Iti simti gura uscata?

Xerostomia, cunoscuta in randul populatiei drept senzatia de gura uscata, este un simptom care apare deseori in momentul in care nivelul salivei din gura scade usor sesizabil sau chiar drastic. Aceasta nu este o afectiune, dar poate fi un simptom pentru alte afectiuni.
Saliva are rol in lubrifierea zonei bucale si ajuta la inghitirea si degustarea alimentelor. Saliva curata mancarea si placa de pe suprafata dintilor, reminalizand dintii si neutralizand acizii. Cand nivelul salivei scade si ai senzatia de gura uscata, creste riscul de degradare a dintilor. Persoanele care au aceasta senzatie de gura uscata sunt mai predispuse la afectiuni la nivelul tesutului bucal. In plus, dieta poate fi afectata deoarece nu mai simti gustul mancarii la fel ca inainte.


De ce apare senzatia de gura uscata?

Ca efect secundar al unui anumit medicament. Senzatia de gura uscata este un posibil efect secundar al numeroase medicamente, cum ar fi tranchilizantele, antidepresivile sau antihistaminele. Medicatia este cauza principala a xerostomiei, avand o incidenta mai mare in randul batranilor, ca urmare a cantitatii mari de medicamente pe care o iau acestia.

O complicatie a diferite afectiuni. Afectiuni cum ar fi diabetul, anemia, fibroza chistica, atrita reumatica, hipertensiunea si HIV pot fi asociate cu senzatia de gura uscata.
Xerostomia poate aparea si in cazul persoanelor care prezinta sindromul Sjogren, o afectiune in care anticorpii umani ataca glandele salivare si lacrimale. Unele infectii virale, cum ar fi oreionul, afecteaza, de asemenea, nivelul salivei.

Deshidratarea. Orice alta afectiune care duce la deshidratarea organismului poate conduce la senzatia de gura uscata. Aceste afectiuni includ: febra, transpiratia excesiva, enterecolita, pierdere de sange sau de lichid prin piele in urma arsurilor.

Terapia prin radiatii. Xerostomia este un efect secundar comun al terapiei prin radiatii folosite in tratarea cancerului din zona cefei si a capului.

Extirparea pe cale chirurgicala a glandelor salivare.


Simptome

Cu toate ca xerostomia este un simptom in sine, poate aparea in asociatie cu altele si anume:

  • Sete frecventa;
  • Senzatie de arsuri la nivelul limbii;
  • Limba rosie;
  • Rani in zona bucala sau la coltul buzelor;
  • Dificultate la inghitit;
  • Gust scazut;
  • Respiratie urat mirositoare;
  • Probleme in vorbire;
  • Buze uscate si crapate;
  • Probleme numeroase in zona bucala, cum ar fi un numar destul de mare de carii.

Cat tine aceasta senzatie?

Atata timp cat vor tine si celelalte conditii (medicatia, deshidratarea, diferitele afectiuni)! Aceasta conditie este definitiva numai in cazul in care s-a realizat o extirpare a glandelor salivare.
De asemenea, terapia prin radiatie folosita in tratarea cancerului din zona cefei sau a capului poate afecta pentru totdeauna abilitatea glandelor de a produce saliva.


Prevenire

Pe cat posibil, evita lucrurile care cauzeaza senzatia de gura uscata. De exemplu, daca aceasta este asociata unui medicament, doctorul tau ar trebui sa-ti prescrie un medicament echivalent, care sa nu aiba acelasi efect de scadere a nivelului salivei.


Tratament

Tratamentul xerostomiei are urmatoarele obiective:

  • Usurarea simptomelor;
  • Prevenirea cariilor;
  • Cresterea nivelului salivei.

Doctorul tau iti va recomanda o igiena orala buna, incluzand o periere eficienta si vizite regulate la cabinet pentru urmarea tratamentului cu substante pe baza de fluor.

In mod normal, tratamentul variaza in functie de severitatea problemei si de cauzele senzatiei de gura uscata.


Pentru a-ti usura simptomele, incearca urmatoarele:


Bea apa in mod regulat pentru a mentine un nivel bun de umiditate in zona bucala.
Poarta o sticluta cu tine pe parcursul zilei, indiferent de locul in care esti, iar in timpul noptii tine o sticla langa pat.

Daca obisnuiesti sa mesteci guma, incearca una fara zahar.

Foloseste o apa de gura care nu contine alcool.

Evita sa bei bauturi care contin alcool sau cofeina. Acestea favorizeaza pierderea de lichid.

Pe cat posibil, renunta la fumat.

Foloseste un balsam de buze pentru a diminua senzatia de buze uscate.

Cu un tratament potrivit, majoritatea celor afectati recastiga confortul in zona bucala si abilitatea de a degusta alimentele.
 

Comentarii (21)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • danivanci pe 3 Iul 2009, 23:47
    hallo

    ce trebuie sa fac sa scap de xerostomie la ce medic sa ma adresez

    1
    0

  • Miruna pe 3 Iul 2009, 23:19
    as dori un raspuns

    Vreau sa stiu cu ce se trateaza acest simtom de gura uscata. Am terminat acum 2luni radioterapia in zona gatului si de atunci am gura foarte uscata Ce sa fac , vreau un raspuns????????

    0
    0

  • A pe 25 Feb 2009, 11:06
    Produse pentru pacienti

    Gama de produse GC : Tooth Mousse MI Paste Dry Mouth Gel

    0
    0

  • ionelia pe 14 Nov 2008, 12:20
    tratament

    DAR CE TRATAMENT SE POATE LUA ????

    0
    0

  • a miha pe 29 Oct 2008, 08:19
    Inginer

    Este un articol cu multe lamuriri utile si competente.

    1
    0

  • A.N. pe 10 Apr 2008, 13:30
    Profesor universitar

    Articolul foarte bun si competent.

    1
    0

  • MOLDOVAN IOANA pe 25 Mar 2008, 17:43
    SUNT PROASTA

    PAUL, SUNT PROASTA. O MERITI MAI MULT CA ORICE

    0
    0

  • Emilia Iancovici pe 15 Dec 2007, 20:49
    Xerostomia

    Am aceasta problema dupa ce mi s-a administrat iod radioactiv (pt. carcinom tiroidian) si, in plus am si dureri foarte mari in obrazul stang in regiunea maxilarului.

    0
    0

  • lili59 pe 14 Oct 2007, 15:18
    alte cauze

    si eu am aceasta problema ,dar ,am observat ,ca apare cand sunt emotionata ,sau dupa ce fac dragoste cand vorbesc mult sau cand predau !

    0
    0

  • Cristina pe 28 Iul 2007, 21:36
    salivare excesiva

    eu se pare ca sunt un pic pe dos :) sufar de salivare excesiva... si nu e foarte placut. Vreau remediu???

    0
    0

  • maria pe 28 Iun 2007, 20:20
    igiena orala zilnica

    spalate de mai multe ori pe dinti ff bine iar seara la culcare sa te speli bine cu bicarbonat de sodiu..

    0
    0

  • Vally pe 1 Mai 2007, 12:16
    Cauze adiacente

    O alta cauza ar mai fi obturarea cailor aeriene asociate cu o infectie la nivelul gatului.De regula obstructia cailor aeriene la nivel superior impiedica respiratia normala intrucat o face practic imposibila de a se realiza nazal si prin urmare cavitatea bucala este aproape permanent uscata,in special in timpul noptii,cand secretiile salivare scad considerabil.Ar trebui sa vedeti exact sursa acestei afectiuni consultand un medic.

    0
    0

  • rodicateo pe 20 Apr 2007, 20:20
    gura urat mirositoare

    dati -mi un sfat ptr gura urat mirositoare.mestec toata ziua guma ,dar as dori un remediu.ma confrunt cu aceasta greutate de cand eram copil.va rog dati-mi un sfat ptr rezolvarea acestei probleme. va multumesc

    0
    0

  • ghita_49@yahoo.com pe 13 Mar 2007, 20:33
    ii posibil?

    am trecut printr-o frica mare.in acele momente mi-am simtit gura uscata.frica a trecut,gura uscata o simt mereu.trece fara medic ?

    0
    2

  • Mihaela pe 11 Feb 2007, 20:35

    Mi-a fost de mare ajutor!!

    3
    0

  • Viorica Dinca pe 17 Ian 2007, 20:50
    Pedagog

    este buna descrierea dar mai lipseste ceva

    0
    0

  • ioana pe 15 Nov 2006, 17:18
    e importanta juisarea barbatului

    da e importanta ,dar nu toti pot

    0
    0

  • Mara Dobrescu pe 12 Nov 2006, 00:43
    E importanta juisarea barbatului pentru sanatatea femeii???

    Am avut un sot alcoolic si am reusit sa ma desprind prin divort si "in drept" de acesta, intrucat devenise mai mult decat bestie , seara de seara,cand intra in supradoza! S-a intamplat sa cunosc, dupa 11 luni,primul barbat adevarat din viata mea! N-am stiut ce inseamna amorul"tantric", dar mi-a promis ca nu e pervers!Si n-a mintit! Dupa 3 luni de "tatonari"( nu mai aveam 18 ani), am inceput o relatie adevarata cu acest tip! Mare mi-a fost surpriza, cand mi-am dat seama ca tipul nu juisa, intentionat ! Se simtea deosebit de bine cu mine, ajunsese sa ma divinizeze, simteam ca nu minte, se comporta ca un tanar indragostit-lulea, DAR.....nu juisa! Eu, recunosc, de teama de a nu ma indragosti, n-am simtit pentru el decat veneratie d.p.d.v. profesional !Dar asteptam sa-mi ofere"margaritarele", pe care le astept de o viata ! Explicandu-mi ca el cauta o femeie ca sa o divinizeze si cu care sa practice "amorul tantric", iar eu nefiind indragostita,ci eram chiar suparata, gandind ca ma minte si nu tine nici un strop la mine, de vreme ce nu continua sa definitivez contactul, asa cum stiam ca este normal, m-am suparat si n-am mai continuat relatia ! L-am parasit si nici acum nu stiu de ce n-a vrut sa juiseze! Parerea mea este ca nu tinea la mine!Ca m-a mintit ! Doresc sa aflu adevarul despre acest tip de amor! Daca exista si la noi "amor tantric", fara eliberare de energie sexuala!De ce nu vrea sa juiseze un barbat, cult, rasat,credincios,licentiat, sentimental etc. Cu sinceritate si mii de multumiri, Mara

    1
    0

  • Estera Pandemy pe 14 Oct 2006, 03:32
    Sexul fara elberare de energie, mai ales la barbat

    Este o prejudecata? Este frica de moarte? Este un tip de amor? Ce se intampla cu un barbat care NU VREA , sub nici o forma, sa juiseze?????????????????????

    0
    0

  • cris pe 23 Aug 2006, 12:30
    calculi

    va rog sa scrieti si un articol despre calculi formati la glandele salivare, care sunt SIMPTOMELE, cauzele si posibil tratament

    0
    0

  • amdreea nistor pe 22 Aug 2006, 12:05
    gura uscata

    doresc sa fiu mai informata in privinta opririi xerostomiei

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod