Invata sa ai grija de ochii tai vara!

Vara, soare, mult, mult, foarte mult soare. Ti-a intrat in reflex sa-ti protejezi pielea prin lotiuni, creme cu factor de protectie solara. Dar ai la fel de multa grija de ochii tai?
Vara, soare, mult, mult, foarte mult soare. Ti-a intrat in reflex sa-ti protejezi pielea prin lotiuni, creme cu factor de protectie solara. Dar ai la fel de multa grija de ochii tai? Ochelarii tai de soare sunt adaptati conditiilor actuale, sunt de buna calitate? Aceasta deoarece trebuie sa stii faptul ca a purta ochelari cu lentile negre nu este suficient. Trebuie spus ca ochelarii de soare iti apara ochii si de praf, si de alte impuritati aflate din belsug in atmosfera.

Nu lumina soarelui este cea care dauneaza ochilor tai, ci razele ultraviolete si cele infrarosii, care sunt invizibile, si, uneori, in functie de mediu, prezente si atunci cand este innorat. In plus, reducerea stratului de ozon (din cauza poluarii) face ca efectul razelor solare asupra celulelor fotosensibile din retina sa fie mult crescut.


Ultravioletele - raze in mod particular periculoase pentru ochi - produc degenerescenta tesuturilor fotosensibile, arsuri ale corneei, inflamatii care, de cele mai multe ori, nu sunt percepute, dar care duc la afectiuni cronice, care afecteaza ireversibil acuitatea vizuala.

Cataracta prematura (opacifierea cristalinului, care nu se poate corecta decat prin operatie de transplant), apare azi la varste cuprinse intre 45 si 50 de ani, in conditiile in care afectiunea era intalnita abia de la peste 70 de ani.

Aceasta afectiune are drept cauza determinanta si favorizanta expunerea repetata si excesiva la lumina ultravioleta. Tine cont de faptul ca radiatiile ultraviolete sunt mai puternice in intervalul orar 11.00-15.00, sunt mai puternice la mare si la mare altitudine, precum si in zonele din apropierea apelor sau acoperite cu zapada, unde radiatiile sunt reflectate de acestea, astfel ca intensitatea lor creste.

Degenerescenta maculara - o boala ireversibila, care se manifesta prin distrugerea celulelor fotosensibile din retina - este favorizata de expunerea fara protectie la raze ultraviolete.
Foarte important este faptul ca orice leziune a retinei este ireversibila si te poate costa capacitatea de a vedea.

Solutia pentru a evita toate aceste neplaceri, extrem de grave, este simpla: ochelarii de soare de calitate.

O atentie deosebita trebuie sa acorzi protectiei ochilor copiilor. Ochii acestora sunt mult mai sensibili si trebuie protejati. Fereste-i de soare, foloseste palarii cu boruri mari, albe, si, atunci cand copiii sunt suficient de mari, ochelari de soare.

Ca sa fii sigura ca ochelarii tai de soare te protejeaza cu adevarat, trebuie sa respecti urmatoarele reguli:

1. Cumpara doar ochelari din magazine specializate, care sa ofera si garantie.

2. Nu te bucura daca ai gasit un chilipir. Cu siguranta, ochelarii sunt periculosi!

3. Foloseste lentile polarizate, care iti asigura o protectie eficienta.

4. Nu folosi ochelarii primiti cadou, pentru ca nu stii care este calitatea lor reala.

5. Foloseste ochelarii chiar daca este innorat, atunci cand conduci, in special in cazul in care parbrizul masinii tale nu are inglobat un ecran impotriva razelor ultraviolete.

6. Daca porti ochelari de vedere, cere sfatul medicului oftalmolog, atunci cand optezi pentru lentile heliomate.

7. Lentilele negre produc o dilatare a pupilei, fapt care face ca retina sa fie supusa unei cantitati si mai mari de raze ultraviolete.

8. Sunt nerecomandati ochelarii de soare cu lentila mica, efectul fiind acelasi ca cel mentionat mai sus, dar mult mai accentuat si, implicit, mai daunator.

9. Protectia impotriva razelor ultraviolete este data doar de materialul din care este facuta lentila, nu de culoarea lor.

10. Nu folosi ochelari de proasta calitate, este mai daunator sa-i porti decat sa stai fara ei.

11.
Culorile foarte inchise, cum ar fi negrul, imbunatatesc contrastul, griul reda foarte bine culorile din mediul ambiant, iar griul-verde este cel mai potrivit utilizarii cotidiene, pentru ca este relaxant.

12.
Canoanele modei recomanda ochelari cu lentile foarte mari.
Este si indicatia Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Ca sa vezi ce potrivire!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod