Aceștia sunt compuși chimici din azot și oxigen ce se găsesc în mod natural în aer, apă, sol, în unele alimente și în corpul nostru, dar sunt și artificiali, folosiți ca îngrășăminte în agricultură sau conservanți pentru unele alimente procesate. Știința nu a clarificat încă lucrurile. În general, se crede că nitrații sunt nocivi și pot îmbolnăvi de cancer, dar unele studii mai recente sugerează că nu ar fi toxici.
Adevărul despre nitrații din dietă
În mod obișnuit, nitrații sunt elemente vitale pentru viața plantelor și a animalelor.
De altfel, ei sunt constituenții normali ai alimentației umane: aportul zilnic variază între 30 și 300 mg (în medie, 150 mg), în conformitate cu obiceiurile alimentare ale fiecăruia dintre noi. Dar o supraexpunere poate duce la efecte grave asupra sănătății. Vechiul mesaj toxicologic al medicului din secolul al XVI-lea Paracelsus „doza face otrava” este valabil cu adevărat în cazul nitraților și al nitriților. Niciun lucru viu nu poate trăi și nu poate crește fără ei, dar ”prea multul” poate fi mortal.Dieta noastră conține alimente bogate în nitrați - alimente care sunt, în general, percepute ca fiind dintre cele mai sănătoase și legate de un risc redus de cancer (precum spanacul, conopida, broccoli, sfecla, verdeața), precum și lapte și produse lactate, carne și produse din carne -, dar și numeroșii aditivi alimentari, cunoscuți sub numele generic de "E"-uri. Citește continuarea pe divahair.ro
De asemenea, nitrații sunt conținuți și în apa de băut, în medicamente (de pildă, în cele utilizate în tratarea bolilor de inimă și a hipertensiunii arteriale), în creme pentru tratarea arsurilor etc. Mai mult, corpul nostru produce el însuși nitrați în cantități mari și îi secretă în salivă.