Intoleranţa alimentară te poate îngrăşa

Multe femei se plâng că deşi urmează diete şi programe severe de slăbire, organismul lor fie nu răspunde şi nu pierd în greutate fie, mai rău, iau în greutate. Cauza în astfel de situaţii o poate reprezenta intoleranţa alimentară.
Multe femei se plâng că deşi urmează diete şi programe severe de slăbire, organismul lor fie nu răspunde şi nu pierd în greutate fie, mai rău, iau în greutate. Cauza în astfel de situaţii o poate reprezenta intoleranţa alimentară. Din cauza mecanismului său specific, a luptei pe care organismul o duce cu substanţele respective, acesta nu reuşeşte să absoarbă din aliment proteina vizată, ci grăsimea şi astfel, în loc să slăbeşti, te trezeşti că te ingraşi.

De aceea, în cazul începerii unui program de slăbire nu se recomandă preluarea reţelor "general valabile" din auzite. Chiar şi reţete "verificate" de prietene se pot dovedi a nu avea efect în cazul nostru, şi asta deoarece este posibil să suferim de intoleranţă alimentară (şi să nu ştim) tocmai la acele alimente care sunt foarte prezente şi recomandate în astfel de diete, deoarece sunt considerate sănătoase la modul general (fie iaurt, carne de pui, legume, fructe!).

Ce este intoleranţa alimentară?


Atunci când consumăm un aliment la care avem intoleranţă alimentară, organismul are o reacţie de respingere la proteinele conţinute de respectivul aliment şi nu îl digeră corespunzător. Practic, simptomele intoleranţei alimentare (durerile de cap, probleme ale pielii etc) sunt rezultatul luptei pe care organismul o duce cu alimentele care îi fac rău.
Acest efect negativ al alimentelor asupra organismului ne diminuează starea de bine şi ne împiedică să ne simţim în formă.

Urmând tratamentul adecvat dat de medicul specialist, eliminând un timp din alimentaţie acele alimente ‘ne-benefice’, organismul îşi reglează mecanismele de protecţie şi problema se rezolvă (totuşi, acest lucru nu înseamnă că intoleranţa alimentară nu poate reveni, după un timp). Recomandarea este ca, măcar o dată în viaţă să ne facem testul de intoleranţă alimentară pentru a şti ce ne face cu adevărat bine şi la ce alimente să fim atenţi.

Intoleranţa alimentară nu trebuie confundată cu alergia la diverse alimente, care se manifestă adesea brusc, prin efecte violente, care pot duce chiar la deces, dacă nu se intervine rapid.

Ce anume declanşează intoleranţa alimentară?


Cauzele au la bază o predispoziţie genetică (dacă mama are probleme la anumite alimente, e posibil ca şi copilul să le manifeste). În anumite momente însă, stresul (naştere, intervenţii chirurgicale etc), scăderea imunităţii, ne pot declanşa, de asemenea, intoleranţa alimentară.

Cum se manifestă?


Cele mai frecvente simptome asociate intoleranţei alimentare sunt: migrene, stări de oboseală permanentă, balonare, probleme ale pielii sau dificultatea de a pierde din greutate. Nedepistate şi netratate la timp acestea pot da complicaţii (în cazul în care continuăm să consumăm în mod constant alimentele care ne dăunează, simptomele se pot agrava şi ne pot declanşa boli cronice).

Cele mai frecvente tipuri de intoleranţă alimentară:


La noi în ţară, cele mai frecvente tipuri de intoleranţă alimentară sunt: intoleranţa alimentară la drojdie/gluten, lactoză (laptele de vacă), la ou (gălbenuş şi albuş).

Există şi intoleranţe alimentare „supriză”. Nu te-ai aştepta să ai intoleranţă la portocale sau roşii, alimente considerate general-valabil ca fiind sănătoase, dar pot exista astfel de cazuri; un alt aliment supriză este iaurtul care conţine drojdie (fermenţi), prin urmare „dăunător” persoanelor care au intoleranţă alimentară la drojdie; la fel ca vinul sau berea).

Poţi depista alimentele la care ai intoleranţă prin intermediul testelor de sânge care analizează modul în care organismul tău reacţionează la diverse alimente.
Un exemplu este testul York, cel mai cunoscut test de intoleranţă alimentară din lume, pe care îl poţi face şi în România, care analizează 113 alimente şi îţi arată ce alimente nu îţi fac bine şi în ce grad.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cristina pe 28 Mai 2014, 01:38
    REGIM DE SLABIT IN INTOLERANTA LA GLUTEN

    In primul rand, aceasta intoleranta trebuie certificata de catre un medic specialist. In al doilea rand, trebuie sa iti procuri o lista de alimente fara gluten (o gasesti pe internet). Problemele legate de intoleranta nu vor lua sfarsit daca vei continua sa consumi alimentele interzise, plus ca aceste probleme nu vor fi legate doar de kg in plus, ci si de multe alte complicatii de tipul: ulceratii intestinale, malnutritie, intoleranta la lactoza, complicatii neurologice si psihiatrice. Daca vei incepe sa consumi doar alimentele permise greutatea ta se va normaliza, iti garantez. Eu sunt vegana si am intoleranta la histamina si alergie la nichel. Chiar daca nu as fi fost vegana datorita acestei intolerante ar fi trebuit oricum sa trec la dieta vegana. Urmez o dieta speciala, saraca in elemente nutritive pentru ca din pacate histamina si nichelul se gasesc in foarte multe alimente. Iau suplimente de vitamine si acizi grasi omega. Recunosc ca uneori mai mananc si alimente interzise si daca le consum 2 zile la rand din cauza retentiei hidrice care o favorizeaza iau si 5 kg in greutate (subliniez, 5kg in 2 zile) dupa care revin iar la dieta si scap de surplus. Din cauza ca nu respect mereu planul dietetic nu reusesc sa slabesc cat as dori. Ca sa nu mai spun ca apar si complicatii datorate ingerarii acestor alimente interzise, ca cefalee, nervozism, oboseala, stare de confuzie si probleme de concentrare si atentie. In ultima vreme am o relatie conflictuala cu mancarea pentru ca sunt perioade cand sufar efectiv de foame, dupa care cedez si mananc ce nu trebuie pentru ca organismul meu simte nevoia sa recupereze. Am intrat intr-un cerc vicios. Imaginati-va cum e sa traiesti doar cu cateva legume si 2 feluri de fructe. Cel mai greu e sa imi procur doza zilnica de proteine. Cred ca voi incerca si eu Daosin. Sper din suflet sa functioneze!

    0
    1

  • PUNGA EUGENIA SIMONA pe 26 Ian 2013, 18:40
    REGIM DE SLABIT IN INTOLERANTA LA GLUTEN.

    BUNA.AM 36 ANI,IAR DE 3 ANI AM DESCOPERIT INTOLERANTA LA GLUTEN.IN PREZENT AM 75 KG.LA 1,70 M.(CU 15 KG.)MAI MULT DECAT DECAT INAINTE DE A DESCOPERI INTOLERANTA.SUNT O PERSOANA ACTIVA,DAR NU REUSESC SA SLABESC NICICUM.PUTETI SA-MI DATI CATEVA SFATURI SAU REGIMURI DE SLABIT? VA MULTUMESC.

    0
    0

  • Ruxandra pe 2 Nov 2012, 12:11
    Remediu

    Iar in cazul in care doresti intradevar sa consumi alimentul la care poftesti si care iti provoaca intoleranta poti sa iei inainte de masa o pastila de Daosin, este un supliment alimentar care amelioreaza intoleranta alimentara cauzata de excesul de histamina

    0
    1

  • DariaMih pe 6 Nov 2011, 15:44
    Foarte interesant articolul!

    Am aflat lucruri noi si foarte utile. Eu cred ca o cale sigura spre a nu-ti violenta organismul este de a alege o dieta personalizata bogate in fructe, legume si cereale. Eu asta am facut si ma simt bine si si slabesc. Bineinteles fac miscare si iau si pastilele de slabit slim&fit. Bafta tuturor!

    1
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod