime abdominală ar putea duce la micșorarea creierului. Ar putea fi vorba despre faptul că persoanele cu un volum mai mic de materie cenușie în anumite zone ale creierului sunt supuse unui risc crescut de obezitate. Sunt necesare studii viitoare pentru a analiza motivele legăturii dintre buricul tău și mărimea creierului.De ce este atât de periculoasă grăsimea abdominală?
Grăsimea abdominală, cunoscută și sub numele de grăsime viscerală, este o grăsime stocată adânc în interiorul cavității abdominale. Aceasta este corelată cu riscuri mai mari pentru sănătate decât grăsimea subcutanată sau grăsimea stocată chiar sub piele.
Studiile anterioare au asociat grăsimea viscerală cu un risc mai mare de boli cardiace, inclusiv atac de cord și accidente vasculare cerebrale, diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arterială și deces prematur.Unele studii anterioare au descoperit, de asemenea, o legătură între grăsimea viscerală sau un raport mare talie-șold și un volum mai mic al creierului, dar aceste studii nu au avut mulți participanți și nu au analizat și efectul combinat al raportului talie-șold și al indicelui de masă corporală.
În cadrul noului studiu, cercetătorii au analizat informații de la mai mult de 9.600 de persoane care trăiesc în Marea Britanie, cu o vârstă medie de 55 de ani. Participanților li s-au măsurat indicele de masă corporală și raportul talie-șold.
De asemenea, li s-a făcut un RMN pentru a determina volumul creierului.Studiul a constatat că persoanele cu un indice al masei corporale mare și un raport talie-șold ridicat au avut cele mai scăzute volume ale creierului.
Aceleași constatări au fost valabile chiar și după ce cercetătorii au luat în considerare alți factori care pot afecta volumul creierului, inclusiv vârsta, fumatul și tensiunea arterială scăzută. Deși studiul nu a analizat mecanismele potențiale care leagă grăsimea viscerală de contracția creierului, o ipoteză este că acest tip de grăsime ar produce substanțe inflamatorii, care pot juca un rol semnificativ în atrofia creierului, conform cercetătorilor.
Toate aceste descoperiri indică faptul că o stare generală bună de sănătate este foarte importantă pentru o sănătate bună a creierului.
O limitare a studiului este reprezentată de faptul că persoanele care au acceptat să participe la studiu au avut tendința de a fi mai sănătoase decât persoanele care nu au dorit să participe. De aceea, rezultatele s-ar putea să nu se aplice populației generale în ansamblu.
Posteaza comentariu