Intoleranta la lactoza

Controlul dietei depinde de cunoasterea fiecarei persoane, prin incercari, cata lactoza si ce forme ale sale pot fi tolerate. Se recomanda sa:
 
Se evita consumul de produse cu lactoza cum ar fi:
- paine si alte produse de patiserie;
- musli procesate;
- cartofii instant, supele instant;
- margarina;
- carnuri preparate;
- sosuri de salate;
- dulciuri sau alte snacks-uri.

Cateva asa-zise produse non-lactate, cum ar fi laptele praf pentru cafea sau frisca vegetala, pot contine ingrediente derivate din lapte si deci, pot contine lactoza. Trebuie citite etichetele de la produsele alimentare cu atentie, cautand nu numai laptele sau lactoza, ci si cuvinte ca zer, lapte batut, produse intermediare din lapte, produse solide din lapte praf si lapte praf degresat. Daca oricare din acestea apare pe eticheta, produsul poate contine lactoza.


Se poate consuma lapte prehidrolizat comercializat. Singura schimbare a gustului este reprezentata de un gust usor mai dulce datorita monozaharidelor in cantitate mai mare. Hidroliza lactazei creste valoarea calorica si a carbohidratilor din lapte, iar diabeticii ar trebui sa fie constienti de continutul mai mare de zaharuri mai rapid absorbabile.


Este recomandat consumul de produse fermentate: iaurt, brinza patiserie

Deasemenea, produsele pe baza de lapte de soia sunt bine tolerate. Pentru aceia care reactioneaza la cantitati mici de lactoza sau care au probleme in ceea ce priveste controlul dietei, aditivii de lactaza sunt disponibili in farmacii fara prescriptie medicala. Una din forme este un lichid ce se bea impreuna cu laptele. Cateva picaturi sunt adaugate la 250 ml de lapte si dupa 24 de ore, continutul de lactoza este redus cu 70%.
Acest procedeu functioneaza mai rapid daca laptele e incalzit in prealabil, iar adaugarea unei cantitati duble de produs formeaza un lapte cu doar 10% lactoza.

Acest lapte tratat, care se pastreaza proaspat aceeasi perioada ca si cel netratat, poate fi baut, folosit la gatit, copt, la preparea branzei, iaurtului si a formulelor de lapte.

O descoperire mai recenta este tableta de lactaza care ajuta la digerarea alimentelor solide care contin lactoza. Una pana la trei tablete sunt luate inaintea unei mese.

Se mai poate achizitiona lapte cu un continut scazut in lactoza de la majoritatea supermarketurilor. Acest lapte contine toate celelalte nutriente gasite in laptele normal si ramane proaspat pentru.

Exista preparate enzimatice ce contin lactaza - Lactaid, Lactrase - eficiente pentru a reduce simptomele.
Este necesara suplimentarea dietei cu vitamina D si Ca pentru a evita instalarea osteoporozei precoce.
Laptele si alte produse lactate sunt o sursa majora de substante nutritive pentru dieta obisnuita. Cel mai important dintre acesti nutrienti e calciul. La maturitate si batranete, lipsa de calciu poate duce la fragilizarea oaselor – osteoporoza.


O preocupare atat pentru copii cat si pentru adultii cu intoleranta la lactoza este cum sa-si asigure necesarul de calciu printr-o dieta care contine lapte in cantitati mici sau deloc.

Doza recomandata dietetic de calciu pentru femeile gravide si lauze este de 1200-1500 de mg pe zi, pentru barbati 1000 mg pe zi, pentru adolescenti si adulti tineri 1200-1500 mg pe zi, iar pentru femeile la menopauza 1000-1500 mg de calciu pe zi. Astfel ca, este important sa se asigure necesarul zilnic de calciu prin dieta, chiar daca aceasta nu include lactate.
Destul de putine alimente sunt bogate in calciu si au un continut scazut de lactoza. Multe vegetale verzi si pestele cu oase moi, comestibile sunt exemple excelente.


A se evita produsele ce contin lactoza ascunsa, cum ar fi: margarina, painea, sosurile de salate si bomboanele.

Tabletele si formele incapsulate ale lactazei disponibile pe piata, folosite impreuna cu produsele din lapte, permit de obicei persoanelor intolerante la lactoza, sa consume produse lactate fara a avea simptomele respective. Alternativ, continutul unei capsule poate fi presarat pe mancarurile ce contin lactoza.
de Larisa Popescu,
medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice
Clinica Romgermed, Sos Oltenitei, Nr 48-50 , sector 4, Bucuresti
Tel 021 332 51 67, Mobil 0727.789 798
E-mail: oltenitei@clinicaromgermed.ro
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Rodica Pavel pe 15 Iul 2010, 14:32
    referitor fata din imagine

    Un lucru foarte bun. Atât tinerii cât și bătrânii trebuie să consume mult lapte și în general produsele lactate sunt binevenite pentru carența de calciu din organism (oase, dinți), cât și pentru cei în vârstă, deoarece și aceștia la rândul lor, la o anumită vârstă încep să piardă calciul din organism, intervenind osteoporoza. cu respect, Rodica

    0
    0

  • Bee pe 15 Iul 2010, 09:27
    urat

    cam necioplita pentru o persoana care a trait intr-o tara civilizata. Nu e de mirare ca oameni ca tine ne fac de ras peste tot

    0
    0

  • adiana pe 15 Iul 2010, 08:50
    intoleranta la lactoza

    Stimata Doctor, Inainte de a scrie un articol, informeaza-te intai pentru a nu induce in eroare cititorii. Am trait 5 ani in USA si tocmai ca ACOLO, IN AMERICA DE NORD sunt cele mai multe persoane cu aceasta problema! Drept dovada, NUMAI IN CANADA SI USA se gasesc aceste pastile minunate pentru cei cu intoleranta! ASIA nu are probleme! Daca doriti va dua si Dvs. cutiile pe care le-am primit de la prietenii mei din USA si CANADA ... Sanatate! Am capatat aceatsa intolernata deoarece nu suport produsele pasteurizate f puternic .... Ce-ar fi sa va mai educati? Bafta!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod